Proiectul de modificare al CODULUI SILVIC, adoptat pe articole in Camera Deputatilor

Proiectul de modificare a CODULUI SILVIC, adoptat pe articole in Camera Deputatilor

Camera Deputatilor a adoptat pe articole, miercuri, proiectul de modificare a Codului Silvic initiat de mai multi parlamentari PSD, reprezentantii PNL criticand prevederile acestui proiect, votul final urmand a fi dat saptamana viitoare, in sedinta de plen. Proiectul prevede, printre altele, ca valorificarea masei lemnoase pe picior se face doar de catre operatori economici atestati.

Astfel, un operator/grup de operatori economici poate cumpara la licitatie sau negociere, dupa caz, materiale lemnoase rezultate din produse principale sau accidentale, sub forma de lemn rotund fasonat la drum auto, doar in cazul in care asigura prin capacitatea proprie procesarea a cel putin 40% din materialul lemnos achizttionat.

Proiectul mai stabileste ca suprafata maxima care poate face obiectul scoaterii definitive din fondul forestier, incluzand constructia, accesul si imprejmuirea, este de maximum 250 metri patrati in cazul proprietatilor forestiere mai mari de 5 ha si de maximum 5% din suprafata proprietatii forestiere, dar nu mai mare de 200 m2, daca suprafata proprietatii forestiere este mai mica de 5 ha.

Citeste si: Ponta a cerut sprijinul parlamentarilor pentru mai multe prioritati guvernamentale

Accesul public in fondul forestier national cu autovehicule, motociclete, ATV-uri sau mopede este interzis, cu exceptia activitatilor sportive, de recreere si turism, care se pot practica numai cu acordul seful ocolului silvic, in cazul administrarii, proprietarului, cu avizul sefului ocolului silvic, in cazul asigurarii serviciilor silvice

Un operator economic/grup de operatori economici nu poate achizitiona/procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masa lemnoasa din fiecare specie, stabilit ca medie a ultimilor 3 ani, in baza actelor de punere in valoare autorizate la exploatare si exploatate la nivel national, indiferent de forma de proprietate.

Alte articole stabilite de deputati prevad ca pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior se stabileste anual, prin hotarare a Guvernului, la propunerea autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura.

Votul final pe acest proiect va fi dat saptamana viitoare, intrucat sedinta de vot final a fost amanata din cauza sedintei Biroului Permanent National al PSD. Camera Deputatilor este for decizional.

In 2 octombrie 2013, proiectul noului Cod silvic a fost adoptat de Guvern, cu prevederile anuntate de fostul ministru delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga.

Citeste si: “112″ – numarul UNIC la care ORICINE poate cere verificarea unui TRANSPORT DE LEMN

Urma ca jumatate din masa lemnoasa scoasa pe piata sa fie vanduta din rampe si depozite de la 1 ianuarie 2014, iar restul dupa 1 ianuaruie 2015, sa fie introduse autorizatii de practica, Romsilva trebuia sa asigure gratuit paza micilor proprietati nepazite, dar si sa faca impaduriri astfel incat fondul forestier de stat sa nu scada sub 3 milioane de hectare.

Reprezentanti ai silvicultorilor nu s-au aratat de acord cu introducerea autorizatiilor de practica, acuzand initiativa de a fi o incercare de politizare, in timp ce reprezentanti ai industriei s-au opus interzicerii vanzarii lemnului pe picior, aratand ca nu sunt pregatiti cu rampele si depozitele necesare.

Inaintat Parlamentului si urmand sa fie dezbatut in regim de urgenta, proiectul a fost amendat de Comisia de agricultura din Senat astfel incat modificarile radicale – introducerea autorizatiilor de practica si interzicerea vanzarii lemnului pe picior din 2015 – sa fie eliminate.

Varga arata, in decembrie anul trecut, ca introducerea acestor autorizatii ar fi fost o buna dovada ca se doreste “eliminarea suspiciunilor de coruptie din sistem”. “Ce facem cu cei carora le gasim in controale 50 de cioate sau 70 de cioate – taieri ilegale – si li se aplica o taiere de 10 la suta din salariu?”, a spus Varga, adaugand ca va sustine in continuare gasirea de parghii pentru sanctionarea administrativa a personalului silvic.

Totodata, senatorii din Comisia de agricultura au amanat cu un an, de la 1 ianuarie 2014 la 1 ianuarie 2015, data de la care va fi interzisa vanzarea lemnului “pe picior” pentru mai mult de jumatate din masa lemnoasa urmand a fi recoltata, insa numai din padurile proprietate publica.

Astfel, in loc ca din 2015 sa se ajunga la vanzarea lemnului numai din rampe si depozite, ar urma ca de atunci sa se vanda astfel doar 25 la suta din masa lemnoasa recoltata, intrucat padurile statului reprezinta jumatate din suprafata totala impadurita. Comisia pentru agricultura a apreciat ca valorificarea integrala a lemnului ca produse fasonate sau ca produse rezultate din prelucrarea primara presupune investitii substantiale pentru achizitionarea de utilaje specifice si amenajari de depozite, investitii pe care Romsilva nu are capacitatea sa le faca in anul 2014.

Tot din motive financiare, senatorii au eliminat din proiect obligatia ca Romsilva sa achizitioneze terenuri, cu prioritate din cele degradate, pentru impaduriri, astfel incat suprafata fondului forestier sa nu scada sub 3 milioane de hectare, precum si pe cea ca regia sa suporte din fonduri proprii paza proprietatilor forestiere de pana la 30 de hectare, reprezentand aproximativ 1 milion de hectare de fond forestier, apreciind ca ar fi necesari pentru aceasta 15 milioane de euro.

Senatul a adoptat, cu amendamentele propuse de Comisia pentru agricultura, proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii 46/2008 (Codul silvic), pe 10 decembrie 2013.