Proiectul de lege care ii SCAPA pe CORUPTI de CATUSE a trecut de Comisia juridica din Senat

Proiectul de lege care stabileste ca persoanele cercetate pentru CORUPTIE nu pot fi incatusate, cu exceptia cazului in care acestia incearca sa se sustraga urmaririi penale, a primit, marti, avizul Comisiei juridice din Senat.

Propunerile privind eliminarea incatusarii arestatilor non-violenti in spatiul public si posibilitatea acuzatului de a alege o alta locuinta decat cea trecuta in acte daca face dovada ca acolo domiciliaza, initiate de senatorul PSD SERBAN NICOLAE, au primit unda verde in Comisia juridica a Senatului.

Potrivit proiectul initiat de SERBAN NICOLAE, un inculpat nu va putea fi incatusat in nicio imprejurare, cu exceptia celor “cercetate pentru infractiuni comisie prin acte de violenta, a celor care s-au sustras urmaririi penale ori a celor care s-au opus masurii dispuse”.

Senatorul PSD SERBAN NICOLAE a explicat ca incatusarea trebuie luata doar ca o exceptie pentru ca este “o forma de umilire”.

Citeste si: LAURA CODRUTA KOVESI: CATUSELE nu au fost inventate de DNA

“Incatusarea este o masura exceptionala, ea trebuie restrictionata cu cateva exceptii foarte expres si foarte clar limitate de textul de lege, in sensul in care se incatuseaza doar persoane care sunt suspectate, cercetate pentru si infractiuni prin acte de violenta, ceea ce induce o stare de pericol in spatiu public, persoanele care s-au sustras sau s-au opus masurii retinerii sau arestarii preventive. Nu este o chestiune de spectacol incatusarea, nu asta m-a preocupat, ci faptul ca in multe situatii incatusarea poate sa fie o forma de umilire a persoanelor in cauza, mai ales in cazul celor care nu sunt cercetate pentru infractiuni cu violenta, care nu genereaza o stare de pericol in spatiul pub”, a spus SERBAN NICOLAE.

Senatorii juristi au mai aprobat un amendament care stabileste ca un inculpat, pentru care s-a decis arestarea la domiciliu, poate alege locuinta in care va fi plasat.

Citeste si: Senatorul PSD SERBAN NICOLAE doreste adoptarea unei legi prin care CORUPTII sa nu mai fie ARESTATI PREVENTIV sau INCATUSATI

“In cazul in care inculpatul locuieste, cu caracter permanent, intr-o alta locuinta decat cea mentionata ca domiciliu in actul de identitate, la cererea inculpatului, instanta poate dispune ca arestul la domiciliu sa se execute in respectiva locuinta”, se arata in amendamentul adoptat.

Proiectul de lege va merge in plenul Senatului pentru votul final, forul decizional fiind Camera Deputatilor.

Proiectul initiat de senatorul PSD SERBAN NICOLAE prevedea, in forma initiala, mai multe modificari considerabile la Codul de procedura penala. Printre propunerile pesedistului s-au numarat cele referitoare la arestul sever.

Sursa foto: bzi.ro