Protest 10 august, Piața Victoriei. Măsuri sporite de securitate. Ce restricţii rutiere vor fi în Capitală

Măsuri sportire de securitate luate de Ministerul de Interne pentru a preveni incidentele de la protestul diasporei de maine. Mihai Fifor susţine că noul comandant al Jandarmeriei Române va gestiona corect, transparent, şi legal protestul.

Autorităţile au anunţat restricţii rutiere în centrul Capitalei pe arterele care duc către Piaţa Victoriei. Participanţii la miting vor putea intra în piaţă după ora 14.00.

Trafic restricționat în Piața Victoriei, pentru mitingul din 10 august

Traficul rutier va fi restricționat temporar sau „când situația va impune acest lucru” în 10 august, când este anunțat un miting de amploare în Piața Victoriei, la un an după ce Jandarmeria a dispersat în forță protestul împotriva PSD, anunță Brigada Rutieră a Capitalei.

Sâmbătă, 10 august, vor fi instituite următoarele restricţii de circulaţie:

începând cu ora 14.30, în funcţie de sosirea participanţilor, se va restricţiona traficul rutier pe Şos. Kiseleff, între Str. Arh. Ion Mincu și Piaţa Victoriei, permițându-se circulația pe Str. Arh. Ion Mincu;

începând cu ora 14.30, circulaţia în Piaţa Victoriei va fi resistematizată, prin asigurarea traficului rutier pe o bandă, respectiv două benzi de circulaţie pe sens, în fața Guvernului României, între Bd. Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv Bd. Lascăr Catargiu, iar pe Str. Paris se va circula cu viraj dreapta către Statuia Aviatorilor și nu se va permite accesul în Piața Victoriei dinspre Str. Berzei și Bd. Ion Mihalache.

între orele 17.00 – 22.15, se va restricționa traficul rutier în Piața Victoriei, până la ocuparea perimetrului delimitat de: prelungirea Bd. Aviatorilor, Șos. Kiseleff, Bd. Ion Mihalache, Str. Buzești, Calea Victoriei, intersecția Bd. Lascăr Catargiu și Bd. Iancu de Hunedoara, cu păstrarea unei zone de protecție în care traficul rutier și pietonal va fi restricționat, după cum urmează:

pe Str. Paris, segmentul cuprins între Bd. Aviatorilor și Str. Duliu Zamfirescu;

pe Str. Duliu Zamfirescu, segmentul cuprins între Str. Paris și Str. Louis Blanc;

pe Str. Louis Blanc, segmentul cuprins între Str. Paris și Bd. Iancu de Hunedoara;

breteaua Iancu de Hunedoara, de la intrarea în pasaj până la Piața Victoriei;

trotuarul și banda I de circulație de pe Bd. Aviatorilor, sensul de mers dinspre Piața Romană către Statuia Aviatorilor, segmentul din fața Guvernului României;

În funcție de evoluția situației operative și de numărul participanților, se va restricționa traficul rutier și pe arterele care converg spre Piața Victoriei, din următoarele puncte:

Str. Paris, de la intersecția cu Str. Tirana;

Bd. Iancu de Hunedoara, intrare/ieșire din pasaj;

Bd. Aviatorilor, de la “Statuia Aviatorilor”/Piața Charles de Gaulle;

Șos. Kiseleff, de la Piața Arcul de Triumf;

Str. Arh. Ion Mincu, între Piața 1 Mai și Statuia Aviatorilor;

Calea Victoriei/ Str. Sevastopol;

Bd. Lascăr Catargiu / Str. Grigore Alexandrescu;

Bd. Lascăr Catargiu / Str. G-ral. Gheorghe Manu;

Piața Romană.

Rute alternative:

Bd. Ion Mihalache – Bd. Mareșal Averescu – Bd. Mărăști – Piața Montreal – Șos. București-Ploiești;

Bd. Aviatorilor – Bd. Beijing – Str. Nicolae Caramfil – Bd. Aerogării – Șos. București-Ploiești.

