Protest 10 august, Piața Victoriei. Circa 25.000 de oameni au manifestat în fața Guvernului

Un protest de amploare este anunţat pentru sâmbătă în Piaţa Victoriei din Capitală, la un an de la manifestaţiile antiguvernamentale ale diasporei din 10 august, soldate cu intervenţia în forţă a jandarmilor.

Update 9: Peste 25.000 de manifestanți s-au adunat sâmbătă seara în Piața Victoriei, acolo unde acum un an Jandarmeria a reprimat violent un miting al diasporenilor. Protestatarii au scandat împotriva PSD și a Jandarmeriei. În special forțele de ordine au fost huiduite, dar tensiunile nu au escaladat, jandarmii cedând și retrăgându-se când protestatarii au vrut să ajungă la trotuarul din fața Guvernului. Manifestanții au aprins luminițele telefoanelor la ora 21.00, iar pe clădirea Executivului a fost proiectat cu laser cuvântul ”Analfabeta”. Patru protestatari au fost duși la poliție, doi având arme albe, unul materiale pirotehnice și cel de-al patrulea a înjurat forțelor de ordine.

Update 8: Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Georgian Enache, a afirmat sâmbătă că misiunea efectivelor de jandarmi prezente la manifestările publice anunţate sâmbătă în Capitală va fi centrată în primul rând pe dialog şi a făcut un apel la respectarea legii. 

“Misiunea noastră de astăzi va fi centrată în primul rând pe dialog. Vor fi în principal echipe de dialog, care vor relaţiona şi vor asigura o comunicare atât cu organizatorii, cât şi cu cei care participă la aceste manifestaţii, tocmai pentru a veni în întâmpinarea lor, pentru a avea o comunicare directă, rapidă, în vederea înlăturării oricăror riscuri cu privire la adresa ordinii şi siguranţei publice”, a spus Enache la punctul de informare publică organizat de Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti în Piaţa Victoriei.  El a precizat că “dispozitivele de jandarmi vor fi adaptate pentru asigurarea condiţiilor optime şi normale de desfăşurare a acestor manifestări publice”. Acestea vor fi “instalate în obiectiv” începând cu ora 14,00.

Update 7: Protestatarul Cristian Dide a fost amendat, sâmbătă, pentru lipsa documentelor și pentru că a staționat într-o zonă în care nu era permis acest lucru, respectiv în Piața Victoriei, și a rămas fără permisul de conducere pentru 30 de zile, au anunțat reprezentanții Poliției Capitalei.

“A fost transmis un eveniment legat de o autoutilitară parcată în mod neregulamnetar în zona Pieței Victoria, aici unde urmează să se desfășoare o manifestație publică. Încă de dimineață, colegii de la Poliția Capitalei discută cu persoanele respective, așa cum vă spuneam, suntem deschiși dialogului, însă asta nu înlătură aplicarea și respectarea legii. Nu este altceva decât un incident, un eveniment forțat care să creeze în mod artificial o situație tensionată, să determine un oarecare răspuns din partea structurilor cu atribuții în aplicarea legii”, a declarat Georgian Enache, reprezentant al Jandarmeriei Române.

Protestatarul Cristian Dide a fost amendat contravențional de către polițiști și a rămas fără permisul de conducere.”În această dimineață, conducătorul vehiculului respectiv a fost sancționat contravențional, în fază inițială pentru lipsa documentelor, dar și pentru faptul că a staționat într-o zonă care nu permite staționarea. Ulterior pentru că a refuzat să mute acest autovehicul a fost din nou sancționat contravențional și, de asemenea, i s-a suspendat dreptul de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile. Având în vedere că acest mobil a rămas în zona Pieței, au fost notificate autoritățile locale în vederea dispunerii ridicării acestuia, pentru a fi îndepărtat. Absolut orice persoană care va fi aici trebuie să fie în siguranță, iar un mobil în sine este un pericol pentru o persoană care se deplasează pe jos”, a declarat Diana Sarca, purtător de cuvânt al Poliției Capitalei.

Reprezentanții jandarmilor și ai polițiștilor au reluat apelul la calm și dialog. “Se iau în continuare măsuri, vom merge în continuare pe latura dialogului pentru că nu dorim ca nicio persoană să considere că suntem în forță. Sperăm că toți oamenii vor înțelege că legea este absolut aceeași pentru toată lumea”, a conchis Diana Sarca.

