Proprietarii de pensiuni din RANCA au protestat cu paine si lumanari fata de situatia cu TRANSALPINA

Proprietarii de pensiuni din RANCA au protestat cu paine si lumanari fata de situatia cu TRANSALPINA

Mai multi proprietari de pensiuni si hoteluri din Ranca au protestat, miercuri, in fata sediului local al CNADNR, nemultumiti ca Transalpina nu este deschisa oficial circulatiei, ei impartind paine, coliva si lumanari si pomenind nume ale parlamentarilor gorjeni de la care asteapta ajutor.

Cativa protestatari au adus o paine cu diametru de peste un metru, pe care au scris cu litere mari numele soselei si pe care au rupt-o si au impartit-o tuturor participantilor la actiune, la fiecare bucata fiind pomenite nume ale parlamentarilor de Gorj de la care acestia asteapta sprijin pentru deschiderea circulatiei pe Transalpina.

Cel care a rupt painea si a dat-o de pomana a fost presedintele asociatiei care reprezinta interesele proprietarilor de pensiuni si hoteluri din statiunea Ranca, Constantin Panescu, care a precizat ca imparte painea ”pentru toti deputatii judetului”.

De asemenea, oamenii au adus un platou cu coliva, dar si lumanari pe care le-au impartit intre ei. Participantii la protest au spus ca, in prezent, pe Transalpina nu circula nimeni, soferilor fiindu-le teama ca vor fi amendati.

Citeste si: Turisti bucuresteni PIERDUTI in zona Muntelui Rosu

”Am ajuns pe ultimul loc la cifra de cazare doar pentru ca niste domni de la Drumuri nu sunt in stare sa instaleze trei-patru indicatoare cu care sa ii ajute pe soferi. Grav este ca avem un drum in lucru pe care nu se lucreaza si care nici macar nu e conservat, dar pe care s-a circulat fara probleme pana acum, anul acesta, dintr-o data comunicandu-se ca nu mai e permis accesul cu masini pe Transalpina. O asemenea decizie omoara orice investitie in Ranca si ii afecteaza grav si pe proprietarii de terenuri care au paduri pe muntii din zona, fiind vorba de mii de persoane”, a declarat Panescu.

Conform acestuia, localnicii solicita sprijinul premierului Victor Ponta si al autoritatilor judetene pentru deschiderea circulatiei pe Transalpina, saptamana viitoare urmand sa aiba loc o noua actiune de protest la care vor participa si angajati din pensiunile si restaurantele din Ranca.

Protestatarii au spus ca Ponta are domiciliul in comuna gorjeana Baia de Fier, localitate care, administrativ, impreuna cu orasul Novaci, coordoneaza activitatea din Ranca.

CNADNR nu reuseste sa rezilieze contractul incheiat cu firma Romstrade, implicata in modernizarea soselei Transalpina, astfel ca traficul rutier ramane inchis pe drumul respectiv, desi acest lucru influenteaza negativ turismul din zona Ranca, declara, luni, directorul general al companiei, Narcis Iorga.

Neaga mai spunea, in urma unei vizite facute in zona respectiva, ca turistii care se aventureaza dincolo de statiunea Ranca pentru a vedea peisajele montane fac acest lucru pe cont propriu, CNADNR neasumandu-si nicio responsabilitate.

“Acest drum nu apartine CNADNR, ci constructorului, dar Romstrade e in insolventa. Noi am facut demersuri pentru a rezilia contractul, in contract existand o prevedere conform careia rezilierea se poate face doar pe cale judiciara. Am facut o notificare catre casa de insolventa, care nu a fost de acord cu rezilierea contractului. in consecinta, noi nu am putut prelua nicio parte din drum pentru a incepe lucrarile de intretinere si sa continuam ceea ce nu s-a facut pana acum”, afirma Neaga.

STENOGRAMELE DNA despre JAFUL de la constructia TRANSALPINA

Directorul general al CNADNR afirma ca, in prezent, compania pe care o conduce isi calculeaza pagubele si va apela la instanta pentru a obtine inclusiv rezilierea contractului incheiat cu Romstrade, firma respectiva incepand lucrarile de modernizare a soselei in 2007, muncitorii fiind retrasi insa de pe Transalpina in 2012, dupa arestarea patronului Nelu Iordache.

Conform acestuia, lucrarile la Transalpina sunt finalizate in proportie de 75-80%, insa soseaua nu are elemente de siguranta, de genul parapetelor de protectie, al indicatoarelor rutiere sau chiar al marcajelor.

Seful CNADNR spunea ca nu stie cand vor putea circula soferii pe Transalpina fara sa riste amenzi pentru ca intra cu masina pe un drum pe care sunt indicatoare prin care sunt avertizati ca circulatia rutiera este interzisa.

In 26 aprilie 2013, Nelu Iordache, administratorul firmei Romstrade, a fost trimis in judecata, in stare de arest, intr-un dosar privind deturnarea fondurilor europene pentru primul tronson din autostrada Nadlac – Arad, de aproximativ 22 de kilometri, fiind acuzat de delapidare, fals in inscrisuri, spalare de bani si inselaciune.