PROTEST al angajatilor, la INSTITUTUL CANTACUZINO

Aproape 200 de angajati ai INSTITUTULUI CANTACUZINO s-au adunat, miercuri, in curtea unitatii, pentru a protesta intrucat au primit doar o parte din lichidarea pentru luna decembrie, dar si pentru ca institutia nu a fost prinsa in bugetul pe 2015 pentru activitatea de sanatate publica.

“Am primit doar 36 la suta din lichidarea pe decembrie, dar mai ales suntem nemultumiti pentru faptul ca Guvernul nu a alocat bani, asa cum obliga legislatia in vigoare, pentru dezvoltarea segmentului care tine de sanatate publica respectiv de strategia nationala de sanatate a Romaniei”, a declarat liderul de sindicat al institutului, Monica Balteanu.

Intrucat INSTITUTUL CANTACUZINO a trecut in coordonarea Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, angajatii au vrut sa afle de la MECS care este situatia lor.

Citeste si: Fostul director al Institutului Cantacuzino RADU IORDACHEL, urmarit PENAL

“Am cerut lamuriri la Ministerul Educatiei privind situatia institutului, dar pentru tot ceea ce tine de sanatate publica ne-a fost recomandat sa luam legatura cu Ministerul Sanatatii. La Ministerul Sanatatii se spune ca Memorandumul pentru reorganizarea Institutului Cantacuzino, care a fost discutat in comisia interministeriala, in octombrie 2014, nu este la MS. In memorandum s-a hotarat stergera datoriilor noastre catre ANAF si denumirea activitatii de sanatate publica drept seviciu de interes economic general”, a mai spus liderul sindical.

Comisia interministeriala desemnata in 2014 pentru a rezolva problema INSTITUTULUI CANTACUZINO a alcatuit Memorandumul, dar acesta nu a fost discutat in Guvern.

“De trei luni asteptam discutarea Memorandumului, dar nu s-a facut nimic pana la aceasta data, motiv pentru care si in 2015 situatia vizand tot ceea ce inseamna activitatea de sanatate publica este blocata. Ma refer la productia de vaccinuri, supravegherea epidemiologica a Romaniei si analizele gratuite. Pentru ca avem datorii la ANAF, nu mai avem contract cu Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti, iar noi facem analize numai contra cost”, a adaugat Monica Balteanu.

In acest context, angajatii INSTITUTULUI CANTACUZINO cer Guvernului si Ministerului Sanatatii sa respecte Hotararea de Guvern 320/2013, care prevede ca INSTITUTUL CANTACUZINO sa primesca un buget anual pentru productia de vaccinuri, dar si pentru ceea ce tine de strategia nationala de sanatate.

“Aceasta suma trebuie acordata in baza unui plan pe care noi l-am transmis deja, din 2014, la Ministerul Sanatatii”, a mai spus Balteanu.

Citeste si: INSTITUTUL CANTACUZINO, transferat la Ministerul Educatiei

INSTITUTUL CANTACUZINO a fost trecut, in octombrie 2014, in coordonarea Ministerului Educatiei, pana atunci fiind la Ministerul Sanatatii.

INSTITUTUL CANTACUZINO, care se numara printre cei mai apreciati producatori de imunologice din lume, si-a inceput declinul in februarie 2010, dupa ce Agentia Nationala a Medicamentului i-a retras autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, intrucat ii expirase standardul de bune practici de fabricatie. In aceste conditii, unele programe nationale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritatile au fost obligate sa importe vaccin.

Anul 2012 a fost primul in care in campania de imunizare gratuita impotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la INSTITUTUL CANTACUZINO, dupa ce, in ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentratii scazute a tulpinei B, linia de productie a fiolelor fiind ulterior inchisa.

In 2013 productia a fost reluata fiind realizate primele 600.000 de doze. Dar, Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) a anuntat INSTITUTUL CANTACUZINO, la sfarsitul anului 2013, ca vaccinul antigripal nu poate fi pus pe piata, intrucat au fost descoperite probleme.

Totodata, ANM a trimis probe, pentru reverificare, la Agentia Medicamentului din Franta, care a comunicat, in 31 ianuarie, ca vaccinul nu este conform normelor. Rezultatele au indicat faptul ca vaccinul antigripal produs la INSTITUTUL CANTACUZINO are peste 3.000 de unitati per mililitru de endotoxine, fata de sub 100 pentru un produs conform.

In acest context, productia de vaccin a fost oprita, iar imunizarea populatiei se face numai cu vaccin din import.

Sursa foto: puterea.ro