Propunerea delegatiei PE in legatura cu inchisoarea de la GUANTANAMO

Delegatia Parlamentului European (PE) a propus miercuri, la Washington, dupa ce s-a intors din vizita stabilimentului corectional de la Guantanamo Bay (Cuba), ca detinutii considerati “eliberabili” sa poata beneficia de conditii de detentie mai flexibile, a anuntat un atasat parlamentar.

Aceasta delegatie informala de cinci eurodeputati, condusa de fostul ministru francez al Justitiei Rachida Dati si din care face parte si  europarlamentarul PNL RAMONA MANESCU, a vizitat anumite sectoare de detentie din inchisoarea militara marti, in perspectiva inchiderii acestora, o promisiune neonorata inca a presedintelui american Barack Obama. Dintre cei 142 de barbati inchisi la Guantanamo, 73 au primit o aprobare din partea autoritatilor americane in vederea unui transfer.

CITESTE SI: EXCLUSIV FOTO RAMONA MANESCU a facut parte din delegatia PE care s-a deplasat la GUANTANAMO 

Intr-un interviu pentru AFP, la Washington, Rachida Dati a subliniat “conditiile de detentie extrem de radicale pentru profile despre care exista probe absolut minore”. In cadrul intalnirilor  de miercuri, la Departamentul de Stat si Comisia pentru Drepturile Omului din cadrul Organizatiei Statelor Americane (OEA), delegatia europeana a propus ca acesti 73 de barbati sa fie detinuti separat, intr-un sector distinct, “pentru a trimite un semnal pozitiv tarilor terte” susceptibile sa-i primeasca, a declarat pentru AFP Philip Kyle, atasatul parlamentar al lui Dati.

Cu exceptia a aproximativ 15 detinuti “de mare valoare”, inclusiv cei acuzati in legatura cu atentatele de la 11 septembrie 2001, inchisi in sectorul 7, detinutii sunt incarcerati in sectoarele 5 si 6. In functie de comportamentul lor in inchisoare se stabileste repartizarea intr-unul dintre aceste doua sectoare, Camp 5 fiind rezervat “disciplinarii”. Propunerea consta in regruparea barbatilor “eliberabili” intr-un sector cu conditii mai flexibile, dupa modelul Camp Iguana, in care erau detinuti anterior uigurii inainte sa fie eliberati.

“Cand ajungi acolo, nu gasesti un centru de detentie in sensul clasic, ci mai degraba un centru de retentie, adica excluzi din societate oameni pe care-i consideri periculosi sau potential periculosi”, a spus Dati. “Aceasta periculozitate este necesar sa fie declinata, dovedita, stabilita, iar atunci cand nu o poti nici stabili si nici dovedi (…) ei nu sunt susceptibili sa ramana” la Guantanamo.

CITESTE SI: Ramona Manescu va face parte dintr-o delegatie a PE care se va deplasa la inchisoarea de la Guantanamo, la invitatia SUA 

Dar deoarece Congresul american refuza sa anuleze restrictiile pe care le-a impus cu privire la transferurile de detinuti din Statele Unite, administratia Obama este nevoita sa caute tari care sa-i gazduiasca pe detinutii “eliberabili”, singura conditie pentru golirea centrului si inchiderea lui. “Sa lucram asupra acestei periculozitati”, a pledat Rachida Dati. “Conditiile de detentie, in opinia mea, pot radicaliza si mai mult, pot creste nivelul de pericol”, a adaugat ea.

“Daca americanii spun «noi nu dorim sa primim (detinuti) pentru ca exista probleme de securitate», cum vreti sa fie acceptata pedagogia catre alte tari, mai ales tari europene, atunci cand se spune «securitatea noastra este cea care este ameintata, dar voi ii puteti gazdui din motive umanitare»”, a subliniat ea. “Nu puteti invoca securitatea voastra si motive umanitare pentru noi”, a rezumat deputata europeana, dupa ce s-a intalnit cu Cliff Sloan, emisarul special al lui Barack Obama insarcinat cu inchiderea centrului militar de detentie de la Guantanamo Bay.

“Le-am vorbit despre dificultatea Europei de a-i primi”, a mai declarat fostul ministru. “Europa din 2003 nu este Europa din 2014. Franta, Belgia sau Anglia sunt lovite din plin de jihadism” si “este necesar sa fim foarte atenti sa nu ne agravam propriile dificultati”, a subliniat Dati.

Sursa foto: washington post