GREVA IN PORTUL CONSTANTA. Discutiile dintre SINDICALISTI si primarul RADU MAZARE s-au incheiat fara niciun rezultat

Foto: Mondo News

Aproximativ 300 de angajati din PORTUL CONSTANTA protesteaza, luni dimineata, in fata sediului Administratiei Porturilor Maritime, nemultumiti ca 13 la suta din actiunile APM ar urma sa treaca la Consiliul Local Constanta, ceea ce va insemna ca Ministerul Transporturilor nu va mai fi actionar majoritar.

UPDATE 15.15: Discutiile care au avut loc luni intre sindicalistii din Portul Constanta si primarul RADU MAXARE s-au incheiat fara niciun rezultat.

Primarul Constantei, RADU MAZARE, si reprezentantii Federatiei Nationale a Sindicatelor Portuare (FNSP) s-au certat „ca la usa cortului” in sediul prefecturii judetene, fiecare mentinandu-si punctul de vedere in privinta cedarii portului catre autoritatile locale.

In timp ce primarul l-a acuzat pe liderul FNSP, Mircea Burlacu, ca face jocurile milionarilor din port fiind „montat” impotriva lui de oamenii de afaceri, sindicalistii l-au atacat pe RADU MAZARE acuzandu-l ca ii constrange pe constanteni sa semneze liste de sustinere a preluarii portului de catre primarie. Liderii sindicali au precizat ca nu au venit sa negocieze ci sa il roage pe primar sa renunte la solicitarea pachetului de actiuni de 13 la suta de la ministerul Transporturilor. Protestul lor se indreapta impotriva guvernului si a ministrului DAN SOVA si nu impotriva primarului Constantei. „ Sa vrei tu, reprezentant al statului roman, sa-ti instrainezi bunurile care practic iti aduc venituri la bugetul de stat, un buget si asa sarac, cu atat mai mult cu cat e vorba si de un obiectiv strategic national, in conditiile in care starea conflictuala de la Marea Neagra a ajuns deja la aproape rosu, mi se pare o lipsa de viziune politica” a precizat presedintele FNSP.

Liderul sindical l-a informat pe RADU MAZARE ca „nu vrem sa negociem pozitia statului ca actionar majoritar la portul Constanta”. Neinduplecat, primarul RADU MAZARE a confirmat ca preluarea actiunilor este o decizie politica a Guvernului avand in vedere ca a fost votat de 70 la suta dintre constanteni. El a prezentat liste cu 45.000 de semnaturi ale constantenilor care sunt de acord cu trecerea portului la Consiliul Local Municipal pentru micsorarea gigacaloriei in oras si „alte 15.000 se semnaturi sunt pe drum si daca vreau facem si un referendum”. Primarul Constantei s-a aratat indignat de „inversunarea si incrancenarea sindicalistului Mircea Burlacu”, despre care a afirmat ca “au un substrat” si ca “este aceeasi incrancenare pe care o avea si Traian Basescu atunci cand vorbea de port”.

Protestele incepute luni de de sindicate si de operatorii economici in portul Constanta vor continua pana cand Guvernul va renunta la ideea cedarii portului catre autoritatea locala si ar putea culmina cu blocarea actitivitatii in toate porturile maritime. Sindicalisti portuari pregatesc si un protest de amploare in fata Primariei, la care vor participa peste 4.000 de lucratori.

Update 12.37: Organizatia Patronala “Operatorul Portuar” isi exprima solidaritatea cu Federatia Nationala a Sindicatelor Portuare fata de intentia acesteia de a organiza actiuni de protest cu privire la intentia Guvernului de trecere a actiunilor PORTULUI CONSTANTA catre Consiliul Local Constanta. Mai mult, membrii patronatului vor suspenda, conform legislatiei in vigoare, activitatea, pentru a se alatura propriu-zis protestelor, pana la rezolvarea imediata a solicitarilor, se arata intr-un comunicat al Patronatului.

“Organizatia Patronala “Operatorul Portuar” Constanta a luat act de anuntul facut de Federatia Nationala a Sindicatelor Portuare prin Presedintele Federatiei, dl. Mircea Burlacu, prin care lucratorii portuari isi arata intentia de a demara actiuni de protest cu privire la intentia Guvernului Romaniei de trecere a actiunilor PORTULUI CONSTANTA catre Consiliul Local Constanta”, se mai arata in comunicat.

