PROTEST al TAXIMETRISTILOR si TRANSPORTATORILOR COTAR! REACTIA UBER

Transportatorii si taximetristii din Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) participa, miercuri, la un protest in fata sediului Guvernului fata de ceea ce ei numesc “pirateria de pe piata”, desfasurata in special prin platforma Uber. Politia a anuntat ca traficul va fi restrictionat pe Soseaua Kiseleff, de la Piata Arcul de Triumf pana la Piata Victoriei, de la ora 5.00 si pana la 22.00, ca urmare a actiunii de protest, informeaza News.ro.

UPDATE 2: Uber este principala companie contra careia au protestat taximetristii din Piata Victoriei, iar subsidiara locala a companiei a trimis o pozitie oficiala in care spune ca serviciile sale sunt 100% fiscalizate si ca filiala locale plateste taxe la stat. Taximetristii spun ca cei de la Uber sunt “pirati” si cer guvernului sa dea o ordonanta de urgenta care sa duca la “eliminarea pirateriei din aceasta piata”. 

Uber a rugat o firma de contabilitate care lucreaza cu o buna parte din soferi sa faca un calcul legat de ce taxe platesc soferii

“Anul trecut 100 de parteneri UBER au contribuit cu aproximativ 320.000 de lei taxe la bugetul de stat, constând în TVA intracomunitar, impozit pe venit, impozit și contribuții salariale. În medie, un partener UBER care conduce pe platformă 2-3 ore pe zi, contribuie lunar cu suma de aproximativ 260 de lei, ceea ce putem spune că este aproximativ egal cu taxele pe care un angajator le plătește la bugetul de stat ca și contribuţii aferente salariului minim pe economie.

De asemenea, marea majoritate a partenerilor, fiind SRL-uri (adică microîntreprinderi) , plătesc taxe pe venit. Cei mai mulți sunt înregistrați doar pentru TVA intracomunitar și acest lucru asigură o colectare de 100% a TVA-ului colectat la bugetul statului, fără a avea posibilitatea la alte cheltuieli deductibile” , spune Flavius Jakubowicz,  Manager Financiar la compania de contabilitate si audit Jasill.

Serviciile Uber sunt 100% fiscalizate  – mii de soferi parteneri Uber sunt inregistrati ca PFA sau SRL si platesc taxe pentru veniturile generate prin intermediul platformei UBER. La randul sau, compania UBER are o subsidiara inregistrata in Romania, platind taxe la bugetul de stat.  Intre 75% si 80% din suma incasata de un sofer partener pentru o calatorie ii revine acestuia. Pasagerii primesc o factura fiscala dupa fiecare cursa, spun cei de la Uber.

Romania a ajuns a cincea tara pentru UBER din Uniunea Europeana, dupa Anglia, Franta, Portugalia si Polonia. Asta arata deschiderea romanilor pentru servicii digitale si nevoia pentru mai multe optiuni de mobilitate urbana – argumente foarte puternice atat pentru autoritati, cat si pentru companiile din industrie de a incuraja inovatia digitala, mai spun cei de la Uber. 

Daca ritmul de crestere a serviciului se mentine, pana cel mai tarziu in 2020, Bucuresti ar putea fi primul oras din Europa Centrala si de Est cu uberPOOL, serviciul ce conecteaza oameni care merg in aceeasi directie si le permite sa imparta costurile calatoriei, se mai spune in comunicatul trimis de compania americana.

UPDATE 1Protestul transportatorilor din Piata Victoriei s-a incheiat, miercuri, dupa aproximativ trei ore. Sindicalistii au anuntat ca renunta la manifestatii dupa ce au semnat un protocol cu Guvernul care prevede ca va fi modificata legea care reglementeaza transportul de persoane.

Protocolul prevede ca, in maximum 30 de zile, va fi promovat proiectul de ordonanta de urgenta cu privire la modificarea legii nr.38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere, proiect care a fost transmis in consultare prealabila de Ministerul Transporturilor catre Ministerul Afacerilor Interne si Ministerul Dezvoltarii Regionale.

“Din cadrul legii 38 se vor scoate cele doua sintagme: ‘in mod repetat’ si ‘in mod permanent’. Astfel, politistii, organele abilitate ale statului sa ia toate masurile legale impotriva celor care pe teritoriul Romaniei vor mai face transport neautorizat, nelicentiat. Eu zic ca am cerut lucruri pertinente, de aceea ni s-au dat atat de repede.

