Proiectul de lege privind votul prin corespondenta, depus astazi de ACL la Camera Deputatilor

ACL va depune, miercuri, la Camera Deputatilor proiectul de lege privind votul prin corespondenta, solicitand dezbaterea acestuia in procedura de urgenta pentru a fi adoptat pana la alegerile prezidentiale din noiembrie, a anuntat deputatul PNL Gabriel Andronache.

Potrivit initiatorilor, ACL spera ca prin acest proiect de lege sa elimine posibilitatea de frauda electorala si sa simplifice birocratia, astfel incat sa existe o prezenta cat mai mare la vot a romanilor din afara granitelor tarii.

”Le solicitam colegilor din arcul guvernamental sa sustina acest proiect de lege. stim ca scopul PSD este de a fi cat mai putini romani care sa voteze in strainatate, pentru ca votul din strainatate nu-i avantajeaza pe reprezentantii PSD”, a afirmat Andronache, intr-o conferinta de presa.

Citeste si: Alina Gorghiu, pentru Mondo News: ACL va depune un proiect de lege privind introducerea votului prin corespondenta

El a mai spus ca prin acest proiect se instituie “un mecanism coerent de gestionare si validare a voturilor exprimate prin corespondenta, avand in prim plan Autoritatea Electorala Permanenta, institutie independenta, aflata sub controlul Parlamentului”.

“Scopul este de a scoate de sub control guvernamental un astfel de mecanism”, a adaugat Andronache, aratand ca AEP va primi cereri de la cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate care doresc sa-si exprime votul pin corespondenta, aceste cereri sunt validate apoi de AEP si, dupa validare, AEP va transmite cetatenilor respectivi buletinele de vot, insotite de dovada pentru exercitarea votului prin corespondenta.

Citeste si: INTERVIU. Klaus Iohannis, pentru Mondo News: Daca vor sa creasca prezenta la vot, politicienii ar trebui sa faca eforturi sa devina ei mai credibili

”AEP transmite buletinul de vot insotit de dovada pentru exercitarea votului prin corespondenta cetateanului a carui cerere a fost validata. Cetateanul voteaza si transmite votul sau in plic sigilat insotit de dovada exercitarii votului prin corespondenta. Transmiterea se efectueaza prin posta. AEP primeste plicul cu votul exprimat prin corespondenta si il transmite Biroului Electoral Special, care se infiinteaza si functioneaza conform modului de organizare prevazut de lege pentru Birourile Electorale de Circumscriptie”, a explicat Andronache.

El a mentionat ca Biroul Electoral Special pentru votul prin corespondenta valideaza sau anuleaza votul dupa verificarea existentei sau inexistentei dovezii privind exercitarea votului prin corespondenta.

”Ulterior, dupa incheierea procesului de numarare a voturilor exprimate prin corespondenta Biroul Electoral Special intocmeste un proces verbal pe care il transmite Biroulului Electoral Central”, a adaugat deputatul PNL.

Potrivit proiectului de lege privind votul prin corespondenta, exercitat de cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in afara granitelor tarii, initiat de ACL, “neindeplinirea in termen a atributiilor care le revin de catre autoritatile implicate in organizarea procedurii de vot prin corespondenta constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 2.000 lei si 5.000 lei”.

Numarul sectiilor de votare din strainatate pentru alegerile prezidentiale din noiembrie este 294, egal cu cel stabilit in 2009, fata de precedentul scrutin prezidential fiind majorat, de la 13 la 21, numarul de sectii organizate in Republica Moldova.