Proiect privind LACUL VACARESTI, supus dezbaterii publice. Ce propune Ministerul Mediului

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor supune dezbaterii publice un nou Proiect de Ordin de ministru privind declararea zonei naturale Lacul Vacaresti ca parc natural si instituirea cu caracter provizoriu a regimului de arie naturala protejata.

“Pentru evitarea pierderii de biodiversitate in zona propusa pentru instituire ca parc natural, ca urmare a depozitarilor de deseuri, braconajului, turismului necontrolat si numeroaselor incendii produse in ultima perioada pe suprafata in discutie, pana la finalizarea procedurii de declarare si instituire prevazuta de art. 8 alin.(1) din OUG nr. 57/2007 aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 49/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, consideram oportuna instituirea cu caracter provizoriu a regimului de parc natural pentru zona naturala Lacul Vacaresti. Avand in vedere considerentele expuse, supunem aprobarii proiectul Ordinului ministrului mediului, apelor si padurilor privind declararea zonei naturale Lacul Vacaresti ca parc natural si instituirea cu caracter provizoriu a regimului de arie naturala protejata”, se noteaza in referatul de aprobare a documentului supus dezbaterii publice, conform romaniatv.net. 

CITESTE SI: CGMB A AVIZAT DECLARAREA LACULUI VACARESTI ARIE NATURALA PROTEJATA

Consilierii generali au avizat, joi, 28 mai, suprafata administrativa ce va urma sa faca parte din aria naturala protejata „Parcul Natural Vacaresti”. Anterior, primarul general Sorin Oprescu s-a intalnit cu reprezentantii Asociatiei Parcul Natural Vacaresti si cu responsabilii Directiei de Mediu din Primaria Municipiului Bucuresti, pentru a discuta despre suprafata viitorului Parc Natural Vacaresti.

Dezbaterea publica se incheie pe data de 13 decembrie 2015, iar persoanele interesate pot transmite sugestii, propuneri si opinii la Ministerul Mediului, Directia Biodiversitate.

La sfarsitul lunii octombrie, Asociatia Parcul Natural Vacaresti a solicitat autoritatilor aprobarea in regim de urgenta a Hotararii privind instituirea regimului de protectie naturala la Parcul Natural Vacaresti, in caz contrar consecintele urmand sa fie negative asupra ecosistemului.

CITESTE SI: Peste 250 de metri cubi de DESEURI au fost colectate in urma salubrizarii DELTEI VACARESTI

In luna mai a acestui an, consilierii municipali au adoptat, in unanimitate, un proiect de hotarare privind avizarea a 183 de hectare din fostul lac Vacaresti, care ar putea deveni astfel arie naturala protejata de interes national.

Statutul de parc natural urmeaza sa fie stabilit prin hotarare de Guvern, documentatia necesara cuprinzand si o hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti in acest sens.

 Sursa foto: gandul