In protocol nu cerem bani, nu cerem subventii, cerem ca toata lumea sa respecte legea. Daca nu se va respecta, nici nu vreau sa stiu ce se va intampla. Acum am venit in numar mic, dar data viitoare vor veni toate coloanele din tara. Sa nu uitati ca legea RCA nu a iesit nici pana acum. Nu pot sa spun ca UBER va fi interzis, inseamna ca toata lumea care va face transport de persoane va fi autorizata. Nu se poate face transport virtual, inchid ochii si ma trezesc la Constanta”, a declarat, pentru Mediafax, presedintele COTAR, Vasile Stefanescu.

Totodata, acordul incheiat de sindicalisti cu Executivul mai prevede ca dialogul pentru rezolvarea celorlalte probleme cu care se confrunta transportatorii, inclusiv atribuirea traseelor Bucuresti-Ilfov, se va mentine deschis si ca reprezentantii COTAR renunta la actiunile de protest anuntate joi si vineri.

STIRE INITIALA

 Protestul a fost autorizat de Primaria Capitalei si se va desfasura intre orele 9.30 si 21.00. “Pe 10 martie, domnul ministru al Transporturilor, Razvan Cuc, ne-a promis ca va promova OUG pentru modificarea a doua articole din Legea 38/2003, in asa fel incat activitatea neautorizata de transport sa fie sanctionata, iar aplicatiile de tip UBER sa fie obligate sa se autorizeze, astfel incat sa functioneze legal, daca vor sa-si desfasoare activitataea in Romania. Cat timp exista o legislatie clara, nu este posibil ca unii transportatori sa se supuna legilor si altii sa functioneze sfidand aceeasi legislatie, fara a fi sanctionati”, au aratat reprezentantii COTAR.

Potrivit Politiei Romane, incepand cu ora 5.00, ca urmare a protestului, circulatia rutiera va fi restrictionata pe Soseaua Kiseleff de la Piata Arcul de Triumf pana la Piata Victoriei, respectiv pe Sos. Kiseleff de la Piata Arcul de Triumf pana la Piata Presei Libere (zona centrala), permitandu-se permanent circulatia pe Strada Arhitect Ion Mincu. Traficul ar putea fi restrictionat si pe Strada Paris si  pebreteaua care leaga Bulevardul Iancu de Hunedoara de Piata Victoriei.

“Circulatia in Piata Victoriei va fi resistematizata incepand cu ora 5.00, prin asigurarea traficului rutier, doua benzi pe sens in fata cladirii Guvernului, intre bulevardul Aviatorilor si Calea Victoriei, respectiv bulevardul Lascar Catargiu. Traficul rutier se va desfasura pe Calea Victoriei, bulevardul Ion Mihalache, strada Buzesti si bulevardul Lascar Catargiu”, spun politistii, care precizeaza ca restrictiile se vor aplica pana la ora 22.00.

Rutele ocolitoare vor fi Arcul de Triumf – strada Constantin Prezan – Piata Charles de Gaulle – Calea Dorobanti si Piata Presei Libere – Piata Montreal – bulevardul Marasti – bulevardul Ion Mihalache. Transportatorii si taximetristii care fac parte din Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) vor protesta si joi in fata sediului Guvernului.

Transportatorii acuza ca proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea a doua articole din Legea 38/2003 s-a blocat pe traseul de avizare si cer scoaterea in afara legii a tururor platformelor online care fac servicii de transport de persoane nedeclarat, nefiscalizat si neautorizat conform legislatiei in vigoare. 

“Cerem scoaterea in afara legii a platformelor tehnologice online care presteaza servicii de taximetrie in mod neautorizat, asa cum s-a intamplat in tarile europene, unde statul a vrut sa-si protejeje transportatorii autorizati. Cerem scoaterea in afara legii a tururor platformelor online care fac servicii de transport de persoane nedeclarat, nefiscalizat in Romania si neautorizat conform legislatiei in vigoare. Cerem scoaterea in ilegalitate a tuturor firmelor care fac transport regulat, pe rute pentru care nu au participat la licitatii si nu au castigat dreptul de a le opera, conform legii”, solicita COTAR.

Sursa foto: realitatea