Proiectul BRUA este în plină desfășurare! Ion Sterian: Transgaz ține pasul cu operatorii de sistem din Germania, Franța și Anglia! Video

Consolidarea rolului României în sectorul gazelor naturale se va realiza prin finalizarea proiectului BRUA. Mai exact este vorba despre creșterea calității vieții cetățenilor și de atragerea de investitori. Astfel se crează accesul către o rețea puternică de gaze într-o țară cu resurse bogate și cu suficiente variante pentru aprovizionarea cu gaze.

Conducerea companiei Transgaz a anunțat că lucrările sunt în plină desfășurare, iar contextul crizei provocate de noul coronavirus nereprezentând un impediment în calea bunului mers al proiectului.

Implementarea proiectului BRUA de dezvoltare pe teritoriul României a sistemului național de transport de gaze naturale pe coridorul Bulgaria, România, Ungaria, Austria va ajuta în diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale a țărilor europene. Va asigura și securitatea alimentării cu gaze naturale a României cu acces la noi surse. Va facilita accesul la piețele din centru și sud-estul Europei și la resursele de gaze naturale din regiunea caspică.

Investiții strategice în infrastructura energetică

Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a subliniat, miercuri, faptul că proiectul este în continuă desfășurare, importanța acestuia fiind una primordială. Specialiștii sunt pe teren, contextul pandemiei de coronavirus nefiind o piedică având în vedere că au fost luate măsuri de siguranță încă de la începutul acesteia.

Citește și: ION STERIAN: ”TRANSGAZ VA FI UNA DINTRE PRIMELE PATRU COMPANII ALE EUROPEI ÎN DOMENIUL ENERGIEI”

”Noi ne-am luat măsurile corespunzătoare pe două linii. Una: siguranța și protecția salariaților Transgaz și a familiilor acestora indirect de la un capăt la altul și pe partea de a menține sistemul în parametrii optimi de operare. La ora actuală avem rețeaua de trasport a Transgazului de circa 13.500 de kilometri de conductă care la sfârșitul lunii august când finalizăm BRUA mai crește cu 480 de kilometri. Și, pe fiecare investiție în parte, cred că o să depășim 14.500 de kilometri de conductă.

Din punct de vedere al lungimii și al consumurile tehnologice specifice în transportul gazelor unde am ajuns pentru prima dată sub 0,5 la sută exact cum au țările cu companiile de profil, operatorii de sistem din Germania, Franța sau din Anglia. Acolo a ajuns și Transgazul cu consumurile tehnologice”, a declarat Ion Sterian.

România conectează Republica Moldova la Europa

Lucrările se realizează cu ajutorul unor tehnologii de ultimă generație dar și cu eforturi mari din partea tuturor celor din teren pentru a finaliza prima fază a proiectului. Momentan, două stații au fost realizate și puse în funcțiune urmând ca cea din Bibești să fie finalizată la finele lunii aprilie 2020. Totodată, compania Transgaz va conecta Republica Moldova la Europa printr-un proiect de importanță strategică: gazoductul Ungheni – Chișinău.

”Prin acest gazoduct Republica Moldova va fi, în vara aceasta, racordată la infrastructura de transport gaze din România și, prin România, prin interconectările pe care la avem la infrastructura de gaze europeană. Astfel furnizorii din Republica Moldova își vor putea aduce gaze din diferite surse ”, a mai spus Ion Sterian.

Pentru realizarea proiectului compania a obținut un sprijin financiar din partea Uniunii Europene în valoare de 180 de milioane de euro, proiectul total ridicându-se la o valoare de peste 1, 1 miliarde de euro.

Știrea integrală și declarațiile pot fi urmărite de la minutul 33.06:

Sursa foto: adevarul