PROIECTUL DE AUTONOMIE A TINUTULUI SECUIESC: Ce spun politicienii

O parte dintre politicienii romani au reactionat la proiectul UDMR de autonomie a Tinutului Secuiesc,  care prevede ca regiunea sa fie condusa de un Consiliu regional si unul executiv cu presedinte. Documentul are 97 de articole si va aparea pe site-ul Uniunii in limbile romana si maghiara, dar va fi tradus si in engleza. Liderul PDL Mures, Dorin Florea, prim-vicepresedinte la nivel national, afirma ca proiectul de autonomie prezentat de UDMR ar trebui completat cu “intretinerea urii”, intrucat, in opinia sa, liderii Uniunii “cultiva permanent si intretin ura unora fata de ceilalti de 25 de ani”.

“Sa-si adauge in proiect intretinerea urii si a unui climat total de neincredere pe care sa-l ofere romanilor. Cei de la UDMR nu fac politica maghiarilor, ci politica stricta a intereselor liderilor lor. Cultiva permanent si intretin ura unora fata de ceilalti, de 25 de ani nu vedem decat cum se straduiesc sa cultive neincrederea prin atitudinea lor”, a declarat Dorin Florea pentru corespondentul Mediafax.

Primarul din Targu Mures i-a acuzat pe liderii UDMR de “lucruri provocatoare, care aduc jignire romanilor”.

“In ceea ce priveste atitudinea fata de Targu Mures, am vazut cum cei de la UDMR au pus umarul serios la afectarea imaginii Universitatii de Medicina si Farmacie, o universitate care e si pentru romani si pentru maghiari, si crearea si intretinerea perpetua a unei zone de conflict, de care nimeni nu are nevoie”, a aratat el.

Citeste si: KELEMEN HUNOR: LIMBA MAGHIARA va fi introdusa din clasa a II-a in scolile cu predare in ROMANA din Tinutul Secuiesc

Florea a mai spus ca ii invita pe toti cei care vor sa vada rezultatele a ceea ce promoveaza UDMR sa mearga in satul Bacel din Covasna, unde toti alesii sunt de la UDMR si unde “in cei 25 de ani de la Revolutie nu s-a construit nimic de catre politicienii care acum cer autonomie”, adaugand ca “ramane sa decida populatia maghiara” ce e mai bine pentru viitorul sau.

Proiectul UDMR de autonomie a Tinutului Secuiesc are 97 de articole si va fi postat pe site-ul Uniunii in limbile romana si maghiara, dar va fi tradus si in engleza.

Potrivit proiectului UDMR de autonomie a Tinutului Secuiesc, regiunea formata din judetele Harghita, Covasna si Mures ar trebui sa se constituie “ca o regiune autonoma avand personalitate juridica in cadrul statului unitar si indivizibil Romania, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constitutie si prezentului statut”.

Proiectul prevede ca regiunea sa fie condusa de un Consiliu regional si unul executiv cu presedinte care sa participe la sedintele Guvernului Romaniei la care sunt tratate probleme care privesc regiunea.

Geoana: UDMR risca sa se izoleze pe scena politica interna si internationala

Senatorul PSD Mircea Geoana, presedinte al Comisiei parlamentare pentru aderarea la Schengen, a declarat, joi, ca UDMR risca sa se izoleze pe scena politica interna si internationala, el mentionand ca Uniunea promoveaza obiective nerezonabile, nerealiste si de neacceptat.

Citeste si: Proiectul UDMR privind autonomia: 50% din profitul Loteriei realizat in tinutul Secuiesc, venit la bugetul regiunii
“Fac un apel catre liderii UDMR sa reziste tentatiei facile de a folosi un context international complicat pentru promovarea unor obiective nerezonabile, nerealiste si de neacceptat. Dintr-un partener important pe drumul democratizarii si europenizarii Romaniei, UDMR risca sa se izoleze pe scena politica interna si internationala. Daca deschidem cutia Pandorei, efectele pot fi greu cuantificabile”, a precizat Geoana intr-un comunicat remis MEDIAFAX.

Liderul PNL Covasna despre proiectul de autonomie al UDMR: Mai mergeti, mai, baieti, de-aici!

Presedintele PNL Covasna, senatorul Marius Obreja, afirma ca are o singura remarca dupa prezentarea proiectului UDMR privind autonomia tinutului Secuiesc de catre liderul Uniunii, Kelemen Hunor, si anume: “Mai mergeti, mai, baieti, de-aici”, transmite corespondentul Mediafax.

Citeste si: KELEMEN HUNOR: Proiectul privind AUTONOMIA TINUTULUI SECUIESC este un ACT CONSTITUTIONAL, legal si legitim

Presedintele PNL Covasna, senatorul Marius Obreja, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, despre proiectul privind autonomia tinutului Secuiesc, prezentat de presedintele UDMR, Kelemen Hunor, ca nu poate sa comenteze acest subiect decat printr-o singura remarca adresata initiatorilor.

Lider PSD Covasna despre proiectul UDMR: E neconstitutional;nu are sanse sa fie adoptat in Parlament

Presedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, sustine ca proiectul UDMR privind autonomia tinutului Secuiesc este neconstitutional si spune ca nu crede ca va fi adoptat in Parlament, precizand, totodata, ca “nu exista un pact” intre Uniune si PSD pe aceasta tema.

“Proiectul UDMR este neconstitutional. Constitutia scrie clar ca Romania este un stat national, unitar”, a declarat Horia Grama, pentru corespondentul Mediafax.

El a precizat ca, daca se va face o descentralizare, “atunci aceasta va fi uniforma pentru toata tara, nu doar pentru o zona anume”.

Intrebat daca au existat discutii intre PSD si UDMR despre acest subiect, Grama a raspuns negativ, adaugand ca nu exista “un pact” intre cele doua formatiuni privind proiectul autonomiei tinutului Secuiesc.

Deputatul PSD de Covasna considera ca proiectul de autonomie al UDMR nu are sanse de a fi adoptat in Parlament, subliniind ca el este impotriva unei astfel de initiative.

“Nu vad posibil ca un astfel de proiect sa treaca de Parlament”, a afirmat Grama.

Citeste si: PROIECTUL privind AUTONOMIA, lansat de UDMR: TINUTUL SECUIESC va include TREI JUDETE si va avea un PRESEDINTE

In privinta prevederii din proiectul UDMR, conform careia prefectul judetului Covasna ar urma sa indeplineasca si functia de prefect al regiunii, Grama a spus ca “asa ceva nu este posibil, intrucat fiecare judet al tarii trebuie sa aiba un reprezentant al Guvernului”.

Prefectul de Covasna despre proiectul UDMR: Nu comentez, ma limitez la legislatia actuala

Prefectul de Covasna, Marius Popica, spune ca nu comenteaza prevederea din proiectul UDMR privind autonomia tinutului Secuiesc potrivit careia prefectul judetului Covasna va indeplini aceeasi functie si la nivelul regiunii si spune ca se limiteaza “la legislatia actuala”.

“Nu doresc sa comentez acest proiect, ma limitez la legislatia actuala. Astea sunt atributiile mele, si anume sa veghez asupra respectarii legilor, comentariile sa le faca politicienii”, a declarat, joi, Marius Popica, pentru corespondentul Mediafax.