PROTESTUL impotriva SCUMPIRII politelor RCA s-a incheiat

Aproximativ 400 de persoane PROTESTEAZA la aceasta ora in fata Palatului Parlamentului fata de “comportamentul protectionist” pe care Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) il practica fata de companiile de asigurari.

UPDATE 5.47: Cei peste 400 de angajati ai service-urilor din tara, care au protestat marti, de la ora 14.00, in fata sediului Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), au incheiat actiunea revendicativa fara sa se inregistreze niciun fel de incidente, potrivit Agerpres.

Atat pe parcursul protestului din fata sediului ASF, cat si in cadrul protestului organizat dimineata, intre orele 11.00 si 13.00, in fata Palatului Parlamentului, reprezentantii service-urilor au criticat comportamentul protectionist pe care Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) il practica fata de companiile de asigurari.

“Am cerut Parlamentului Romaniei sa demita de urgenta intreaga conducere a ASF, in frunte cu domnul Misu Negritoiu, desfiintarea ASF si infiintarea unei noi institutii cu adevarat profesioniste, in care angajarile sa se faca pe criterii obiective. De asemenea, am solicitat adoptarea de urgenta a Legii 400/2014, privind constituirea Corpului Expertilor si Evaluatorilor Tehnici Auto din Romania, proiect de lege care se afla in prezent in dezbatere parlamentara”, a declarat presedintele ASSAI, Cristian Muntean.

Acesta a precizat, totodata, ca in zilele urmatoare va transmite o serie de documente catre Parlament si alte institutii abilitate, in care va solicita sa se ia masuri urgente pentru corectarea situatiei din prezent.

“Vom trimite adrese inclusiv catre Comisia Europeana si catre European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA) — o institutie de supraveghere europeana la nivel european, in care vom mentiona faptul ca normele RCA emise de ASF incalca directive europene de baza. In primul rand, este incalcat principiul liberei concurente, iar normele nu protejeaza pagubitul RCA”, a mai spus Cristian Muntean.

PROTESTUL este organizat de Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI), care afirma intr-un comunicat de presa ca mitingul este declansat de nemultumirea generalizata a celor aproape cinci milioane de asigurati fata de lipsa de transparenta si abuzurile practicate de ASF si asiguratori.

“Invitam la aceasta actiune de protest toti soferii nemultumiti de cresterea nejustificata a pretului RCA, pe toti cei care au avut sau au probleme in obtinerea despagubirilor din partea asiguratorilor, pe toti cei nemultumiti de modul in care ASF a inteles sa le rezolve petitiile, pe transportatorii romani si, in general, pe toti cei care doresc o schimbare fundamentala a pietei de asigurari din Romania”, a declarant Cristian Muntean, presedintele ASSAI.

Citeste si: ASF – reguli noi pentru asiguratori referitoare la RCA

ASSAI protesteaza la adresa modului de functionare al ASF si solicita urmatoarele stoparea cresterii nejustificate si necontrolate a pretului RCA, asa cum s-a intamplat pe parcursul ultimului an. Totodata, ASSAI cere interzicerea de urgenta a oricaror declaratii, masuri si activitati ale ASF de natura sa stimuleze societatile de asigurari sa-si continue politica de majorare a tarifelor RCA si pe parcursul anului 2015.

Totodata, ASSAI solicita abrogarea de urgenta a Normei RCA 23/2014 recent adoptata de catre ASF deoarece aceasta permite firmelor de asigurari sa subevalueze cu pana la 30 la suta plata despagubirii acordate pagubitului RCA in caz de dauna totala, limiteaza libera concurenta intre service-urile auto si scade protectia pagubitului RCA. “Despagubirea trebuie sa fie justa, legala si sa acopere intregul prejudiciu produs”, afirma ASSAI.

Citeste si: Vesti proaste pentru soferi! Se scumpeste RCA-ul

ASSAI cere si adoptarea unor norme RCA care sa creasca gradul de protectie si respect fata de pagubitii RCA, abrogarea de urgenta a Normei 24/2014 privind reclamatiile depuse de catre petenti, eliminarea despagubirilor subevaluate platite pagubitilor de catre asiguratori, respectarea termenului legal de despagubire la nivel national de catre firmele de asigurari, precum si retragerea licentelor de functionare pentru zona RCA a societatilor de asigurari care nu mai indeplinesc criteriile de solvabilitate minima stabilita prin lege si care functioneaza ilegal de peste sase luni de zile pe piata din Romania. Potrivit ASSAI, este vorba despre Astra Asigurari si Carpatica Asig, societati de asigurari aflate in etapa premergatoare falimentului.

Alte solicitari vizeaza eliminarea clauzelor abuzive din contractele de asigurare CASCO verificate si girate de catre ASF si retragerea dreptului de constatare si evaluare inspectorilor de daune auto platiti de firmele de asigurari care nu au studiile, experienta si neutralitatea obligatorii instrumentarii unui dosar de dauna in mod competent si impartial. “Actualii angajati ai firmelor de asigurari au ca obiectiv tergiversarea si ingreunarea instrumentarii dosarului de daune, fiind bonusati la salariu proportional cu valoarea sumelor «salvate de la plata». Prin urmare, ASSAI solicita inlocuirea de urgenta a acestor inspectori de dauna platiti de societatile de asigurari cu experti independenti CEETAR”, afirma reprezentantii ASSAI.

Pentru a remedia toate aceste situatii care caracterizeaza in prezent piata de asigurari din Romania, ASSAI solicita interventia Parlamentului Romaniei prin demiterea “de urgenta” a intregii conduceri a ASF, desfiintarea ASF si infiintarea unei noi institutii “cu adevarat profesioniste, independente, in care angajariile sa se faca pe criterii obiective, strict profesionale”, Potrivit ASSAI, noua institutie va trebui sa-si respecte propriile norme de functionare si sa isi desfasoare in mod autentic misiunea de promovare a stabilitatii activitatii de asigurare si de aparare a drepturilor asiguratilor. In plus, ASSAI cere adoptarea de urgenta a Legii 400/2014 privind constituirea, organizarea si functionarea  Corpului Expertilor si Evaluatorilor Tehnici Auto din Romania (CEETAR), proiect de lege aflat in dezbatere parlamentara.

PROTESTUL are loc intre 11.00 si 13.00 in fata Palatului Parlamentului, in Parcul Izvor, iar intre orele 14.00 si 16.00, la sediul ASF.

Un eveniment similar are loc incepand cu ora 11.00 si in Piata Marasti din Timisoara.