Proiectul de lege privind PENSIILE MILITARE de STAT, adoptat de SENAT

Plenul Senatului a adoptat luni proiectul de lege privind pensiile militare de stat, cu 120 de voturi pentru si 3 abtineri. Camera Deputatilor are rol decizional in acest caz.

Proiectul de act normativ, initiat de Guvern si sustinut in plen de premierul interimar Gabriel Oprea, reglementeaza dreptul la pensii si alte drepturi sociale pentru militari, politisti si functionari publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare.

Comisia de aparare si Comisia de munca au amendat proiectul de lege, plenul insusindu-si raportul acestora.

Principala modificare a proiectului prevede ca baza de calcul pentru stabilirea pensiilor militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate in 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizata la data deschiderii dreptului de pensie la alegerea persoanelor. Prin proiectul de lege se revine in principal la regulile care caracterizau sistemul pensiilor militare de stat — pensii de serviciu, pensii de invaliditate si pensii de urmas.

Proiectul de act normativ instituie un sistem de pensii militare de stat si alte drepturi de asigurari sociale din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitatii nationale, stabileste faptul ca plata pensiilor se face din sumele alocate la bugetul de stat prin bugetul MApN, MAI si SRI. Sistemul de pensii militare nu va mai fi un sistem contributiv, angajatorul nefiind obligat sa plateasca contributia aferenta lui; angajatul va plati lunar o cota de contributie egala cu cota de contributie individuala de asigurari sociale, suma ce va fi varsata la bugetul de stat.

Potrivit amendamentului propus de senatorul PSD serban Nicolae, adoptat de Comisiile raportoare si de plen, incepând cu anul 2021 cuantumul pensiilor militare de stat se indexeaza anual cu 100% din rata inflatiei, la care se adauga 45% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent.

Sursa foto www.dcnews.ro