Potrivit acestuia, lipsa de raspuns a Guvernului Romaniei poate duce in aceasta situatie pana la blocarea efectiva a PORTULUI CONSTANTA.

UPDATE 12.27: Sindicalistii s-au intalnit cu primarul Radu Mazare. Discutiile dunt mediate de prefectul judetului Constanta

UPDATE 10.03: Cei aproximativ 300 de angajati din PORTUL CONSTANTA au incheiat protestul. Presedintele Federatiei  Nationale a Sindicatelor Portuare, Mircea Burlacu, a transmis celor prezenti ca portul nu este al guvernantilor, ci al angajatilor.

“PORTUL CONSTANTA nu este al domnului Sova sau al domnului Ponta, este al nostru, al lucratorilor portuari. Portul nu este trocul dumnealor politic, ci reprezinta bunastarea noastra si a familiilor noastre”, a declarat Mircea Burlacu in fata protestatarilor.

El a mai spus ca luni, in jurul orei 12.00, sindicalistii au stabilita o intalnire cu RADU MAZARE, iar daca aceasta va fi reconfirmata de catre primar ei se vor prezenta la discutii.

Burlacu a mai spus ca vor incerca sa il convinga pe RADU MAZARE sa renunte la intentia municipalitatii de a primi alte 13 la suta din actiunile portului si ca ei nu negociaza revendicarea ca statul sa isi piarda pachetul majoritar de actiuni la PORTUL CONSTANTA.

Presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor Portuare a mai solicitat guvernantilor o dezbatere publica pe aceasta tema, amintind ca premierul VICTOR PONTA a refuzat sa aiba o intalnire cu reprezentanti ai comunitatii portuare.

De asemenea, sindicalistii doresc sa trimita un memoriu Comisiei Europene referitor la intentia Guvernului de a transfera noi actiuni catre Consiliul Local.

Liderul sindical a mai anuntat ca, in cazul in care autoritatile nu vor renunta la aceasta decizie, sindicalistii vor organiza un protest de amploare in fata Primariei Constanta, la care vor participa si colegi de-ai lor din alte judete.

Protestele angajatilor din PORTUL CONSTANTA vor continua marti si miercuri, urmand sa fie reluate apoi dupa alegerile europarlamentare. Protestele vor avea loc in fata sediului Administratiei Porturilor Maritime Constanta, intre orele 7.00 si 9.00. 

Oamenii s-au adunat in urul orei 7.30 in fata sediului Administratiei Porturilor Maritime, ei avand pancarte cu mesaje precum: “PORTUL CONSTANTA ramane la patria mama”, “PORTUL CONSTANTA, obiectiv strategic national, nu sambadrom local”, “PORTUL CONSTANTA este inchis cu vaporul pentru baronii locali”, “Jos labele de pe port”, transmite Mediafax.

Citeste si: Patronatele din PORTUL CONSTANTA ameninta cu suspendarea activitatii

Protestatarii fluiera si sufla in vuvuzele. De asemenea, angajatii din port au adus cateva utilaje in fata sediului Administratiei Porturilor Maritime.

Presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor Portuare, Mircea Burlac, a declarat, luni dimineata, ca angajatii din port se opun ca statul sa piarda pachetul majoritar de actiuni la PORTUL CONSTANTA si municipalitatea sa primeasca alte 13 procente din actiuni.

Citeste si: BASESCU: Sa dai CLOVNULUI de MAZARICA Portul Constanta este un element de dispret fata de interesul national

El a mai spus ca in cursul acestei zile ar putea avea loc o intalnire cu primarul Radu Mazare, dar ca nu stie ce ar putea negocia cu acesta, atat timp cat revendicarea ca portul sa ramana la stat nu este negociabila.

Liderul sindical a anuntat ca protestele angajatilor din PORTUL CONSTANTA vor continua marti si miercuri, urmand sa fie reluate apoi dupa alegerile europarlamentare. Protestele vor avea loc in fata sediului Administratiei Porturilor Maritime Constanta, intre orele 7.00 si 9.00.

Sursa foto: ziuaconstanta.ro