Ministerul de Interne cere raport de la Jandarmerie si Politie privind incidentele de la protestul Antena 3

Ministerul de Interne a cerut, luni dupa-amiaza, un raport de la Jandarmeria Romana, cat si a Politiei Romane, cu privire la modul in care s-au desfasurat evenimentele in timpul marsului de duminica, pro-Antena 3, actiune la care unul dintre jurnalistii B1 a fost agresat. Solicitarea are ca scop identificarea celor vinovati de agresiune.

Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), ministrul Gabriel Oprea a solicitat ca pentru evaluarea modului in care au actionat efectivele Jandarmeriei Capitalei, sa fie vizionate atat mijloacele de probare proprii, cat si imaginile publice difuzate de catre posturile de televiziune.

In raportul Inspectoratului General al Politiei Romane se mai arata ca “referitor la incidentul in care a fost implicata o echipa de televiziune, Sectia 22 Politie s-a sesizat din oficiu cu privire la comiterea infractiunii de tulburarea ordinii si linistii publice. In acest sens, au fost solicitate imagini de la reprezentantii Jandarmeriei Romane, care au asigurat masurile de ordine la protestul organizat la Palatul Cotroceni”.

Citeste si: PROTEST LA LOCUINTA LUI TRAIAN BASESCU, ORGANIZAT DE REALIZATORUL UNEI EMISIUNI DE LA ANTENA 3

“Imaginile obtinute au fost distribuite catre toate sectiile de politie din Capitala in vederea identificarii barbatului care a agresat un jurnalist. Concomitent, au fost trimise echipe de politisti in teren, in vederea obtinerii de informatii care sa conduca la identificarea si depistarea acestuia. In jurul orei 21.30, jurnalistul a depus o sesizare la Sectia 22 Politie cu privire la faptul ca a fost agresat de catre un barbat necunoscut. Barbatul respectiv s-a prezentat la Sectia 15 Politie in raza careia domiciliaza, in jurul orei 22.00, sustinand ca stie ca este cautat de Politie. Imediat dupa identificare, a fost condus de catre politisti la Sectia 22 Politie care demarase cercetari in cauza”, mai precizeaza MAI.

“Barbatul a fost audiat de catre politisti, fiind cercetat in continuare sub aspectul savarsirii infractiunii de lovire sau alte violente, infractiune a carei actiune penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, precum si a celei de tulburarea ordinii si linistii publice. Din raportul Politiei Romane reiese ca, pe numele barbatului respectiv, a fost intocmit un dosar penal pentru savarsirea infractiunilor de lovire si alte violente si tulburarea ordinii si linistii publice, care a fost inaintat Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 6”.

Va prezentam mai jos comunicatul integral remis de MAI:

“In urma manifestatiei publice care a avut loc duminica, 10 august a.c. in zona Palatului Cotroceni, viceprim-ministrul pentru securitate nationala, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel OPREA, a solicitat conducerii Jandarmeriei Romane si Politiei Romane intocmirea unor rapoarte de informare referitoare la modul de actiune al fortelor proprii.

Citeste si: AGRESORUL jurnalistului de la manifestatia desfasurata la Cotroceni a fost IDENTIFICAT si este URMARIT PENAL

Potrivit raportului de informare elaborat de Jandarmeria Romana, in intervalul 16.30-19.30, in municipiul Bucuresti si in mai multe orase din tara, au avut loc manifestatii de protest la care numarul de participanti a oscilat de la cateva zeci la cateva mii.

Conform datelor din raportul Jandarmeriei Romane, manifestatii similare au avut loc in judetele: Brasov – 100 de participanti, Bihor – 15 participanti, Arad – 30 participanti, Prahova – 100 de participanti, Suceava – 30 de participanti, Galati – 30 de participanti, Constanta – 17 participanti, Neamt – 40 participanti, Dolj – 40 participanti, Sibiu – 70 participanti, Cluj – 30 participanti, Gorj – 70 participanti, Bacau – 25 participanti, Timis – 100 participanti, Iasi – 15 participanti, Arges – 30 participanti, Valcea – 15 participanti, Mures – 30 de participanti.

Conducerea Jandarmeriei a dispus instituirea unui dispozitiv de ordine publica, in conformitate cu prevederile legale pentru astfel de situatii. in Bucuresti, dispozitivul a fost suplimentat progresiv in functie de numarul participantilor, precum si de solicitarile Serviciului de Protectie si Paza.

Totodata, pentru fluidizarea traficului, Politia Rutiera a aplicat masuri de deviere a circulatiei rutiere in zona vizata, ca urmare a patrunderii pe carosabil a participantilor la manifestatie.

In raportul Inspectoratului General al Politiei Romane se mai arata ca, referitor la incidentul in care a fost implicata o echipa de televiziune, Sectia 22 Politie, in jurul orei 18.00, s-a sesizat din oficiu cu privire la comiterea infractiunii de tulburarea ordinii si linistii publice. in acest sens, au fost solicitate imagini de la reprezentantii Jandarmeriei Romane, care au asigurat masurile de ordine la protestul organizat la Palatul Cotroceni.

Imaginile obtinute au fost distribuite catre toate sectiile de politie din Capitala in vederea identificarii barbatului care a agresat un jurnalist. Concomitent, au fost trimise echipe de politisti in teren, in vederea obtinerii de informatii care sa conduca la identificarea si depistarea acestuia.

In jurul orei 21.30, jurnalistul a depus o sesizare la Sectia 22 Politie cu privire la faptul ca a fost agresat de catre un barbat necunoscut. Barbatul respectiv s-a prezentat la Sectia 15 Politie in raza careia domiciliaza, in jurul orei 22.00, sustinand ca stie ca este cautat de Politie. Imediat dupa identificare, a fost condus de catre politisti la Sectia 22 Politie care demarase cercetari in cauza.

Barbatul a fost audiat de catre politisti, fiind cercetat in continuare sub aspectul savarsirii infractiunii de lovire sau alte violente, infractiune a carei actiune penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, precum si a celei de tulburarea ordinii si linistii publice.

Din raportul Politiei Romane reiese ca, pe numele barbatului respectiv, a fost intocmit un dosar penal pentru savarsirea infractiunilor de lovire si alte violente si tulburarea ordinii si linistii publice, care a fost inaintat Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 6.

De asemenea, conform raportului Jandarmeriei Romane, in acest moment se desfasoara activitati de identificare a persoanelor care au participat la blocarea cailor de comunicatii, in vederea aplicarii masurilor prevazute de lege.

Viceprim-ministrul Gabriel Oprea a dispus sefului Jandarmeriei Romane sa evalueze cu celeritate modul de actiune al dispozitivului de ordine publica mobilizat in timpul manifestatiei publice care a avut loc in zona Palatului Cotroceni.

Scopul verificarii este sa se stabileasca daca efectivele de jandarmi au actionat in conformitate cu atributiile legale pentru a asigura siguranta cetatenilor si, respectiv, modul in care s-a intervenit la incidentul in care a fost implicata o echipa de televiziune.

Viceprim-ministrul pentru securitate nationala, Gabriel Oprea a solicitat ca pentru evaluarea modului in care au actionat efectivele Jandarmeriei Capitalei, sa fie vizionate atat mijloacele de probare proprii, cat si imaginile publice difuzate de catre posturile de televiziune.

Ministerul Afacerilor Interne dezaproba orice forma de violenta fata de reprezentantii mass-media sau fata de orice alta persoana si asigura cetatenii ca, in situatia in care vor fi constatate abateri de la normele legale in indeplinirea atributiilor de serviciu, se vor lua masurile legale fata de persoanele care se fac vinovate.