„Zile libere pentru părinți”. Iohannis a promulgat legea! Ce părinți beneficiază și cum vor fi plătiți

Parlamentul a adoptat proiectul de lege prin care angajatorii sunt obligați să le ofere angajaților cu copii dreptul de a sta acasa cu cei mici, în condițiile în care școlile vor fi închise sau în cazul altor situații speciale.

Update: Președintele Klaus Iohannis a promulgat sâmbătă legea care prevede acordarea de zile libere pentru părinți dacă se închid școlile. Actul normativ a fost adoptat de Parlament joi.

Proiectul de lege care îi obligă pe angajatori să le acorde zile libere plătite unuia dintre părinți dacă școlile se închid din cauza unor ”situații extreme” a fost adoptat cu unanimitate de voturi, joi, de către Camera Deputaților. Inițiativa a fost adoptată în contextul în care scolile din România s-au închis în perioada 11-22 martie, pentru a preveni răspândirea noului coronavirus, iar mai mulți părinți spun că nu au cu cine să-și lase copiii.

Angajatorii sunt obligați ca în cazul închiderii școlilor în situații extreme să le dea liber părinților. Aceștia vor fi plătiți cu maximum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie. Deputaţii au stabilit ca banii să fie alocaţi din contribuţiile de 2,25% pe care fiecare angajat le oferă statului.

Legea prevede: ”Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităților de învăţământ unde aceştia sunt arondați, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de către autoritățile competente cu atribuţii în domeniu”.

Prevederile se aplică:

a) părinţilor ai căror copii au vârsta de până la 12 ani, înregistraţi în cadrul unei unități de învățământ;

b) părinţilor copiilor cu dizabilități înregistraţi în cadrul unei unități de învățământ.

”Persoanele prevăzute la alin.(1) au dreptul la zile libere plătite, pe toată perioada în care autoritățile competente decretează închiderea unităților de învăţământ respective. Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinţi, respectiv a tutorelui legal, în cazul familiilor monoparentale. Zilele libere se acordă pe baza unei declarații pe proprie răspundere, semnată de către ambii părinţi, cu excepţia familiilor monoparentale, depusă la angajator de către părintele care va supraveghea copilul în perioada menţionată. În cazul familiilor monoparentale, declaraţia pe proprie răspundere se semnează doar de către tutorele legal al copilului”, se arată în proiectul de lege.

În cazul în care în urma unor verificări se constată că ambii părinţi au solicitat simultan zile libere, va fi anulată definitiv posibilitatea ulterioară de a mai beneficia de prevederile prezentei legi. În cazul familiilor cu mai mulți copii, care se încadrează în prevederile art.1, zilele libere se acordă unuia dintre părinţi, respectiv tutorelui legal, în cazul familiilor monoparentale.

Inițial, proiectul prevedea că indemnizația pentru fiecare zi liberă se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli al angajatorului şi este egală cu salariul corespunzător unei zile lucrătoare, fapt care a stârnit controverse.

Prevederile legii se aplică tuturor angajaților din mediul public şi privat”, se mai arată în proiectul de lege.

Știre inițială

Joi a fost adoptată de către Camera Deputaților, cu unanimitate de voturi, inițiativa legislativă care îi va obliga pe angajatori să  acorde zile libere unuia dintre părinți, atunci când școlile vor fi închise, în situații extreme, decise de insituțiile statului.  Această propunerea legislativă a fost adoptată în plenul Senatului în 3 martie, atunci când s-a discutat următorul lucru: „Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt arondați, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu”, prevede articolul 1 al proiectului legislativ.

Beneficiarii zilelor libere pentru copii se adresează părinților cu copii cu vârsta de până la 12 ani, înregistrați în cadrul unei unități de învățământ, dar și părinților cu copii cu dizabilități. Pentru perioada cât vor sta acasă, părinții vor primi un procent de 75% din valoarea salariului net. Deputații au decis ca banii pentru concedii să fie alocați din contribuțiile de 2.25% pe care fiecare angajat le oferă statului.

Zilele libere se vor acorda la cererea unuia dintre părinți, sau al tutorelui, în cazul familiilor monoparentale. Cei care au inițiat acest proiect propun ca perioada concediului părinților să aibă loc pe parcursul tuturor zilelor în care școlile vor fi închise.

Decizia adoptării acestui proiect vine în condițiile în care foarte mulți părinți sunt afectați anual de modificările programului școlar, aceștia neavând posibilitatea de a a rămâne cu copiii acasă sau de a-i putea lăsa cu cineva de încredere.

Sursa foto: realitatea