Proiectul de abilitare a Guvernului de a emite ordonante in vacanta parlamentara, amanat de deputati

DEPUTATI, SCAPA, INCOMPATIBILITATE, ANI, REGIMUL INCOMPATIBILITATILOR, MODIFICAT, PRESEDINTI, CONSILII JUDETENE, PRIMARI, DEPRE, ADUNARI GENERALE, COMPANII, NIVEL LOCAL, KLAUS IOHANNIS, PROMULGARE

Deputatii au amanat, miercuri, la propunerea PNL si a PDL, pentru o saptamana dezbaterea in plen a proiectului de lege de abilitare a Guvernului de a emite ordonante pe perioada vacantei parlamentare, opozitia fiind nemultumita de unele prevederi din proiect. 

Camera Deputatilor a decis, la propunerea PDL si a PNL, cu 126 de voturi „pentru” si 2 abtineri, retrimiterea pentru o saptamana la Comisia juridica a proiectului de lege de abilitare a Guvernului de a emite ordonante pe perioada vacantei parlamentare.

Liderul deputatilor PNL, George Scutaru, a declarat, in plenul Camerei, ca proiectul de lege trebuie retrimis la comisie, cu termen o saptamana, deoarece „sunt probleme prea importante de discutat si nu pot fi rezolvate intr-o jumatate de ora”.

Acelasi lucru l-a sustinut si deputatul PDL Mircea Toader, care a aratat ca proiectul trebuie rediscutat in Comisia juridica, el dand ca exemplu unele prevederi, cum ar fi posibilitatea Guvernului de a emite ordonante privind transferarea centralelor de termoficare Bucuresti si Constanta la consiliile locale. 

Citeste si: Scandal in Senat pe neinvitarea presedintelui Basescu la aniversarea Senatului. Afla aici detalii

„Retrimiterea la comisie pe care a solicitat-o colegul liberal este necesara si obligatorie si am sa va explic cateva prevederi in aceasta lege de abilitare, inclusiv una celebra prin care se transfera centrale de termoficare Bucuresti si Constanta la consiliile locale respective. Va intreb de ce nu si Galati si Craiova? Pe de alta parte, de ce celelalte au fost transferate prin hotarari de Guvern, dumneavoastra vreti prin orodonanta de urgenta, mai ales ca trebuie sa fie o lege organica si totodata am vazut o prevedere, un amendament, ca vreti sa modificati legea taximetriei. Stimati colegi, legea taximetriei sta de vreo doi ani la noi in Parlament”, a explicat Toader.

Liderul deputatilor PSD, Marian Neacsu, a fost de acord cu propunerea liberalilor, mentionand ca „este corect” termenul de o saptamana solicitat de PNL pentru rediscutarea in Comisia juridica a proiectului de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante pe perioada vacantei parlamentare.

Senatul a aprobat in 3 iunie proiectul de lege pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonante in vacanta parlamentara, in domeniile Finante, Economie, Dezvoltare regionala, Administratie, Aparare, Sanatate, Munca, Agricultura, Mediu, Fonduri Europene, Justitie, Educatie, Transporturi, Infrastructura.

Citeste si: TARICEANU: TRAIAN BASESCU NU ARE CE CAUTA LA ANIVERSAREA SENATULUI. AR FI PENIBIL!

Prin proiectul de lege, pe perioada vacantei parlamentare, Guvernul isi propune sa emita ordonante in urmatoarele domenii: Finante Publice si Economie, Dezvoltare regionala si Administratie Publica, Aparare Nationala si Afaceri Interne, Sanatate, munca si protectie sociala, Agricultura si mediu, Fonduri Europene, Justitie, Educatie si Cercetare si Transporturi si Infrastructura.

Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare si urmeaza sa fie adoptat de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional.

Senatorii juristi au adoptat si un amendament, prin care au introdus, la capitolul Agricultura, abilitatea Guvernul de a modifica Legea nr. 191/2012, privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernul nr. 23/2010, privind identificarea si inregistrarea suinelor, ovinelor, caprinelor, ecvideelor si bovinelor.

In plus, ei au eliminat din lege punctul trei de la Capitolul Fonduri Europene, care se referea la abilitatea Guvernului de a modifica si completa Ordonanta Guvernului nr. 64/2009, privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta, aprobata cu modificari prin legea nr. 362/2009, cu modificarile ulterioare.

Comisia juridica a Camerei adoptase proiectul in forma primita de la Senat.