Proprietarii AUCHAN, LEROY MERLIN si DECATHLON, anchetati pentru FRAUDA si SPALARE de BANI

Proprietarii lanturilor comerciale AUCHAN, DECATHLON si LEROY MERLIN sunt vizati de o ancheta privind fapte de FRAUDA FISCALA si SPALARE de BANI, in care autoritatile franceze au facut marti perchezitii in Franta, Luxemburg si Belgia.

Cei care detin aceste celebre magazine, dar si altele, precum retailerul de imbracaminte Kiabi, prezent pe piata romaneasca intre 2009 si 2012, sunt membrii familiei Mulliez. Perchezitii au avut loc in special in comuna Nechin din nordul Frantei, aproape de granita, unde traiesc mai multi membri ai familiei, relateaza Liberation.

Aici a inceput povestea de succes a acestei familii, cu lansarea unei marci de tricotaje. Odata ce sectorul textilelor nu a mai fost profitabil, oamenii de afaceri au stiut sa se reorienteze. Figura centrala a familiei este Gerard Mulliez, fondatorul Auchan, in varsta de 84 de ani. Averea familiei este estimata la aproape 40 de miliarde de euro, de economistul Benoit Boussemart, care apreciaza ca la fiecare 100 de euro cheltuiti pe bunuri de consum in Franta, 11 euro ajung la firmele Mulliez.

Asociatia familiala Mulliez, care nu este inregistrata oficial, cuprinde intre 500 si 700 de membri – toti rude. Acestia impart actiunile a 60 de marci din domeniile alimentar, vestimentatiei, electrocasnic, auto, bancar etc., prin intermediul a cinci mari societati, fara legatura intre ele. Se pare ca actuala ancheta a fost declansata in urma unei plangeri depuse chiar de un membru al clanului. Poate cineva nemultumit cu ce are sau poate in urma unui divort, spune Boussemart, autorul cartii “Grupul Mulliez”.

El mai arata ca la sfarsitul anului trecut, in cadrul unei adunari generale extraordinare, s-a decis ca actiunile din grup sa nu mai poata fi vandute sau transmise in alt fel cuiva din afara familiei.

Sursa foto: liberation