Proiectul privind MONITORIZAREA EXPORTURILOR si LIVRARILOR intra-comunitare de LEMN, semnat de SENAT

Proiectul de lege initiat de Guvern referitor la instituirea unor masuri temporare pentru monitorizarea exporturilor si livrarilor intra-comunitare de materiale lemnoase a fost adoptat, luni, de Senat, cu cu 57 de voturi “pentru”, 3 “impotriva” si 25 de abtineri.

“In vederea monitorizarii exporturilor si a livrarilor intra-comunitare de materiale lemnoase, sub forma de busteni, cherestele si lemn de foc incadrate in pozitiile tarifare 4.401, 4.403 si 4.407 prevazute in anexa Regulamentului UE nr. 995/2010 al PE si al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligatiilor care revin operatorilor care introduc pe piata lemn si produse din lemn si care sunt conditionate de prezentarea avizului de insotire a materialelor lemnoase, se instituie licenta de supraveghere”, potrivit proiectului de lege.

 CITESTE SI: PROIECT OUG: EXPORTUL de LEMN, SUSPENDAT pana la 31 AUGUST

Licenta contine elemente de identificare a emitentului, solicitantului, provenienta, incadrarea tarifara, sortimentul materialului lemnos, cantitatea exprimata in metri cubi, pretul de vanzare si destinatia, modalitatea de transport in afara tarii si biroul vamal prin care se face exportul sau punctul de trecere al frontierei Romaniei in cazul livrarilor intra-comunitare.

CITESTE SI: CE analizeaza intentiile GUVERNULUI ROMAN de a RESTRICTIONA exportul de lemn romanesc 

Licentele sunt emise de Ministerul Economiei, cu avizul Institutului National de Statistica si al Ministerului Mediului pentru export si livrari intra-comunitare.

Proiectul prevede ca, in termen de 45 de zile de la intrarea in vigoare, toate exporturile si livrarile intra-comunitare de material lemnos trebuie sa fie insotite de licenta.

Senatul este prima Camera sesizata, proiectul urmand sa fie transmis Camerei Deputatilor, care este for decizional.

Sursa foto www.ziuanews.ro