Proiectul de BUGET pe 2015 a fost aprobat de Guvern

ponta guvern

Proiectul de buget pe anul viitor a fost aprobat in sedinta de vineri a Guvernului. Guvernul a ajuns la un acord cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana pentru ca deficitul bugetar pe care va fi construit proiectul de buget pe anul viitor sa creasca de la 1,4% la 1,83% pe cash, incluzand o alocare de 0,4% pentru cofinantarea proiectelor UE.

Luni, presedintele PSD, premierul Victor Ponta a declarat ca PSD propune ca votul in Parlament sa fie pe 21 decembrie, o data cu juramantul lui Klaus Iohannis pentru functia de presedinte.

Prim-ministrul Victor Ponta le-a cerut ministrilor sa explice ca scaderile de bugete pentru 2015 se explica prin reducerea contributiilor sociale la angajator cu cinci puncte procentuale si prin plata titlurilor executorii, fiind firesc sa nu se regaseasca in buget cheltuielile economisite.

Citeste si: Ponta, intrebat de ce a publicat bugetul pe 2015 daca nu era finalizat: Intrebati-l pe ministrul Valcov

“Acolo unde exista – si va rog pe toti ministri sa explicati acest lucru, pentru ca, pana la urma, e explicatia noastra sa explicam – acolo unde apar scaderi in diverse bugete, apar din doua motive. in primul rand, scaderea CAS cu 5 puncte procentuale se aplica si la institutiile publice, adica si la cheltuielile noastre cu salarii se scad 5%, ca platim mai putin CAS, nu doar privatul, ci si institutia publica, si, de asemenea, titlurile executorii, hotararile judecatoresti pe care le-am platit si le platim in continuare, e normal sa nu mai apara in buget”, a aratat premierul Ponta, vineri, la inceputul sedintei de aprobare a proiectului de buget pentru 2015.

Din bugetul de stat, Ministerele Muncii, Dezvoltarii, Finantelor, Fondurilor Europene, Agriculturii, Mediului, Transporturilor, Economiei vor avea bugete mai mari anul viitor, in timp ce alocarile pentru ministerele Sanatatii, Culturii si Administratiei si Internelor vor fi mai mici.

Citeste si: Ce amendamente va depune PNL la proiectul de buget pe 2015 privind educatia