Proiect de lege privind protectia animalelor utilizate in scopuri stiintifice, adoptat de deputati

Camera Deputatilor a adoptat, marti, un proiect de lege privind protectia animalelor utilizate in scopuri stiintifice, care prevede ca uciderea acestora trebuie realizata numai “prin metode care provoaca cel mai mic nivel de durerea”.

Proiectul de lege a fost initiat de Guvern si va armoniza legislatia romaneasca cu Directiva europeana din domeniu. Toate grupurile politice din Parlament au anuntat ca sustin proiectul de act normative.

Citeste si:ANSVSA: Campania de inregistrare a cainilor cu stapan debuteaza sambata. Afla aici ce trebuie sa faci pentru animalul tau

In expunerea de motive, Guvernul a aratat ca utilizarea animalelor in experimente nu trebuie sa reprezinte un pericol pentru biodiversitate. “Intrucat folosirea unor metode neadecvate pentru uciderea animalului poate provoca durere, stres si suferinta semnificativa animalului, animalele trebuie sa fie ucise numai de o persoana competenta, folosind o metoda adecvata speciei”, se arata in expunerea de motive.

Proiectul de lege instituie masuri de protectie a animalelor utilizate in scopuri stiintifice sau in alte scopuri experimentale. Legea se va aplica urmatoarelor animale: cefalopode vii si “animale neumane vertebrate vii inclusiv forme larvare care se hranesc autonom si forme fetale de mamifere”.

Proiectul de lege a fost adoptat in acest an si de Senat, forul decizional fiind Camera Deputatilor.

Sursa foto: http://istoria-artei.blogspot.ro.