Cristian Dide a adus sâmbătă, în Piața Victoriei, o mașină a Societății de Transport București (STB) cu platformă, deși nu anunțase organizatorul de acest lucru și, potrivit protocolul încheiat cu autoritățile, nu avea voie să facă acest lucru.

“Te-am sunat de o lună întreagă și nu răspunzi. O lună întreagă te-am sunat și nu ai răspuns. Mie (jandarmii -n.r.) nu m-au lăsat nici cu mașinile mele, cu care să punem scena și tu vii cu platforma asta. Eu am dat toate numerele de înmatriculare deja. Acum o lună l-am contactat pe domnul Dide de foarte multe ori l-am sunat, săptămâni la rând să vorbesc cu el dacă vrea să aducă ceva aici, nu a vrut să răspundă la telefon pentru a pune în protocol că-l las să aducă această mașină, nu am putut să o bag în protocol această chestiune. Eu sunt răspunzătorul legal “, i-a reproșat organizatorul protestului, Tommy Tomescu, lui Cristian Dide.

Protestatarul a replicat că el nu “are treabă” cu organizatorul Tommy Tomescu și că acesta nu a fost pe 10 august 2018 în Piața Victoriei, a urcat pe mașina STB și s-a legat cu un lanț de aceasta. În zonă, au venit jandarmi care i-au cerut organizatorului Tommy Tomescu să discute cu Dide, ca acesta să plece. În cele din urmă, protestatarul și-a dat jos lanțul de la picior și a coborât de pe mașina cu platformă, vehiculul fiind mutat într-o altă zonă a Pieței.

Update 6: Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) e locul unde s-au împotmolit solicitările de declasificare a documentelor forțelor de ordine privind evenimentele violente din 10 august 2018 din Piața Victoriei. Reiese asta clar dintr-o corespondență întrată în posesia STIRIPESURSE.RO dintre Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și DIICOT.

Ministrul interimar de Interne, Mihai Fifor, a dat curs apelurilor venite din societatea civilă și din partea opoziției de a declasifica raportul MAI privind evenimentele de atunci și a cerut acordul DIICOT, unitatea de parchet care anchetează evenimentele de atunci, dar răspunsul procurorului-șef, Felix Bănilă, a fost unul dezarmant: NU se poate acest lucru deoarece raportul este în întregime probă în dosar. Asta în ciuda faptului că ministrul de Interne l-a informat că mare parte din informațiile din raport sunt deja publice.

Update 5:  USR afirmă că, „la un an de la 10 august însângerat, nu s-au schimbat foarte multe”, a dispărut Liviu Dragnea de pe scena politică, dar partenerii lui fideli în atacarea sistematică a statului de drept şi a democraţiei se află în continuare la butoane. USR mai precizează, într-o postare pe Facebook, că frâiele guvernării se află tot la Viorica Dăncilă, iar rezultatele dezastruoase au devenit, între timp, certitudine.

”La un an de la 10 august însângerat, nu s-au schimbat foarte multe. A dispărut Liviu Dragnea de pe scena politică, dar partenerii lui fideli în atacarea sistematică a statului de drept și a democrației se află în continuare la butoane.

Frâiele guvernării se află tot la Viorica Dăncilă, iar rezultatele dezastruoase au devenit, între timp, certitudine.”, este debutul ordinului de mobilizare în USR.

 „Nu în ultimul rând, cei care au ordonat forţelor de ordine să gazeze, fugărească şi lovească oameni paşnici, inclusiv bătrâni, femei şi copii, nu au răspuns în faţa legii. În plus, mulţi dintre cei care au coordonat reprimarea protestului în urmă cu exact un an se află bine mersi în aceleaşi funcţii”, mai arată USR.

În opinia USR, din toate aceste motive, dar şi din altele, românii sunt nevoiţi să iasă din nou în stradă, iar lupta lor se va termina doar când România va deveni o ţară cu adevărat liberă şi prosperă, o ţară în care tinerii vor dori să rămână şi să-şi construiască un viitor.

 „Membrii USR au fost în Piaţa Victoriei pe 10 august 2018 şi, asemenea multor protestatari prezenţi, au simţit pe propria piele gazele şi bastoanele jandarmilor. Membrii USR vor fi şi astăzi în piaţă şi ori de câte ori este nevoie”, anunţă USR.

