Proiect OUG: Titlul de DOCTOR se retrage prin decizia rectorului sau a sefului Academiei Romane

Titlul de doctor se retrage prin decizia rectorului sau a presedintelui Academiei Romane in cazul nerespectarii criteriilor de etica – este una dintre principalele modificari aduse de proiectul de ordonanta de urgenta privind modificarea si completarea Legii educatiei nationale cu referire la acordarea si retragerea titlului de doctor, informeaza Agerpres. 

Conform proiectului, prezentat intr-o conferinta de presa de ministrul Educatiei, Adrian Curaj, un titlu de doctor se retrage pe baza raportului comisiei de etica a institutiei de invatamant superior sau Academiei Romane sau, dupa caz, a raportului CNATDCU.

Pentru titlurile de doctor obtinute prin ordin al ministrului Educatiei, in baza deciziei de retragere a titlului de catre rector sau, dupa caz, de presedintele Academiei Romane, cu avizul conform CNATDCU, ministrul Educatiei este cel care emite ordinul de retragere.

CITESTE SI: ADRIAN CURAJ acuza JOCURI POLITICE in invatamant: Legislatia in domeniul doctoratelor este incoerenta si haotica

In cazul nerespectarii standardelor de calitate sau de etica profesionala, Ministerul Educatiei — pe baza unor rapoarte externe de evaluare, intocmite de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etica si management universitar sau de Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii — poate lua o serie de masuri alternativ sau simultan. Acestea sunt: retragerea calitatii de conducator de doctorat, retragerea titlului de doctor acordat prin ordin al ministrului Educatiei, retragerea acreditarii scolii doctorale, ceea ce implica retragerea dreptului scolii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenti doctoranzi.

Noul proiect prevede ca CNATDCU sa aiba in atributii verificarea respectarii cerintelor procedurale de acordare a titlului de doctor. De asemenea, Consiliul analizeaza si decide asupra sesizarilor si contestatiilor referitoare la procesul de acordare sau retragere a titlului de doctor conform reglementarilor din codul studiilor universitare de doctorat si, totodata, realizeaza monitorizarea scolilor doctorale din Romania.

CITESTE SI: CIOLOS i-a cerut lui ADRIAN CURAJ sa puna in dezbatere publica pachetul legislativ privind doctoratele

Sesizarile cu privire la nereguli in acordarea titlului de doctor sunt analizate de comisia de etica a IOSUD sau, dupa caz, de catre CNATDCU, conform reglementarilor din Codul studiilor universitare de doctorat. Deciziile acestora, avizate juridic, constituie aviz conform pentru rector, respectiv presedintele Academiei Romane.

Potrivit calendarului estimat, in saptamana 15 — 21 februarie va avea loc lansarea procesului de consolidare CNATDCU si CNE, precum si finalizarea reglementarilor pentru aceste doua institutii; in saptamana 7 — 13 martie este prevazuta adoptarea hotararii de guvern de modificarea a Codului studiilor universitare de doctorat, precum si derularea procesului de consolidare a CNATDCU si CNE.

 Sursa foto: dcnews