Proiect privind infiintarea AGENTIEI DE ADMINISTRARE A BUNURILOR INDISPONIBILIZATE, ADOPTAT de Camera Deputatilor

PLENUL CAMEREI DEPUTATILOR a adoptat, miercuri, proiectul de lege pentru INFIINTAREA, ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA AGENTIEI DE ADMINISTRARE A BUNURILOR INDISPONIBILIZATE si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

Initiativa legislativa a fost adoptata cu 221 voturi “pentru”, un vot “impotriva” si 9 abtineri. Actul normativ a fost aprobat prin vot cu mana ridicata, deoarece sistemul electronic nu a functionat.

In dezbaterile din Comisia juridica a Camerei Deputatilor numele Agentiei a fost modificat, devenind astfel Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate si nu AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE A BUNURILOR SECHESTRATE, asa cum era initial.

Potrivit raportului Comisiei juridice, Agentia este condusa de un DIRECTOR GENERAL — judecator, procuror sau personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor — numit prin ordin al ministrului Justitiei.

CITESTE SI: CAZANCIUC CRITICA SENATUL DIN CAUZA RESPINGERII LEGII AGENTIEI DE ADMINISTRARE A BUNURILOR SECHESTRATE

O persoana pentru a fi numita director general adjunct al Agentiei trebuie sa fie functionar public in cadrul MINISTERUL FINANTELOR sau al ADMINISTRATIEI NATIONALE DE ADMINISTRARE FISCALA (ANAF), sa fie licentiat in stiinte economice si sa detina vechime in specialitate economica de cel putin 8 ani si sa nu faca parte din niciun partid politic, formatiune sau alianta politica.

Agentia isi desfasoara activitatea sub COORDONAREA UNUI CONSILIU, alcatuit din directorul general al Agentiei, trei reprezentanti ai Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, dintre care unul din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie si unul din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, cate un reprezentant al Ministerului Justitiei, al Consiliului Superior al Magistraturii, al Ministerului Afacerilor Interne, al Ministerului Finantelor Publice, precum si al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Desemnarea membrilor Consiliului se realizeaza prin ordin sau decizie a conducatorului fiecarei institutii reprezentate, pentru o perioada de 2 ani, potrivit documentului.
De asemenea, calitatea de membru al Consiliului sau de presedinte al acestuia nu este incompatibila cu functiile de judecator, procuror, personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor sau de functionar public.

CITESTE SI: 10 REVENDICARI URGENTE ALE PROTESTATARILOR PENTRU PRESEDINTELE IOHANNIS

Proiectul prevede ca bunurile imobile intrate prin confiscare in proprietatea privata a statului pot fi transmise cu titlu gratuit in domeniul privat al unitatilor administrativ-teritoriale, la cererea Consiliului Judetean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucuresti sau a Consiliului Local, dupa caz, prin hotarare a Guvernului, initiata de Ministerul Finantelor Publice, la propunerea Agentiei, pentru a fi utilizate pentru obiective de natura sociala.

Totodata, aceste bunuri pot fi date in folosinta gratuita asociatiilor si fundatiilor, precum si Academiei Romane si academiilor de ramura infiintate in baza unei legi speciale, prin hotarare a Guvernului, initiata de Ministerul Finantelor Publice, la propunerea Agentiei, pentru a fi utilizate pentru obiective de natura sociala, de interes public, sau in raport cu obiectul lor de activitate, dupa caz.

CITESTE SI: ANAF A EVALUAT BUNURILE IMOBILE CONFISCATE DE LA DAN VOICULESCU. CONCLUZIILE INSPECTORILOR

Sumele rezultate din valorificarea bunurilor mobile si imobile, dupa ramanerea definitiva a hotararii de confiscare, se aloca, pe baza bilantului anual prezentat de Agentie, cate 20% pentru Ministerul Educatiei si Cercetarii si pentru Ministerul Sanatatii si cate 15% pentru Ministerul Afacerilor Interne, pentru Ministerul Public, pentru Ministerul Justitiei si pentru asociatii si fundatii cu obiect de activitate in domeniul social si pentru academii de ramura infiintate in baza unei legi speciale.

Aceste institutii vor prevedea anual cheltuieli suplimentare bugetului alocat fiecarui ordonator de credite, altele decat cele pentru salarii, premii ori stimulente.

Proiectul de lege a fost respins de Senat pe 13 octombrie, Camera Deputatilor fiind for decizional.

Sursa foto: rfi