Proiectul SOCIALXCHANGE initiat de RARES MANESCU, apreciat la CONFERINTA EUROPEANA a CALITATII

In prima zi a Conferintei Europene a Calitatii ”Intarirea capacitatii administratiei publice in prezent si provocarile viitoare. Administratia publica – parte a unei solutii“, delegatia Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului SECTOR 6 a prezentat, in cadrul sesiunilor de lucru, proiectul “ SOCIALXCHANGE, mai mult decat un magazin social” – magazinul social destinat categoriilor sociale defavorizate din comunitate. Proiectul, demarat la initiativa  PRIMARULUI SECTORULUI 6, RARES MANESCU, a fost recunoscut ca un exemplu de buna practica la nivel european.

Evenimentul a fost gazduit de Luxemburg, stat ce asigura, pentru un mandat de sase luni, presedintia Uniunii Europene (UE). Delegatiile prezente si moderatorii au fost impresionati de ideile inovatoare ale proiectului SOCIALXCHANGE si s-au aratat foarte interesati de modul in care se desfasoara practic activitatile incluse in program, deoarece au considerat ca este un proiect ce poate fi replicat cu succes in orice stat membru al Uniunii Europene (UE).

CITESTE SI: RARES MANESCU SI PRIMARIA SECTORULUI 6, RECUNOASTERE INTERNATIONALA GRATIE PROGRAMULUI SOCIALXCHANGE

Prezentarea realizata in fata delegatiilor selectionate pentru etapa finala a CONFERINTEI EUROPENE a CALITATII a adus in discutie elementele inovatoare ale proiectului si semnificatia sa pentru SECTORUL 6, in conditiile in care eradicarea  saraciei si  protectia mediului sunt teme majore in agenda tuturor statelor europene, iar SOCIALXCHANGE se  axeaza pe stimularea implicarii comunitare si  pe realocarea resurselor.

« Suntem onorati ca proiectul SOCIALXCHANGE implementat de PRIMARIA SECTORULUI 6 primeste recunoasterea europeana. Principiul solidaritatii in comunitate, care este temelia magazinului SOCIALXCHANGE, face parte din valorile Uniunii Europene. Insa spiritul de intrajutorare a avut mult de suferit in Romania, dupa 50 de ani de comunism – o perioada de suspiciune reciproca si indiferenta fata de aproape. Ma bucura modul in care locuitorii SECTORULUI 6 si bucuresteni, in general, au primit aceasta initiativa, intelegand ca insasi comunitatea devine mai puternica daca fiecare contribuie cu ce poate, pentru ca toti sa avem ceva de castigat. Initiativa inovatoare a Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului SECTOR 6, precum si implicarea in acest proiect a cetatenilor, a companiilor si a organizatiilor neguvernamentale produc, in fiecare zi, rezultate remarcabile », a declarat PRIMARUL SECTORULUI 6, RARES MANESCU.

Sistemul de recompensare a donatorilor si implicarea comunitatii locale in proiect, printr-un parteneriat solid intre PRIMARIA SECTORULUI 6 si cetateni/partenerii privati, au fost considerate punctele-cheie ale programului si au fost recunoscute drept reusite extraordinare de catre toate delegatiile externe. Avand in vedere ca in acest moment in Europa se dezvolta  politici publice care au in centrul atentiei cetateanul, considerat a fi client al serviciilor/politicilor publice, organizatorii au apreciat sistemul inovator de functionare al proiectului SOCIALXCHANGE.

Conceptul magazinului SOCIALXCHANGE presupune stimularea donatiilor venite din partea cetatenilor sau a firmelor si directionarea acestora catre persoanele defavorizate, in schimbul prestarii unor activitati in folosul comunitatii SECTORULUI 6. Donatorii sunt rasplatiti cu servicii atractive iar mediul inconjurator ajutat ”sa respire” printr-o realocare judicioasa a resurselor.

Persoanele prezente la discutii au subliniat punctele tari ale acestui sistem de schimb din care se exclude aportul banilor si de pe urma caruia toti au ceva de castigat. Viabil nu doar in comunitati mici sau medii, proiectul SOCIALXCHANGE conduce la consolidarea relatiilor sociale si la o mai mare responsabilizare a cetatenilor in rezolvarea problemelor de interes local – au apreciat participantii.

CITESTE SI: RARES MANESCU A OBTINUT NOI FONDURI EUROPENE PENTRU REABILITAREA TERMICA DIN SECTORUL 6

DELEGATIA SECTORULUI 6 a impartasit delegatilor externe reteta de succes a proiectului si a beneficiat, la randul ei, de explicatii si promisiuni de sprijin pentru a dezvolta o serie de proiecte noi, care vor contribui la imbunatatirea si diversificarea activitatilor administratiei publice locale, precum si la cresterea gradului de satisfactie a comunitatii pentru serviciile publice acordate.

De asemenea, la recomandarea PRIMARULUI SECTORULUI 6, RARES MANESCU,  Directia de Asistenta Sociala SECTOR 6 a initiat discutii privind viitoare parteneriate cu institutii internationale, parteneriate prin care se vor asigura schimbul de experienta si de bune practici la nivel european, astfel incat cetatenii din toate statele membre ale Uniunii Europene (UE) si mai cu seama cei din SECTORUL 6 sa beneficieze de o administratie publica moderna, in folosul comunitatii.

De altfel, Directia de Asistenta Sociala SECTORUL 6 a fost singura institutie prezenta cu doua proiecte la Conferinta Europeana a Calitatii. Primul proiect, SOCIALXCHANGE, a fost dezvoltat de catre ADMINISTRATIA SECTORULUI 6 prin forte proprii, iar al doilea a presupus un parteneriat cu Agentia Nationala a Functionarilor Publici.

Cea de-a VIII-a Conferinta Europeana a Calitatii ”Intarirea capacitatii administratiei publice in prezent si provocarile viitoare. Administratia publica – parte a unei solutii“, a avut loc in perioada 01 – 02 octombrie 2015, sub egida Presedintiei luxemburgheze a Uniunii Europene, prin Ministerul Functiei Publice si Reformei Administrative, Reteaua Europeana a Administratiei Publice (EUPAN) si Institutul European de Administratie Publica (EIPA).

Sursa foto: primarie6