Manifestaţii de protest sunt organizate sâmbătă, în Piaţa Victoriei şi în Piaţa Revoluţiei din Bucureşti. 

Update 4: Cateva zeci de masini au plecat din Iasi, sambata dimineata, spre Bucuresti, pentru a participa la protestul din Piata Victoriei. Cei mai multi dintre protestatari doresc constructia Autostrazii A8 – Ungheni – Iasi – Targu Mures.

Pe traseu, alte zeci de masini se vor alatura acestui mars. Coloana de masini a ajuns in jurul orei 13:00 la Focsani, unde au fost asteptati de alti protestari, pentru a merge impreuna, potrivit unuia dintre participantii la acest eveniment.

“Moldova cere echitate”, “A8, obiectiv strategic” si “Vrem fapte” au fost mesajele afisate sambata dimineata in Piata Unirii din Iasi de catre cei care au plecat spre Bucuresti pentru a participa la mitingul din Piata Victoriei.

“Am decis sa plecam in grup organizat la Bucuresti la invitatia Diasporei, am decis sa mergem cu mesajul Moldova vrea autostrazi si Impreuna pentru autostrada A8. Stim ca nu se vor rezolva prea usor lucrurile. De 30 de ani noi tot cerem dezvoltarea regiunii Moldova. Un lucru este cert, aceasta tara e condusa de niste derbedei.

A venit momentul sa le spunem ca asa nu se mai poate, ca avem nevoie de o schimbare, a sosit momentul sa le aratam ca avem nevoie de o schimbare reala astfel incat si regiunea noastra si intreaga Romanie sa treaca la un alt mod de gandire, de politica, sa reusim sa dezvoltam aceasta regiune atat de incercata in ultimii ani”, a declarat un reprezentant al Asociatiei “Impreuna pentru A8”, Catalin Urtoi.

Oamenii spun ca merg la protest pentru ca “Romania inca nu s-a resetat”.

“Ne-am propus sa reluam drumul facut pe 10 august 2018. A trecut deja un an de la marele miting de la Bucuresti si se pare ca Romania nu s-a resetat, guvernantii nu au inteles absolut nimic, ca cetatenii au drepturi, ca ar trebui sa fie principalii beneficiari ai acestui stat.

Mergem la Bucuresti si credem ca ne vom aduna destul de multi pentru a crea o stare prin care sa inteleaga ca nu se mai poate asa si trebuie sa schimbam ceva in tara noastra”, a declarat Ionel Apostol, reprezentant al Asociatiei “Impreuna pentru A8”.

Celor care militeaza pentru constructia autostrazii A8 ce ar urma sa lege Moldova de Ardeal li s-au alaturat si cei de la grupul civic Reset. “10 august este o zi cu insemnatate pentru noi, mai ales ca se implineste un an de la 10 august 2018, cand protestatari pasnici au fost pur si simplu goniti in mod violent de jandarmi in Piata Victoriei din Bucuresti. Noi astazi ne-am aliat acestei actiuni pentru ca este un moment in care spunem din nou stop tuturor evenimentelor care s-au intamplat in ultimul an.

In primul rand, ceea ce face alianta de guvernare, faptul ca am descoperit in ultima perioada cat de pline de oamenii incompetenti sunt unele institutii ale statului care ar trebui sa protejeze cetateanul. Vrem sa aratam astazi ca plecam foarte multe masini din Moldova, vrem sa aratam ca suntem indignati ca inca o data Autostrada A8 a fost blocata de guvern”, a spus Daniela Mitrofan, reprezentant al grupului civic.

Update 3: După ce s-a bătut cu o femeie, Mălin Bot continuă să facă scandal, în timp ce Dide este, în continuare, pe mașina trimisă de STB, iar câteva femei sunt în platforma adusă de protestatar, scrie știripesurse.ro.

Update 2:  Organizatorul protestului de sâmbătă din Piața Victoriei, Tommy Tomescu, a avut un schimb de replici cu protestatarul Cristian Dide, care a adus în Piață o platformă, deși nu anunțase anterior acest lucru. Cristian Dide s-a urcat pe platforma respectivă și refuză să plece.În zonă au ajuns jandarmii.

