Proiectul PROGAMULUI POLITIC PNL-PDL prevede o REFORMA FISCALA care sa incurajeze MUNCA

Proiectul PROGRAMULUI POLITIC al formatiunii politice care va aparea in urma fuziunii dintre PNL si PDL, care cuprinde viziunea politica a noului partid in mai multe domenii si zone de interes importante, prevede o REFORMA FISCALA care sa incurajeze MUNCA, mentinandu-se totodata deficitul bugetar.

Astfel, proiectul de program politic al formatiunii precizeaza ca politicile fiscale pe care acest nou partid le va promova vor avea la baza principiul incurajarii antreprenoriatului si asigurarea mijloacelor financiare pentru functionarea statului minimal. Se considera ca munca este prea mult impozitata in Romania, nivelul taxelor si impozitelor este nesustenabil iar taxa pe valoare adaugata se situeaza la una dintre cele mari valori din Europa.

“Sustinem o reforma fiscala care sa aiba in centrul sau incurajarea muncii si deopotriva mentinerea deficitului bugetar in limitele necesare trecerii la moneda unica europeana”, se arata in proiectul de program.

Agricultura este privita de PNL (PNL+PDL) ca fiind o sansa pentru dezvoltarea Romaniei. Obiectivele majore ale acestui partid pentru dezvoltarea rurala urmaresc favorizarea competitivitatii agriculturii, asigurarea gestionarii durabile a resurselor naturale si combaterea schimbarilor climatice, obtinerea unei dezvoltari teritoriale echilibrate a economiilor si comunitatilor rurale, inclusiv crearea si mentinerea de locuri de munca.

Pentru ca aceste obiective sa fie atinse, noul partid care va rezulta din fuziunea liberalilor cu democrat-liberalii considera ca trebuie sustinuta crearea unei clase de mijloc puternice si competitive in agricultura, dar si procesul de comasare a terenurilor agricole. Totodata, se apreciaza in programul politic al formatiunii, este necesara incurajarea transferului de cunostinte si a inovarii in agricultura, in silvicultura si in zonele rurale. Modernizarea structurilor administrative, sustinerea cercetarii agricole si a formarii profesionale a unor fermieri calificati, in vederea facilitarii intrarii acestora in sectorul agricol si a reinnoirii generatiilor, reprezinta o alta conditie de atingere a obiectivelor majore in dezvoltarea rurala.

“Din perspectiva PNL (PNL + PDL), satul romanesc in general, dar persoanele care traiesc in mediul rural in mod special trebuie sa fie in centrul politicii agricole. Degeaba avem campuri frumoase pe care se obtin productii la nivel european daca cei care locuiesc in mediul rural traiesc din ce in ce mai greu. Nu este normal ca lanurile din jurul satului sa arate mai curate, mai bogate si mai frumoase ca satul romanesc in sine”, sustine documentul citat de Agerpres.

Pe de alta parte, PNL (PNL + PDL) isi asuma si un proiect de modernizare a sistemului educational care presupune alocarea de resurse suficiente pentru educatie si pentru cercetare, descentralizarea in educatie bazata pe principiul subsidiaritatii, aplicarea principiului finantarea urmeaza elevul sau studentul. Modernizarea sistemului mai inseamna, potrivit proiectului de program, accesul nediscriminatoriu, fara ingerinte politice si gratuit la educatia preuniversitara si eliminarea decalajelor de calitate dintre oras si sat.

Citeste si: BLAGA: Incepand de luni toate sediile PNL, PDL si FC vor fi rebranduite cu numele Aliantei Crestin Liberale

Legat de politicile sociale, noul partid apreciaza ca acestea sunt strans legate de conceptul economiei sociale de piata, care leaga libertatea economica de echitatea sociala.

“Suntem pentru o politica in folosul familiei si care recunoaste contributia acesteia in societate. Nu este obligatia statului de a-l indruma pe cetatean pe tot parcursul vietii sale si de a-l feri de orice risc. Obiectivele esentiale ale politicilor noastre sociale sunt: protejarea cetatenilor, de orice varsta, fata de saracie; masurile sociale preventive de solidaritate, pentru aceia care nu-si pot asigura prin forte proprii existenta; grija proprie in fata necesitatilor si asigurarea pacii sociale”, se precizeaza in documentul programatic mentionat.

