Proiectul NABUCCO, un esec! Romania mai poate spera doar la gazele de sist

Proiectul Nabucco, preferatul Uniunii Europene, a esuat, dupa ce consortiul Sah Deniz II a optat pentru o alta ruta de transport catre Europa. Nabucco viza alimentarea cu gaze naturale extrase din regiunea Marii Caspice, pentru a reduce dependenta Europei de gazul importat de la compania Gazprom din Rusia.

OMV a confirmat esecul NABUCCO, proiectul energetic in care este implicata si Romania, de 12 ani. Reprezentantii companiei precizeaza ca Sah Deniz II a informat OMV, un actionar al Nabucco Gas Pipeline International Gmbh (NGPI), in ceea ce priveste decizia privind ruta preferata de transport al gazelor catre Europa.

In proiectul Nabucco erau implicate mai multe companii: OMV (Austria), Transgaz Medias (Romania), BEH (Bulgaria), MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia) si GDF Suez (Franta). 

Ministerul Energiei precizeaza, intr-un comunicat de presa, ca decizia finala  a Consortiului care exploateaza zacamantul de gaze naturale Sah Deniz va fi facuta publica pe 28 iunie, explicand ca Romania este statul cu cel mai redus grad de dependenta  de importuri de hidrocarburi dintre toate statele partenere in proiectul Nabucco.

“Conform calendarului deja agreat, decizia finala  a Consortiului care exploateaza zacamantul de gaze naturale Shah Deniz va fi facuta publica pe 28 iunie. In cadrul procesului de selectare a rutei de export catre Europa, compania Nabucco a inaintat o oferta solida din punct de vedere comercial, dar  si relevanta strategic  si politic pentru toate statele implicate.  Romania este statul cu cel mai redus grad de dependenta  de importuri de hidrocarburi dintre toate statele partenere in proiectul Nabucco. Autoritatile romane au considerat proiectul ca fiind relevant pentru UE, din perspectiva obiectivuluisau central care viza asigurarea securitatii energetice prin diversificarea surselor de aprovizionare. Astfel, autoritatile  si companiile romane au raspuns pe deplin obligatiilor impuse de calendarul dezvoltarii  si asteptarilor privind contributia noastra la oferta comerciala privind proiectul Nabucco”.

Reamintim ca Romania a refuzat proiectul South Stream, acesta fiind un posibil motiv pentru care Nabucco ne-a eliminat. Oricum, decizia are o semnificatie geopolitica. Proiectul South Stream este realizat de consortiul format din Gazprom, grupul italian ENI (20%), francez EDF (15%) si german Wintershall (15%). Gazoductul va alimenta de la sfarsitul anului 2015 Europa de Vest, in special Italia, prin Marea Neagra si Peninsula Balcanica. Cel mai important aspect este ca South Stream va permite Rusiei sa ocoleasca Ucraina, principala tara de tranzit in prezent, cu care a avut numeroase conflicte legate de tarife, ce au dus la intreruperi temporare in livrarile catre tarile din Uniunea Europeana.

Romania si gazele de sist

Dupa esecul Nabucco, Romania ia in calcul resursele din Marea Neagra si gazele de sist. Ministerul Energiei sustine ca Romania are alternative, respectiv gazele de sist din Marea Neagra. 

“In acest moment, autoritatile romane au in derulare o analiza complexa a situatiei energetice la nivel national  si regional, pornind de la diversele scenarii privind dezvoltarea Coridorului Sudic de gaze. Se au in vedere atat perspectivele resurselor interne de gaze cat si conectarea Romaniei la piata regionala de gaze. Optiunile vizate de Romania (exploatarea rezervelor de hidrocarburi din platoul continental maritim, gazele naturale din  sisturi) au potentialul de a creste simaimultindependenta energetica a tarii noastre. De asemenea, la nivel regional vom continua eforturile pentru realizarea proiectelor demarate, intre care ramane o prioritate proiectul AGRI. Aceste eforturi includ analizarea cu atentie a tuturor oportunitatilor de diversificare a surselor de aprovizionare energetica”, precizeaza Ministerul Energiei.

Vedeti mai jos traseul prevazut in acest moment pentru Nabucco, inainte de anuntul consortiului dupa decizia Sah Deniz.