Inițial, organizatorul protestului Tommy Tomescu a avut un schimb de replici cu un protestatar venit din străinătate și care era nemulțumit pentru că auzise că în Piață va fi și un concert, Tomescu precizând că vor fi intonate doar două imnuri la manifestație.

Ulterior, în Piața Victoriei a ajuns și protestatarul Cristian Dide, care a adus și o platformă, deși nu anunțase organizatorul de acest lucru și, potrivit protocolul încheiat cu autoritățile, nu are voie. “Te-am sunat de o lună întreagă și nu răspunzi. O lună întreagă te-am sunat și nu ai răspuns. Mie (jandarmii -n.r.) nu m-au lăsat nici cu mașinile mele, cu care să punem scena și tu vii cu platforma asta. Eu am dat toate numerele de înmatriculare deja”, i-a reproșat Tommy Tomescu lui Cristian Dide.

Cristian Dide a replicat că el nu “are treabă” cu organizatorul Tommy Tomescu și că acesta nu a fost pe 10 august 2018 în Piața Victoriei, a urcat pe o mașină cu platformă și refuză să coboare. Jandarmii sunt prezenți în zonă. În Piața Victoriei este și Mălin Bot, care a fost acuzat că a îmbrâncit o femeie, iar soțul acesteia a ripostat. La rândul său, Bot susține că femeia respectivă a încercat să-i spargă telefonul.

Update: Este scandal în Piața Victoriei, acolo unde se află mai multe persoane, adunate pentru marele miting anunțat pentru această zi. Oamenii se ceartă între ei și a fost nevoie și de intervenția jandarmilor. În plus, forțele de ordine încearcă să debaraseze Piața de o mașină cu platformă, adusă de protestatarul Cristian Dide.

Mălin Bot se află și el printre protestatarii care se ceartă cu cealaltă tabără. Dide s-a urcat pe o mașină de mare putere a STB, adusă de Jandarmerie pentru a ridica mașina-platformă.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Capitalei, manifestaţia este organizată de Tomescu Tommy Joul în calitate de reprezentant al Grupului de Acţiune Civică Diaspora pentru România. Cererea a fost aprobată pentru aproximativ 250.000 de persoane, scrie Agerpres. Jandarmeria Capitalei susţine că organizatorii au comunicat faptul că protestul din Piaţa Victoriei începe la ora 14,00 şi se desfăşoară până la ora 22,15.

Pe paginile de socializare au fost create mai multe evenimente dedicate protestului. Astfel, pe pagina de Facebook “Diaspora revine Acasă! 10 August 2019, TOŢI în Piaţa Victoriei!” oamenii sunt chemaţi la manifestaţie încă de la primele ore ale dimineţii.

“A mai rămas foarte puţin până la 10 August 2019. Aproape nimic nu s-a schimbat, cu excepţia faptului că Dragnea a intrat la puşcărie. În continuare, însă, îi avem pe Tăriceanu, Dăncilă, Şerban Nicolae, Nicolicea, Iordache, Pleşoianu, iar lista poate continua. În continuare, dosarul 10 August este nerezolvat, ba mai mult a fost mutat la DIICOT, acolo unde PSD şi-a pus omul de încredere în urmă cu aproximativ un an jumătate.

Citește și: PROTEST 10 AUGUST, PIAȚA VICTORIEI. MĂSURI SPORITE DE SECURITATE. CE RESTRICŢII RUTIERE VOR FI ÎN CAPITALĂ

Tocmai din cauza acestor lucruri, pe 10 August 2019 ne vedem din nou în Piaţa Victoriei. În urma discuţiilor cu mai multe persoane implicate, acesta va fi programul general al protestului din 10 august: 1) adunarea începe încă de la primele ore ale dimineţii în Piaţa Victoriei; 2) la ora 17,00 ne mutăm cu toţii în Piaţa Revoluţiei, la sediul MAI, de unde la ora 19,00 va începe un marş spre Piaţa Victoriei.

Traseul marşului este următorul: ora 19,00 – plecare de la sediul MAI, din Piaţa Revoluţiei – sediul DIICOT (Calea Griviţei) – Guvern (pe Calea Victoriei). Sunt în jur de doi kilometri, iar timpul estimat este de jumătate de oră”, se spune în anunţul de pe Facebook.

Sursa foto: adevarul