Proiectul SOCIALXCHANGE, initiat de primarul RARES MANESCU, a primit recunoasterea europeana

La initiativa primarului RARES MANESCU, in sectorul 6 functioneaza PROIECTUL SOCIALXCHANGE, proiect care are ca scop principal schimbarea mentalitatilor si stimularea coeziunii sociale. Principiul care sta la baza acestui proiect este acela al responsabilitatii sociale. Acest principiu poate fi pus in practica prin incurajarea actelor de caritate si prin stimulareaimplicarii fiecarui cetatean in viata comunitatii.

“Am pornit la drum avand convingerea ferma ca romanii au un spirit de solidaritate nativ, ca nu pot ramane nepasatori la problemele celor defavorizati de soarta. De la demararea PROIECTULUI SOCIALXCHANGE, am avut ocazia sa vedem cum societatea se mobilizeaza si cum fiecare contribuie cu ce poate pentru ca impreuna, toti sa avem ceva de castigat”, declara primarul Sectorului 6 RARES MANESCU.

Gandit ca un sistem circular, ca un mecanism de facilitare sociala, PROIECTUL SOCIALXCHANGE devine un intermediar intre cei care au resurse suplimentare si cei care au nevoie de acestea, nelimitand insa tipul de resurse care pot fi utilizate. Totodata PROIECTUL SOCIALXCHANGE conditioneaza accesul persoanelor cu venituri modeste la aceste produse de efectuarea unor activitati de munca in folosul comunitatii, cat si persoanele care doneaza primesc puncte, care pot fi convertite in bunuri si servicii.

CITESTE SI: CALCULATOARE DE ULTIMA GENERATIE, PENTRU DOUA SCOLI DIN SECTORUL 6

Ca element novator, magazinul SOCIALXCHANGE ofera donatorilor un pachet de servicii de abilitare si agrement precum salinoterapie, cursuri de limbi straine, parenting, activitati sportive si divertisment. Cu toate acestea, din experienta primelor luni de activitate foarte multi donatori au ales sa doneze mai departe ceea ce au obtinut unor persoane nevoiase, care nu pot lucra sau unor persoane nedeplasabile, batrani care au nevoie de ajutor, intarind ideea responsabilitatii si implicarii sociale.

La fel de inovator este si sistemul de puncte pe baza caruia functioneaza acest concept care exclude aportul banilor din intregul proces, accentuand si mai mult ideea de sistem caritabil, non-profit, cu destinatie specfic sociala. La SOCIALXCHANGE sunt acceptate ca donatii alimente, produse de igiena, imbracaminte, jucarii, articole pentru copii, rechizite, carti, articole sportive, etc. Beneficiari ai produselor donate sunt persoane cu dificultati materiale, multi dintre ei sustinatori de familie, care au ales sa munceasca in loc de a apela la mila celorlalti.

Pana in prezent, in PROIECTUL SOCIALXCHANGE s-au implicat simpli cetateni, firme private, institutii publice, scoli, organizatii nonguvernamentale, parohii ale Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), dar si o numeroasa comunitate on-line. Grija fata de protejarea mediului sporeste sansele ca acest concept sa prolifereze la nivelul cat mai multor comunitati locale.

La sase luni distanta de la debut, valoarea proiectului este recunoscuta in tara, dar si in strainatate, MAGAZINUL SOCIALXCHANGE a primit, de curand, recunoasterea europeana, fiind declarat model de buna practica in cadrul Competitiei Europene a Calitatii, editia a VIII-a, desfasurata sub Inaltul Patronaj al Presedentiei Luxemburgheze a Uniunii Europene (UE).

In perioada 01-02 octombrie 2015, in localitatea Esch-Belval din Luxemburg, PROIECTUL SOCIALXCHANGE va participa la categoria „Responsabilitatea sociala”. De asemenea, MAGAZINUL CARITABIL SOCIALXCHANGE a fost inclus pe lista de exemple de bune practici la nivel european si in cadrul galei „Premiile Sectoruluii Public”, organizata de Institutul European de Administratie Publica sub genericul „Sectorul Public, Partener pentru o societate mai Buna”.

Sursa foto: socialxchange