Guvernul a APROBAT proiectul de lege privind INTERZICEREA TEMPORARA a EXPORTURILOR DE LEMN neprelucrat. UPDATE

Guvernul va discuta in sedinta de miercuri PROIECTUL DE LEGE privind stabilirea unor masuri pentru MONITORIZAREA EXPORTURILOR si a livrarilor intra-comunitare de MATERIALE LEMNOASE, se arata intr-un comunicat de presa al Executivului.

UPDATE 14.38; Guvernul a APROBAT proiectul de lege privind INTERZICEREA TEMPORARA a EXPORTURILOR DE LEMN neprelucrat. Proiectul de lege urmeaza sa fie transmis Parlamentului.

UPDATE 13.54: Guvernul va aproba, miercuri, printr-un proiect de lege, masura INTERZICERII TEMPORARE a EXPORTURILOR DE LEMN neprelucrat si introducerea pentru viitor a unui sistem de licentiere special, iar in Parlament se va vedea, prin vot, cine vrea sa apere patrimoniul forestier si cine face lobby pentru anumite firme, a declarat premierul VICTOR PONTA.

“Astazi, pentru a fi cat mai putin criticabili de catre institutii internationale sau companii, adoptam ca proiect de lege, in procedura de urgenta, proiectul privind interzicerea temporara a exporturilor de lemn neprelucrat si un sistem de licentiere special pentru exporturi, pentru viitor, care va face un control si o transparenta extraordinara, de care aveam de mult timp nevoie, referitoare la exportul de lemn”, a precizat premierul la inceputul sedintei de Guvern.

VICTOR PONTA a adaugat ca pe marginea proiectului act normativ a discutat si cu presedintii celor doua Camere ale Parlamentului.

“Si cu domnul presedinte Tariceanu si cu domnul presedinte Zgonea si se poate, intr-o saptamana in fiecare Camera, sa trecem acest proiect de lege. L-am informat si pe presedintele Iohannis. Sunt convins ca in cele doua Camere vom vedea inca o data cine vrea sa apere patrimoniul forestier national si cine face lobby pentru tot felul de firme si exportatori de busteni si de lemn din Romania, si se vede la vot lucrul acesta”, a explicat premierul.

VICTOR PONTA a adaugat ca prin propunerea de act normativ se va putea ajunge la masuri concrete de limitare, reglementare si transparentizare a modului in care se exploateaza lemnul in Romania.

Premierul VICTOR PONTA a mai declarat ca noua forma a Codului silvic supusa votului final miercuri in Camera Deputatilor nu este una perfecta, dar reprezinta “un foarte mare pas inainte” fata de legea actuala.

“Astazi la Camera Deputatilor va fi votul final pentru Codul silvic si toti membrii Guvernului care suntem si deputati o sa mergem la vot. Este un foarte mare pas inainte. Nu cred ca e perfect Codul silvic in forma actuala, cred ca se mai pot aduce imbunatatiri, dar oricum, este mult mai bun decât ceea ce s-a facut pâna in acest moment. Si cred ca si acea idee a limitarii la 30% a prezentei pe piata a unei singure companii cred ca este un lucru bun, care ne ajuta sa pastram si o piata competitiva, dar si o protectie sporita a mediului forestier si a tot ce tine de acesta”, a sustinut premierul in sedinta de guvern.

De asemenea, pe ordinea de zi a sedintei figureaza un proiect de ordonanta de urgenta privind aprobarea sustinerii cheltuielilor de intretinere si functionare a Formatiunii Medicale ROL 2 din bugetul Ministerului Sanatatii si pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul sanatatii.

Citeste si: GRATIELA GAVRILESCU: Articolul 20 din CODUL SILVIC a fost scris tocmai sa ajute PROPRIETATEA PRIVATA

In dezbaterea de miercuri a Executivului ar putea intra si un proiect de hotarare privind declasificarea documentelor emise de catre Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, precum si de catre institutiile si structurile aflate in subordinea sau sub autoritatea acestuia.

Citeste si: CE analizeaza intentiile GUVERNULUI ROMAN de a RESTRICTIONA exportul de lemn romanesc