PROIECTUL IMPOZITULUI pe VENITUL GLOBAL: PRINCIPALELE PREVEDERI

Ministerul Finantelor a facut public documentul de lucru privind introducerea impozitului pe venitul global. Acest nou tip de impozitare va fi o parte din viitorul Cod Fiscal. Ministerul Finantelor anunta ca lucreaza la noul tip de impozit impreuna cu reprezentanti ai Uniunii Notarilor, Camerei Consultantilor Fiscali, Corpului Expertilor Contabili si ai Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei, informeaza jurnalistii de la Hotnews.ro.

Cum este definita Gospodaria in document:

1. gospodarie – grup alcatuit din una sau mai multe persoane fizice inrudite sau neinrudite, care au un patrimoniu comun pe care il administreaza impreuna din punct de vedere economic si financiar si locuiesc/nu locuiesc efectiv la acelasi numar cadastral.

2. patrimoniu – totalitatea drepturilor si a obligatiilor cu valoare economica, precum si a bunurilor mobile si imobile la care se refera aceste drepturi, care apartin uneia sau mai multor persoane fizice.

Implementarea si administrarea  gospodariei 

(1)  Gospodaria se constituie prin decizie emisa de organul fiscal competent in baza cererii depuse de catre membri sai. Decizia de aprobare/respingere privind implementarea gospodariei se emite in termen de 60 de zile de la data primirii cererii. Cererea va cuprinde cel putin numele si prenumele, CNP-ul  fiecaruia dintre membri, semnatura acestora, precum si membrul desemnat ca reprezentant al gospodariei.

(2) Organul fiscal competent va fi notificat de catre reprezentantul gospodariei pentru orice modificare survenita in componenta gospodariei in termen de 30 de zile de la producerea acesteia. Organul fiscal competent  va emite in termen de 60 de zile de la primirea notificarii decizia de modificare a componentei gospodariei.

(3)  Evidenta gospodariilor implementate se organizeaza prin ordin al presedintelui A.N.A.F

Categoriile de contribuabili:

 

     (1) Urmatoarele persoane datoreaza impozitul conform prezentului titlu si sunt numite in continuare contribuabili:

    a) persoana fizica rezidenta, desemnata ca reprezentant al gospodariei;

    b) persoanele fizice nerezidente care desfasoara o activitate independenta prin intermediul unui sediu permanent in Romania;

    c) persoanele fizice nerezidente care desfasoara activitati dependente in Romania;

    d) persoanele fizice nerezidente care obtin venituri prevazute la art. 129.

Potrivit acestui proiect, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica rezidenta ori nerezidenta ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca acordate persoanelor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor.

Platitorii de venituri din salarii  si asimilate salariilor au obligatia de a determina lunar venitul net lunar pentru fiecare beneficiar de venit, prin deducerea din venitul brut a contributiilor sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii in Romania sau in conformitate cu instrumentele juridice internationale la care Romania este parte, precum si, dupa caz, a contributiei individuale la bugetul de stat datorata potrivit legii

Venitul net anual din activitati independente se determina prin deducerea din venitul brut anual a cotei forfetare de cheltuieli de 40% aplicata asupra venitului brut si a valorii anuale a cheltuielilor de personal platite in anul fiscal respectiv.

Venitul brut cuprinde, printre altele, sumele incasate si echivalentul in lei al veniturilor in natura din desfasurarea activitatii, veniturile sub forma de dobanzi din creante comerciale sau din alte creante utilizate in legatura cu o activitate independenta sau veniturile inregistrate de casele de marcat cu memorie fiscala, instalate ca aparate de taxat pe autovehiculele de transport persoane sau bunuri in regim de taxi.

Urmatoarele venituri mai mari decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 de euro se impoziteaza cu o cota de 3%:

(a) veniturile realizate la prima tranzactionare a actiunilor emise de Fondul Proprietatea de catre persoanele fizice carora le-au fost emise aceste actiuni, in conditiile titlurilor I si VII din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, cu modificarile si completarile ulterioare;

(b) veniturile realizate la prima tranzactionare a actiunilor emise de Fondul Proprietatea, de catre mostenitorii titlurilor de conversie sau actiunilor dobandite inainte de prima tranzactionare;

c) veniturile aferente titlurilor de plata obtinute de persoanele indreptatite potrivit legii, titularii initiali aflati in evidenta Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor sau mostenitorii acestora.

Stabilirea venitului net anual global impozabil pe gospodarie

Venitul anual global (Vga) se determina la nivelul fiecarei gospodarii si reprezinta suma veniturilor/castigurilor nete/brute, dupa caz, obtinute de catre fiecare membru al gospodariei din Romania, cu exceptia veniturilor neimpozabile si a veniturile impozabile realizate de persoanele scutite prevazute la art. 60.

Determinarea plafonului neimpozabil aferent (Pn) gospodariei se efectueaza pe baza punctajului acordat in functie de numarul membrilor gospodariei. Numarul membrilor luat in calcul la stabilirea punctajului aferent gospodariei este numarul membrilor declarat la data implementarii gospodariei prevazuta la art. 57^2 alin. (1).

(4) Persoana fizica ce a locuit efectiv, in cursul anului, la mai multe numere cadastrale se declara ca membru intr-o singura gospodarie potrivit procedurii prevazute la art. 57^2 alin. (2).  

(5) Punctajul (P) alocat gospodariei este egal cu numarul membrilor gospodariei plus un punct. 

 

                P = numar de puncte +1

Stabilirea plafonului neimpozabil aferent gospodariei se calculeaza ca produs intre punctajul acordat gospodariei, 1.000 de lei si 12 luni.

 

              Pn = P x 1.000 lei x 12 luni

Venitul global ajustat se stabileste ca diferenta  intre venitul anual global si plafonul neimpozabil.

 

            Vgaj = Vag – Pn

In situatia in care venitul anual global ajustat este negativ (Vgaj<0) gospodariilor unde se afla copii minori, se acorda un sprijin financiar in suma  de 1600 lei/an pentru fiecare copil. Copii care urmeaza cursurile obligatorii ale invatamantului preuniversitar beneficiaza de aceasta suma doar cu conditia ca absentele nemotivate sa nu depaseasca 10% din totalul orelor de curs, in cazul in care urmeaza.

Impozitul pe venitul anual global (IVG) pe gospodarie se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual global impozabil (Vnai).

 

              IVG = Vnai x 10%

Impozitul anual datorat se comunica de catre consultantul fiscal persoanei fizice desemnate din cadrul gospodariei pana la data de 25 mai a anului  fiscal urmator celui in care s-au realizat veniturile.

Plata impozitului datorat se efectueaza in doua transe, astfel:

– jumatate din suma datorata la data depunerii declaratiei de venit global

– jumatate din suma datorata in termen de 60 de zile de la data depunerii declaratiei de venit global.

Sursa text: Hotnews.ro