PROTEST DE AMPLOARE la Chisinau: ZECI DE MII de MOLDOVENI manifesteaza impotriva ACTUALEI GUVERNARI

ZECI DE MII de MOLDOVENI oameni au umplut duminica la pranz Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau pentru a PROTESTA fata de abuzurile actualei guvernari, potrivit jurnal.md. 

Conform sursei citate, este vorba despre aproximativ 50.000 de persoane care s-au adunat in piata la PROTESTUL organizat de Platforma Civica “Demnitate si Adevar”.  

PROTESTUL este indreptat impotriva guvernarii si inactiunilor institutiilor de stat in continuarea parcursului european si devierea de la implementarea reformelor. Totodata, protestatarii critica refuzul guvernarii de a investiga transparent si eficient frauda uriasa din sistemul bancar moldovenesc, cunoscuta ca “furtul secolului”. La PROTEST au venit oameni din toate colturile Republicii Moldova.

Citeste si: REPUBLICA MOLDOVA: Premierul CHIRIL GABURICI, un fel de VICTOR PONTA de la Chisinau

Membrii platformei “Demnitate si Adevar” solicita demiterea mai multor functionari publici, renuntarea imediata la atacurile antidemocratice asupra libertatii presei, publicarea imediata a rezultatelor anchetei in cazul furtului din sistemul bancar si restituirea miliardului furat din cele trei banci — Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank.

Protestatarii scandeaza “Miliardul inapoi”, “Demisia”, “Jos Guvernul, Jos Parlamentul!”.

Scandalul a izbucnit acum o luna cand s-a aflat ca procurori anticoruptie, parlamentari si chiar detectivi financiari americani cauta sa afle cum a disparut un miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova.

Citeste si: STRATFOR: PRINCIPALA PROVOCARE geografica a Romaniei este sa ramana UNITA si sa limiteze INFLUENTA STRAINILOR. VIDEO

Protestatarii au aprobat o rezolutie in care au inaintat mai multe revendicari. “Cerem publicarea imediata a investigatiei companiei Kroll care a identificat actorii furtului sistemului bancar, numit «Furtul secolului». Cerem demiterea conducatorilor de la institutiile care au admis Furtul Secolului. Cerem condamnarea vinovatilor si recuperea banilor furati. Cerem neadmiterea declararii acestor miliarde furate drept datorie de stat. Cerem stoparea propagandei partinice”, scrie in textul rezolutiei.

Concomitent cu protestul de la Chisinau, mitinguri similare au avut loc in mai multe orase din Franta, Germania, Italia, Spania, Irlanda si Grecia.

Platforma a mai organizat un protest la 5 aprilie, la care au participat mii de persoane si in cadrul caruia s-a adoptat o rezolutie cu mai multe revendicari, despre care protestatarii spun ca nu au fost indeplinite de guvernanti.

“Mai mult decat atat, guvernarea a continuat sirul de crime impotriva propriului popor prin asumarea raspunderii pentru Legea Bugetului si politica bugetar-fiscala, incalcand Constitutia Republicii Moldova, impovarand cetatenii cu impozite si taxe grele”, mai spun reprezentantii platformei.

Sursa foto: jurnal.md