Proiect de reducere a TVA la lapte, legume si fructe

TVA-ul la LAPTE, LEGUME SI FRUCTE PROASPETE ar putea fi REDUS la 9%, potrivit unei initiative legislative aflate in consultare publica, lansata de un grup parlamentar format din membrii ai mai multor partide.

In prezent, cota standard de TVA de 24% se aplica tuturor operatiunilor impozabile care nu sunt scutite de taxa sau care nu sunt supuse cotelor reduse. In domeniul alimentelor, exceptia se aplica pentru livrarea sortimentelor de paine si a altor specialitati de panificatie, a anumitor tipuri de faina de grau, cota de impozitare fiind de 9%.

Citeste si: ATENTIE! SCHIMBARE MAJORA PENTRU UTILIZATORII DE TELEFOANE MOBILE, DE LA 1 IULIE

Potrivit proiectului, in cazul acestor produse, cota REDUSA de 9% se va aplica de catre agentii economici producatori, importatori si de catre cei care le comercializeaza.

Printre initiatorii propunerii legislative se numara mai multi parlamentari de la UNPR, PSD, PC si PPDD.

Semnatarii proiectului sustin ca scaderea veniturilor bugetare determinate de DIMINUAREA cotei standard de TVA ar putea fi compensata de cresterea consumului de produse alimentare pentru care a fost operata modificarea.

Citeste si: FMI CERE MASURI COMPENSATORII PENTRU REDUCEREA CAS

Initiatorii mai arata, citand un raport INS, ca in anul 2012 consumul mediu annual pe cap de locuitor a fost de 66,9 kg pentru FRUCTE PROASPETE, 142,5 kg pentru LEGUME PROASPETE si 226,9 l pentru LAPTE si produse din lapte. Acest proiect urmeaza sa fie dezbatut de Senat in calitate de prima Camera sesizata.

Sursa foto: oltenianews.com