Proiectul de lege privind cumpararea terenurilor agricole pune piedici investitorilor romani

Terenurile agricole din Romania ii atrag ca un magnet pe investitorii straini

Noul proiect de lege privind cumpararea terenurilor agricole, initiat de Ministerul Agriculturii, starneste critici in randul parlamentarilor, care anunta ca vor amenda proiectul in comisiile de specialitate. Surse din Comisia pentru agricultura sustin ca “dorind sa limiteze dreptul strainilor de a achizitiona terenuri, specialistii ministerului au exagerat, astfel incat unele prevederi pun piedici chiar investitorului roman care ar vrea sa cumpere teren agricol”.

Astfel, potrivit proiectului, persoana care doreste sa cumpere teren agricol in extravilan, trebuie sa indeplineasca una din urmatoarele conditii: sa faca dovada ca “are cunostinte de baza in domeniul agricol”, “sa fi desfasurat activitati agricole de cel putin 5 ani, sa faca dovada ca a desfasurat activitati agricole pe terenurile situate extravilan detinute la data intrarii in vigoare a prezentei legi”.

In plus, terenurile agricole situate in extravilan pe o raza de 10 km de la granita Romaniei “pot fi instrainate prin vanzare-cumparare doar cu avizul Ministerului Apararii”.  Mai mult, terenurile pe care s-au stabilit zone cu” potential arheologic intamplator, pot fi instrainate prin vanzare doar cu avizul Ministerului Culturii”.

Proiectul limiteaza achizitionarea terenurilor de catre persoanele fizice la 100 de ha. Pe langa aceste prevederi, proiectul de lege urmareste si infiintarea unei noi structuri, Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea pietei Funciare”.

Institutia va fi finantata din surse proprii si bugetare, in subordinea Ministerului Agriculturii. Autoritatea este cea care va asigura, printre altele, publicarea ofertelor de vanzare-cumparare.

Foto: Mondo News