Proiectul STS va fi discutat in plenul Camerei Deputatilor peste doua saptamani

Camera Deputatilor a decis, marti, sa amane pentru doua saptamani dezbaterea proiectului privind STS, la propunerea PSD, care a cerut amanarea pentru modificarea proiectului astfel incat Serviciul 112 sa treaca la MAI, iar STS sub control parlamentar.

Liderul deputatilor PSD, Marian Neacsu, a propus, in plen, amanarea cu doua saptamani a discutarii acestui proiect, motivand ca, in urma discutiei dintre primul ministru si grupul minoritatilor, s-a ajuns la sustinerea ideii ca Serviciul 112 sa treaca la Departamentul special pentru situatii de urgenta din MAI, condus in prezent de Raed Arafat.

Neacsu a spus ca si propunerea ca STS sa treaca sub control parlamentar este “o idee constructiva, oportuna” si care trebuie transpusa in proiect. Toti reprezentantii grupurilor parlamnetare au fost de acord cu amanarea dezbaterii acestei propuneri legislative.

Deputatul PDL Mircea Toader a aratat ca este foarte bine ca Serviciul 112 sa treaca, din punct de vedere administrativ, la noul departament condus de Arafat, dar, in rest, “lucrurile trebuie lasate asa cum sunt”.

Citeste si: Ponta vrea sa treaca STS la Parlament si 112 la MAI

“Aceasta institutie (STS – n.r) are nu numai scopul de asigurare a legaturilor cu 112, dar si secretizarea discutiilor pe acest sistem cu interes national. Ganditi-va la situatii de urgenta ca este bine sa fie subordonat CSAT. Haideti sa nu schimbam de dragul unui sef de institutie”, a afirmat Toader.

Deputatul minoritatilor nationale Ovidiu Gant a spus ca rearanjarea administrativa a Serviciului 112 este buna si ca nu vede de ce trebuie sa existe din partea STS un alt regim decat cel al SRI si SIE.

Victor Paul Dobre (PNL) a aratat ca si PNL este de acord cu retrimiterea proiectului la comisie si ca, daca se doreste un proiect bun, nu este nevoie de o urgenta de doua saptamani.

“Daca dorim o lege ca lumea, nu e nevoie de o urgenta de doua saptamani”, a spus Dobre.

Liderul deputatilor PNL, George Scutaru, a declarat, marti dimineata, pentru MEDIAFAX ca parlamentarii PNL se vor abtine de la votul asupra proiectului de lege STS, in plenul Camerei Deputatilor, precizand ca serviciul se afla in prezent sub control parlamentar si ar fi periculos sa fie pe acelasi plan cu SRI si SIE.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, dupa intalnirea cu Grupul minoritatilor din Parlament, ca i s-a propus gasirea unei formule mai bune pentru Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), care ar trebui sa treaca sub control parlamentar, iar serviciul 112 sa ramana la Ministerul de Interne.

“Domnul Pambuccian mi-a propus, in numele Grupului, ca la proiectul de lege privind STS, sa incercam sa gasim in Parlament, o formula chiar mai buna decat cea propusa de Guvern, si anume Serviciul 112, care peste tot in lume este la Ministerul de Interne, sa treaca la Ministerul de Interne, iar STS sa fie sub control parlamentar”, a spus Victor Ponta.

El a spus ca, din punctul de vedere al USL, pentru ca stia despre acest proiect si l-a discutat si cu ceilalti colegi, considera ca “este o idee chiar mai buna decat cea a Guvernului”. “impreuna, in Parlament, vom incerca sa mergem pe aceasta formula. ii vom consulta si pe colegii liberali si pe cei de la celelalte grupuri parlamentare, si in felul acesta, sper ca solutia finala a legii sa fi o solutie europeana si o solutie cat mai putin disputata politic”, a spus presedintele PSD.

Ponta a spus ca Varujan Pambuccian va lucra cu ceilalti parlamentari de profil la amendamente pe proiectul de lege al Guvernului. “Am spus ca grupurile noastre parlamentare sustin o modificare a proiectului in acest fel, Serviciul 112, ca peste tot in Europa, sa fie la Ministerul de Interne, la Departamentul pe care il conduce domnul Arafat, iar STS nu la Guvern, nu la Presedintie, si anume la Parlament”, a spus premierul Ponta.

Varujan Pambuccian a spus, la randul sau, ca este o chestiune de logica si ca, astfel, nu se mai folosesc institutiile statului in lupta politica. “E logic pentru ca rolul STS este sa securizeze convorbirile care utilizeaza mijloace electronice, intre toate institutiile statului, si atunci este normal ca si puterea si opozitia sa aiba un control asupra felului in care se realizeaza aceasta securizare, in asa fel incat sa nu existe niciun fel de suspiciuni de nicio parte”, a spus Pambuccian.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a avizat favorabil, saptamana trecuta, propunerea legislativa prin care Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) este reorganizat intr-un departament care va functiona in structura Ministerului de Interne.

Proiectul de lege prevede ca STS se reorganizeaza ca Departament de Telecomunicatii Speciale in cadrul MAI si devine o structura cu personalitate juridica condusa de un secretar de stat ajutat de trei subsecretari de stat, care sunt numiti si eliberati din functie de catre premier.

Proiectul de lege privind STS va fi dezbatut la Camera Deputatilor in procedura de urgenta, urmand sa fie analizat in comisiile de aparare si administratie si apoi in plen.