Proiectul de lege pentru persoanele disponibilizate, aprobat de senatori. Cand se acorda venitul de completare

Senatul a adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede ca persoanele disponibilizate vor fi protejate social, transmite Agerpres. Astfel, persoanele concediate vor beneficia de indemnizatie de somaj, venit lunar de completare si plati compensatorii.

Potrivit documentului votat de senatori, masurile de protectie sociala pentru persoanele disponibilizate vor fi aplicate in perioada 2013-2018, in conditiile in care au fost concediate in baza planurilor de disponibilizare.

Potrivit proiectului, vor putea beneficia de prevederile acestuia numai persoanele care au incheiat contracte individuale de munca pe durata nedeterminata cu operatorii economici cu cel putin 36 de luni inainte de data concedierii.

Proiectul prevede ca venitul lunar de completare se stabileste odata cu indemnizatia de somaj si este egal cu diferenta dintre castigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni inainte de concediere stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mult decat castigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea.

Totodata, venitul de completare se acorda lunar pe perioadele stabilite diferentiat, in functie de vechimea in munca a persoanelor concediate, dupa cum urmeaza: 12 luni pentru peroanele care au o vechime in munca cuprinsa intre 3 ani si pana la 10 ani, 20 de luni pentru persoanele care au o vechime in munca intre 10 ani si pana la 15 ani, 22 de luni pentru salariatii care au o vechime in munca cuprinsa intre 15 ani si pana la 25 de ani, 24 de luni pentru salariatii care au o vechime de cel putin 25 de ani.

Dupa incetarea platii indemnizatiei de somaj, persoanele concediate vor beneficia de un venit lunar de completare egal cu diferenta dintre castigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni inainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mult decat castigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea.

Proiectul, care se aplica pana la data de 31 decembrie 2018 pentru persoanele disponibilizate prin concedieri colective are caracter de lege ordinara, Senatul fiind prima camera sesizata, mai transmite Agerpres.

Foto: Pro TV