Propunerile PNL, in PROGRAMUL de GUVERNARE, la nivelul EXECUTIVULUI: GRUPURI STRATEGICE si LOBBY INTERNATIONAL

PNL propune, in programul sau de guvernare intitulat “Recladirea nationala”, realizarea unor “grupuri strategice” la nivelul Executivului, precum si crearea unui mecanism de lobby international pentru Romania.

Pornind de la premisa ca exista doua cauze importante ale “ineficientei guvernamentale”, PNL sustine ca exista o lipsa “de coordonare pe orizontala (transversala) intre ministere” si o alta de “consultare structurala si constanta cu mediul de afaceri, partenerii sociali si societatea civila, din care sa rezulte masuri aplicate si proiecte concretizate”.

“Grupurile de lucru interministeriale nu functioneaza, iar unitatile de coordonare lansate in ultimul an la nivelul Secretariatului General al Guvernului, respectiv Delivery Unit (coordonata de Tony Blair Associates) si Gateway Unit sunt blocate de interese politice si lipsa de coordonare. O unitate care integreaza eforturile transversale si coordoneaza politicile si proiectele strategice este necesara pentru coerenta actiunii guvernamentale. Aceasta unitate strategica va avea in competenta si prevenirea crizelor de orice fel, inclusiv politice, si va avea rolul de alerta si informare rapida in vederea deciziei la nivelul Guvernului “, se afirma in programul PNL.

CITESTE SI: PROGRAMUL de GUVERNARE al PNL are la baza punerea in opera a platformei ”ROMANIA LUCRULUI BINE FACUT”

in aceeasi linie, PNL isi propune crearea unui grup de lucru si dialog permanent cu mediul de afaceri in vederea culegerii direct din economie a semnalelor si propunerilor privind imbunatatirea mediului de afaceri, cu o atentie speciala pentru incurajarea si dezvoltarea capitalului autohton.

Liberalii sustin, totodata, necesitatea “regandirii si revitalizarii” Consiliului Economic si Social, astfel incat sa exercite un rol proactiv in conceperea politicilor Guvernului si dialogului acestuia cu partenerii sociali.

Este nevoie, se mai spune, in documentul programatic al PNL, de “o unitate strategica de interventie pe zona juridica la nivelul guvernului, care sa acorde suport strategic ministerelor in proiectele de anvergura, cum ar fi licitatiile de autostrazi, investitiile mari, etc.”

“Un alt proiect important gestionat de aceasta structura va fi Programul National de Dereglementare, prin care vom simplifica si codifica legislatia in toate domeniile vietii economico-sociale”, se mentioneaza in document.

CITESTE SI: CATALIN PREDOIU: Votul prin corespondenta, unul dintre punctele MOTIUNII de CENZURA

in programul PNL se mai sustine, totodata, crearea unui mecanism de lobby international pentru Romania care prevede, intre altele, “constituirea unui Comitet International de Sprijin pentru interesele Romaniei, compus din personalitati economice, diplomatice si politice internationale care simpatizeaza cu Romania, atat de cetatenie romana, cat si straina”.

Totodata, liberalii propun “angajarea prin licitatie publica internationala a doua firme de lobby, recunoscute international, cu prezenta la Washington, Bruxelles, Berlin si Moscova, pentru promovarea intereselor romanesti, in special a celor economice” , adaugand ca “zona de diplomatie clasica si de securitate” vor ramane in competenta MAE.

Sursa foto www.ziare.com