Proiectul de REVIZUIRE a CONSTITUTIEI, criticat dur de Comisia de la Venetia

Un raport publicat, marti, de Comisia de la Venetia referitor la procesul de revizuire a Constitutiei Romaniei arata ca sunt necesare eforturi suplimentare si imbuntatiri in ceea ce priveste formularea prevederilor constitutionale.

Comisia de la Venetia si-a exprimat preocuparea fata de lipsa unei optiuni clare pentru o anumita forma de guvernamant, precum si defaptul ca recomandarile legate de consolidarea garantiilor pentru independenta in domeniul juridic nu au fost implementate in mod corect.

“Comisia este preocupata in mod special de lipsa unei optiuni clare pentru o anumita forma de guvernamant, ca fundatie a intregului sistem, si de faptul ca recomandarile legate de consolidarea garantiilor pentru independenta in domeniul juridic nu au fost implementate in mod corect”, se arata in document.

Comisia de la Venetia isi exprima speranta ca, in urmatoarele etape ale procesului constitutional, va exista un dialog constructiv si cooperare intre majoritatea parlamentara si opozitie.  

Vezi aici cele mai importante recomandari facute de CCR cu privire la proiectul de revizuire a Constitutiei

De asemenea, comisia considera necesara eficientizarea procedurilor legislative astfel incat sa fie redusa la minimum necesitatea ordonantelor de guvern.

Imbunatatirea bazei legale pentru ca CSM sa-si poata indeplini sarcina de garant al independentei magistratilor este o alta propunere a Comisiei.

Comisia isi exprima speranta ca, in etapele viitoare ale procesului de revizuire, vor fi sporite eforturile pentru implicarea tuturor partilor interesate.

“O cooperare constructiva intre majoritate si opozitie si o ampla dezbatere publica sunt cerinte preliminare importante pentru reusita procesului de revizuire si pentru legitimitatea viitorului text al Constitutiei”, se arata in raspunsul Comisiei dupa analiza proiectului de revizuire a legii fundamentale.