Proiect de REDUCERE a MII DE POSTURI din EDUCATIE, retras de ministrul Sorin Cimpeanu

Un proiect de ordin care prevede REDUCEREA a 4.000-5.000 de POSTURI din invatamantul preuniversitar a fost trimis sindicatelor fara acordul ministrului si fara ca acesta sa cunoasca prevederile, SORIN CIMPEANU spunand ca documentul a fost retras imediat ce a aflat de el.

Sindicatele din educatie au primit un proiect de ordin privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea obligatiei didactice de predare la catedra, a structurilor functionale pentru personalul de conducere si a criteriilor de stabilire a indemnizatiilor de conducere specifice din inspectoratele scolare, din unitatile de invatamant preuniversitar de stat, din unitatile de invatamant special si din unitatile conexe, documentul vizand REDUCEREA cu 4.000 – 5.000 a POSTURILOR din invatamantul preuniversitar.

Proiectul de act normativ transmis sindicatelor de catre Directia salarizare din Ministerul Educatiei ar fi fost elaborat la sfarsitul anului 2013 si, desi numele ministrului Educatiei, SORIN CIMPEANU, apare pe document, acesta sustine ca nu cunostea prevederile si nici nu i s-a cerut acordul pentru ca acesta sa fie transmis.

“Documentul a fost lansat fara acordul meu si, mai cu seama, fara sa cunosc prevederile documentului. Nemultumirile privind continutul acestui ordin sunt majore si documentul a fost deja retras”, a declarat SORIN CIMPEANU, citat de Mediafax.

La randul sau, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu, a declarat ca a primit in urma cu doua zile proiectul de ordin si ca unele prevederi, cum ar fi faptul ca directorii gradinitelor cu program prelungit si cu personalitate juridica trebuie sa efectueze integral norma didactica sau ca directorii scolilor cu mai putin de 300 de elevi ar trebui sa predea la clasa norma intreaga, sunt inacceptabile pentru sistem.

Citeste si: Ministerul Educatiei a dat startul CONCURSULUI pentru ocuparea FUNCTIILOR DE CONDUCERE din INSPECTORATELE SCOLARE

“Proiectul este mai vechi, de prin 2013, si acum ni l-au dat, dar sunt lucruri pe care nu le putem accepta. Am discutat cu domnul ministru si mi-a spus ca numele apare pe proiect, dar ca nu a fost informat. In plus, ne-a transmis ca nu este de acord. Totusi, noi am solicitat in scris ca discutarea acestui proiect sa fie amanata, pentru ca acum este mai urgent sa vedem modificari la Legea educatiei si la Legea salarizarii. Abia apoi putem discuta un asemenea proiect, dar nu in parametrii acestia, pentru ca ar fi consecinte inacceptabile pentru sistem. Sunt multe scoli care au sub 300 de elevi si care functioneaza in rural si in zone izolate, avand mai multe structuri. Daca bagam directorii la clasa, ori nu au timp de ore, ori nu mai au cum sa mearga la toate scolile. Nu se poate aplica asa ceva”, a spus liderul sindical.

Hancescu a subliniat insa ca “trebuie facuta putina ordine”, admitand ca sunt cateva lucruri in neregula pentru care trebuie gasite solutii echilibrate.

Presedintele FSLI a mai spus ca o consecinta a aplicarii actualului proiect de ordin ar fi inclusiv faptul ca s-ar pierde personal auxiliar si unele scoli ar putea ramane fara bibliotecar.

“Vrem un calcul corect, plecand de la nevoile sistemului, nu sa se stabileasca un buget si sa ni se spuna ca trebuie sa ne incadram”, a mai spus Hancescu.

Proiectul de ordin mai prevede si pierderea unor indemnizatii de conducere in scolile care au peste 20 de clase.

Citeste si: GRADATIA DE MERIT PENTRU PROFESORI 2015. METODOLOGIA si criteriile de acordare a gradatiei de merit

Intr-un comunicat de presa transmis de Ministerul Educatiei, SORIN CIMPEANU afirma ca nu este adeptul schimbarilor in interiorul anului scolar. “Nu sunt adeptul schimbarilor insuficient analizate, cu atat mai putin al schimbarilor care sa afecteze desfasurarea unui an scolar. Sistemul de invatamant trebuie sa fie predictibil, iar acesta e un principiu dupa care ma ghidez”, afirma ministrul in comunicat. “Resping cu fermitate teza conform careia vor fi reduse peste 4.000 de posturi in invatamantul preuniversitar. E falsa! Numai anul trecut au fost angajate 4.600 de noi persoane (personal didactic, auxiliar si nedidactic), cu circa 1.700 peste numarul initial de posturi aprobate. Sunt depasiri, justificate in unele cazuri, dar sunt inregistrate ca depasiri din cauza metodologiei de normare a personalului didactic auxiliar si nedidactic, neactualizata din anul 1998!”, mai spus SORIN CIMPEANU.

Ministrul Educatiei mai arata ca dupa intrarea in vigoare a Legii Educatiei Nationale nr. 1/2011 se impune modificarea sistemului de normare a personalului didactic auxiliar si nedidactic din invatamantul preuniversitar in vederea armonizarii acestuia cu noile prevederi legale, lucru care insa va fi reglat fara bulversarea sistemului.

“Guvernul din care fac parte a tratat de fiecare data cu respect cadrele didactice si a sustinut educatia, venind in intampinarea nevoilor elevilor si profesorilor. Ii asigur, deci, pe toti cei implicati in sistemul national de invatamant preuniversitar ca orice modificare va fi introdusa numai daca este absolut necesara si daca este ceruta de sistem. Orice demers de acest tip va avea si girul dialogului cu toti partenerii sociali. Dialogul social este un instrument eminamente necesar intr-un domeniu complex si vital precum educatia, iar Ministerul Educatiei va tine intotdeauna cont de acesta. Am retras proiectul/documentul intern care a generat neintelegeri”, mai spune SORIN CIMPEANU.

Acesta mai anunta ca incepand de saptamana viitoare va fi reluat dialogul cu sindicatele, cu directorii de scoli, cu asociatiile profesionale si de elevi, pentru a gasi cele mai bune solutii, dar fara a afecta in vreun fel “actualul status quo”.