In ceea ce priveste sistemul de sanatate, se considera ca este necesara o regandire a reformei in acest domeniu, care sa dea satisfactie pacientului, dar sa ofere si medicului “o justa recompensa”.

“Sistemul asigurarilor publice de sanatate nu are resurse pentru acoperirea tuturor nevoilor pacientului. Este necesara completarea finantarii publice cu o finantare privata. Suntem pentru introducerea unei asigurari complementare de sanatate, care sa permita, in functie de contributia fiecaruia la schema privata de asigurare, servicii diversificate, conditii mai bune in spitale, urmand ca sistemul public de sanatate sa acopere nediscriminatoriu serviciile medicale si tratamentele care sa redea pacientului sanatatea”, se arata in proiectul de program politic.

La capitolul politica externa, pozitia noului partid este una de sprijinire “fara echivoc” a procesului de integrare europeana.

“Suntem totodata partidul euro-atlantic al Romaniei si consideram parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii drept o componenta fundamentala a politicii noastre externe. Apartenenta Romaniei la Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord reprezinta unica garantie durabila a suveranitatii si integritatii teritoriale a Romaniei, iar relatia privilegiata cu Statele Unite trebuie sa ramana fundamentul politicii de securitate si aparare a tarii noastre”, subliniaza reprezentantii partidului care va rezulta din fuziunea PNL-PDL.

Citeste si: CANDIDATUL Aliantei Crestin Liberale PNL-PDL la PREZIDENTIALE va avea INSEMNELE celor doua partide

Noul partid se pronunta pentru o politica a valorilor — demnitate, libertate, dreptate, solidaritate.

“Libertatea este o valoare centrala pe care o respectam. (…) Libertatea individuala are o singura limita: respectul pentru libertatea celuilalt. Libertatea nu este un cec in alb pentru lipsa unor reguli de convietuire. Dreptul la a fi liberi include si obligatia raspunderii individuale. Numai un stat care asigura libertatea propriilor cetateni este un stat puternic”, se arata in documentul amintit.

In viziunea noii formatiuni politice statul nu trebuie sa intervina decat atunci cand o persoana nu-si poate asigura un trai demn si nu primeste ajutor din partea apropiatilor sau a comunitatii din care face parte iar organizatiile private dedicate acestui scop se afla in imposibilitatea de a intreprinde masuri in favoarea sa.

Modernizarea statului este, in optica Partidului National Liberal care va rezulta din fuziunea PNL cu PDL, un element ce tine de vointa politica.

“Capacitatea de progres a Romaniei depinde de vointa politica reformatoare indreptata impotriva sistemului clientelar, dezvoltat in timpul regimului comunist si continuat de partidele de stanga. Functionarea statului se bazeaza pe buna guvernare, pe primatul legii si pe administrarea judicioasa si responsabila a finantelor publice”, arata proiectul de program politic.

Liberalii reuniti in noua formatiune se pronunta pentru respectarea institutiilor democratice si apreciaza ca Romania de maine trebuie sa se bazeze pe trei piloni: statul subsidiar cu rol de regulator al proceselor din societate si compensator al dezechilibrelor, societatea moderna constituita din cetateni demni, liberi si responsabili si societatea civila ca mediator intre stat si cetateni.

Membrii noii formatiuni politice considera ca redobandirea increderii cetatenilor in Parlament, Guvern si justitie reprezinta o responsabilitate a partidelor.

“In acest sens, sustinem o revizuire a Constitutiei care sa aiba ca obiectiv intarirea definitiei proprietatii private si a independentei justitiei, respectarea demnitatii umane, asigurarea unei separatii functionale si a unui echilibru a puterilor”, sustin membrii partidului care va rezulta din fuziunea PNL cu PDL, potrivit proiectul de program politic.

De asemenea, acestia si-au stabilit ca obiective majore respectarea legii, consolidarea statului de drept si reforma justitiei.

“Coruptia submineaza buna guvernare, increderea in institutii, siguranta nationala, statul de drept si drepturile cetatenilor, incalca demnitatea umana, afecteaza sectorul privat, produce dereglari ale pietei si genereaza costuri financiare ridicate din bani publici. PNL (PNL + PDL) sustine si apara public, impotriva oricaror atacuri, independenta justitiei si neinterventia politicului in activitatea magistratilor si a tuturor profesionistilor angajati in lupta impotriva coruptiei”, se arata in documentul citat.