Protest impotriva cainilor maidanezi, organizat duminica vizavi de Camera Deputatilor

Protestul impotriva cainilor maidanezi, anuntat de cateva zile de Asociatia Pro Civilizatie si de comunitatea online a parintilor, se va desfasura duminica, 8 septembrie, in aula din fata Camerei Deputatilor din Bucuresti. Nadine Apostolescu, una dintre organizatoarele manifestatiei, a scris pe pagina sa de socializare ca se va intalni si cu reprezentanti ai altor organizatii care doresc sa se alature protestului de duminica.

“Ma duc sa iau pancartele de la tipografie si sa ma intalnesc cu membrii altor organizatii, ce vor sa se alature cauzei noastre. Ma voi reintoarce pentru a va raspunde la mesaje. Pe iubitorii de caini pe strazi, ii rog sa se organizeze si sa nu mai piarda vremea pe aceasta pagina. Cu siguranta sunt multe pagini care au nevoie de ei pentru a voluntaria in a ridica de pe strazi cainii. Treceti la treaba, nu la injurat si palavragit pe aici. Fiti ocupati cu salvarea cainilor sau orice cauza in care credeti, orice, numai faceti ceva !!!”, scrie Nadine, intr-o postare pe pagina sa de Facebook.

Protestul de duminica impotriva cainilor maidanezi are aprobarea Primariei Generale a Capitalei. Conform calendarului anuntat pe Facebook, manifestantii vor iesi in strada intre orele 11.00-14.00.

“Duminica, 08.09.2013, intre orele 11-14, va fi momentul nostru, sa ne adunam si sa ne manifestam nemultumirea fata de miile de caini fara stapani de pe strazile oraselor noastre. Parinti, bunici, matusi, frati, vecini, veniti cat mai multi in alveola din fata Camerei Deputatilor de la Parcul Izvor. Aceasta manifestare publica se va tine langa un parc plin de parinti si copii, este IMPORTANT sa ne manifestam pasnic si civilizat. Va rog sa nu veniti cu obiecte contondente sau daca ati consumat alcool”, se arata in mesajul postat online de organizatorii protestului.

“Nu va fi incurajata cruzimea fata de animale, ci cerem aplicarea legilor europene carora Romania li se supune. Aceste legi tin cont de drepturile omului si totodata drepturile animalelor in egala masura. Veniti cu pancarte care sa exprime opinia voastra, mesajul vostru intr-un mod onest, decent si civilizat. Acest protest va fi organizat saptamanal pana cand fiecare din noi se va simti in siguranta, in cartierul sau pe strada sa”, mai sustin organizatorii.

De precizat ca peste 200 de persoane au participat vineri seara, in Piata Romana din Bucuresti, la protestul “anti-maidanezi”. Oamenii au cerut rezolvarea problemei cainilor fara stapan, dar si demisia primarului general Sorin Oprescu.

Participantii – de la copii de cativa ani, veniti cu parintii, la pensionari – s-au adunat incepand cu ora 19.00, pe trotuarul din zona Coloanelor, unde a fost asezata o fotografie a lui Ionut Anghel – copilul de patru ani sfasiat de caini -, langa care au fost puse lumanari, candele si flori. Printre ei s-au numarat si parintii lui Ionut, mama acestuia declarand ca au venit din respect pentru cei care au organizat aceasta actiune si care s-au gandit, astfel, si la copilul lor, potrivit Mediafax.

La protest au fost aduse cartoane cu mesaje printre care “16.192 muscati numai in 2012″, “Vrem o tara ca afara!”, “Va rugam sa ne scuzati, nu mai vrem sa fim mancati”, “Asociatia de Protectie a Oamenilor”, “Pro civilizatie”, “Fara maidanezi” si “Stop terorii cu patru labe, colti si coada!”.

La protest s-a strigat si “V-ati spalat pe maini, ne-ati lasat la caini”, “Luati-i de pe strazi!” si “Fara referendum”, multi dintre cei prezenti nefiind de acord cu scrutinul initiat de Sorin Oprescu, pe care il considera o cheltuiala inutila in conditiile in care exista o lege ce permite autoritatilor locale sa eutanasieze patrupedele fara stapan. Protestul s-a incheiat in jurul orei 21.30, fara incidente.

Primaria Capitalei a aratat, vineri, intr-un comunicat de presa, ca la Comisia pentru Aprobarea Adunarilor Publice din cadrul municipalitatii au fost depuse doua cereri privind “adunari publice care au ca obiect cainii comunitari”.

Una dintre cereri, depusa de Nadine Apostolescu in 4 septembrie, a fost aprobata in cadrul comisiei pentru duminica 8 septembrie, intre orele 11.00 si 14.00, vizavi de Palatul Parlamentului, in alveola de la Parcul Izvor.

Cealalta cerere de protest, depusa de Victor Laurentiu Stancu, a fost aprobata pentru luni 9 septembrie, intre orele 18.00 si 19.45, tot vizavi de Palatul Parlamentului, in alveola de la Parcul Izvor. Municipalitatea a precizat ca, in cazul celei de-a doua cereri, solicitantul a vrut initial aprobare pentru vineri 6 septembrie, in Piata Universitatii, iar apoi la Piata Romana. 

Comunitatea online a parintilor a anuntat, joi, o actiune de protest in memoria lui Ionut Anghel si a tuturor persoanelor muscate sau atacate de caini maidanezi, cerand autoritatilor sa ia masuri imediate si eficiente pentru asigurarea dreptului la viata si siguranta.

“Cerem autoritatilor o solutie demna de o tara europeana a anului 2013. Cerem factorilor de decizie (Guvern, Parlament, primarii) sa ia masuri imediate si eficiente pentru asigurarea dreptului la viata, liniste si siguranta! Nu vrem si alte victime mutilate si ucise de caini fara stapani. si noi iubim cainii, dar mai presus de caini, ne iubim copiii”, se arata intr-un comunicat de presa.

Comunitatea de parinti anunta ca in cadrul actiunii de protest vor aprinde candele pentru Ionut si vor pastra un moment de reculegere in memoria lui.
Parintii cer ferm autoritatilor sa gaseasca o solutie imediata care sa se concretizeze in ridicarea definitiva a cainilor de pe strazi si din parcuri. ”Vrem o lege clara, aplicabila si care sa aiba efecte in viata tuturor”, se mai arata in comunicat.

Ionut Anghel, in varsta de patru ani, a murit in 2 septembrie, dupa ce a fost atacat de caini maidanezi, in apropierea Parcului Tei, iar fratele acestuia, de sase ani, a fost muscat de un picior, dar a reusit sa fuga si sa-si anunte bunica.

Foto: desprecopii.com