Propunerea PNL privind ALEGEREA PRIMARILOR IN DOUA TURURI, raport favorabil in Comisia juridica

Propunerea legislativa a PNL privind ALEGEREA PRIMARILOR IN DOUA TURURI de scrutin a primit, marti, un RAPORT FAVORABIL din partea senatorilor juristi. Presedintele Comisiei juridice a Senatului, liberalul CATALIN BOBOC, a sustinut ca in favoarea unui raport de admitere a initiativei legislative s-au exprimat sase membri ai Comisiei, trei voturi fiind “impotriva”.

“A fost un raport favorabil cu sase voturi ‘pentru’ si trei voturi contra. Prima Camera este Senatul. Vom trimite (raportul — n.r.) la plen. Eu sper sa treaca si la plen, pentru ca este ceea ce intotdeauna am spus si am sustinut — cea mai buna forma de reprezentativitate sau cea mai mare reprezentativitate o pot avea primarii si presedintii de CJ atunci cand sunt ALESI DE MAJORITATEA CETATENILOR”, a declarat Boboc la finalul sedintei Comisiei juridice.

Propunerea de lege prevede modificarea articolului 101 din Legea 115/2015 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, pentru modificarea Legii administratiei publice locale nr. 215/2001, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali.

CITESTE SI: PNL SE ANGAJEAZA SA REINTRODUCA ALEGEREA PRIMARILOR IN DOUA TURURI CAND VA AVEA O MAJORITATE

“Pentru functia de primar, centralizarea voturilor se face de biroul electoral de circumscriptie. Este declarat primar candidatul care a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. Daca niciunul dintre candidati nu a obtinut majoritatea voturilor valabil exprimate, fapt care se consemneaza in procesul-verbal incheiat de biroul electoral de circumscriptie, se organizeaza un al doilea tur de scrutin”, stipuleaza articolul 101 modificat (alin. 1-3).

Articolul 101 prevede, totodata, ca si in caz de balotaj intre mai multi candidati la functia de primar se organizeaza un al doilea tur de scrutin. Cel de-al doilea tur de scrutin are loc la doua saptamani de la primul tur.

“La al doilea tur de scrutin participa numai candidatii clasati pe primele doua locuri, respectiv candidatii aflati in situatie de balotaj. (…) In al doilea tur de scrutin este declarat primar candidatul care a obtinut cel mai mare numar de voturi valabil exprimate”, se mai arata in propunerea de lege a PNL.

CITESTE SI: 10 REVENDICARI URGENTE ALE PROTESTATARILOR PENTRU PRESEDINTELE IOHANNIS

In expunerea de motive, initiatorii sustin faptul ca alegerea primarului intr-un singur tur de scrutin, cu votul majoritatii celor care se prezinta la vot, este “o solutie legislativa total gresita”.

“In aceasta situatie, persoana aleasa nu va avea legitimitate. Pot exista situatii, mai ales in conditiile unei participari scazute la vot, ca primarul unei localitati sa fie ales cu un numar extrem de mic de voturi. (…) Consideram ca este absolut necesara revenirea la sistemul alegerii primarului in doua tururi de scrutin, solutie legislativa si tehnica care asigura un grad mai ridicat de legitimitate pentru persoana aleasa, dar si o corectitudine mai mare in desemnarea gospodarului comunitatii”, se arata in documentul citat.

Legea are caracter organic, iar Senatul o dezbate in calitate de prima Camera sesizata.

Sursa foto: citynews