Brigada Rutieră solicită conducătorilor de autovehicule:

să nu oprească ori să staţioneze decât în locurile special amenajate;

să îşi păstreze calmul şi să nu claxoneze abuziv în cazul în care se află în zone aglomerate;

să respecte semnalele şi recomandările polițiștilor rutieri care se află în punctele de deviere;

să folosească autovehiculele personale cât mai puţin pentru a evita blocajele de trafic şi să opteze pentru mijloacele de transport în comun;

Pietonii sunt rugaţi să circule numai pe trotuare, să traverseze strada prin locurile special amenajate, după o temeinică asigurare, la culoarea verde a semaforului electric şi să nu se deplaseze ori să staţioneze pe partea carosabilă.

Primăria Capitalei pune la dispoziția participanților la protestul de pe 10 august: 10.000 de sticle de apă îmbuteliată (PET), 4.000 de l de apă potabilă și 100 de toalete ecologice

Primăria Capitalei pune la dispoziția participanților la protestul de pe 10 august: 10.000 de sticle de apă îmbuteliată (PET), 4.000 de l de apă potabilă și 100 de toalete ecologice, a anunțat instituția pe pagina de Facebook. Măsurile au fost aprobate după întâlnirea de joi dintre primarul general, Gabriela Firea, cu Tomescu Tommy Joul, reprezentantul Grupului de Acțiune Civică Diaspora pentru România, asociație care organizează manifestația din 10 august, din Piața Victoriei.

”Întâlnirea a avut ca scop stabilirea măsurilor necesare pentru ca manifestația să se desfășoare în condiții de siguranță pentru participanți. Astfel, întrucât în Capitală se anunță temperaturi ridicate, organizatorul a solicitat ca Primăria Capitalei să pună la dispoziție apă potabilă pentru participanți. Primarul General a aprobat această cerință, DGASMB urmând să asigure 10.000 de sticle de apă îmbuteliată (PET) și 4.000 de l de apă potabilă. De asemenea, Primăria Capitalei va pune la dispoziție și 100 de toalete ecologice, amplasate în zonă”, se arată pe pagina PMB.

La întâlnire au fost prezenți viceprimarul Aurelian Bădescu – reprezentantul Primarului General în Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice, Sorin Chiriță – administratorul public al Municipiului București, Daniel Rășică – șeful Poliției Locale din Capitală, directori și consilieri personali ai Primarului General. Manifestația a primit aprobare de la Primăria Capitalei pentru un număr de aproximativ 250.000 de persoane.

Organizatorul protestului autorizat de Primăria Capitalei spune că vor fi filtre pentru controlarea celor care vin în Piața Victoriei: ”Nu se va intra cu obiecte contondente sau cu arme albe”

Organizatorul protestului de sâmbătă, 10 august, Tommy Tomescu, a declarat, vineri, că se așteaptă ca numărul celor care vor veni în Piața Victoriei să fie un sfert de milion. Tomescu mai spune că se vor institui filtre la intrările în Piață, ca să nu se intre cu obiecte contondente, transmite Mediafax.

„Ne așteptăm la un număr de aproximativ un sfert de milion de români în Piața Victoriei, sâmbătă, pe 10 august. Având în vedere amploarea manifestației, ni s-a spus că asistența medicală va fi asigurată de Departamentul pentru Situații de Urgență. Va fi o zi călduroasă și îi rugăm pe toți românii prezenți în Piață să vină cu o sticlă cu apă la ei. Vor fi asigurate și toalete”, a anunțat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, Tommy Tomescu, organizatorul protestului de sâmbătă din Capitală.

Potrivit acestuia, protestul este autorizat de la ora 17.00 la ora 22.15. Tommy Tomescu mai spune că se vor institui filtre la toate intrările în Piața Victoriei. „Vom avea o toleranță zero față de orice fel de violență și față de orice situație de risc de violență. Se vor institui filtre pentru cei care vor intra în perimetrul Pieței Victoria, dorind să oferim un grad maxim de siguranță pentru cei prezenți. Nu se va intra cu obiecte contondente sau cu arme albe (…)

Noi am transmis și vom transmite informații cu privire la persoanele care prezintă risc de violență și au anunțat acțiuni violente, solicitând instituțiilor abilitate să implementeze acțiuni de restricție și de control judiciar”, a mai precizat Tomescu. Protestatarul Rezist Sandu Matei a criticat ideea controalelor susținând pe Facebook că ”securiștii organizatori anunță filtru la intrările în Piața Victoriei și interzicerea persoanelor #rezist mai cunoscute precum și a grupurilor civice #rezist”.

Sursa foto: adevarul