PROTEST in Bucuresti: Sute de oameni s-au adunat, sambata seara, in Piata Universitatii. UPDATE

UPDATE: Protestul de sambata seara din Bucuresti s-a incheiat in jurul orei 22.45, cand ultimii manifestanti aflati in rondul de la Universitate au parasit zona, traficul rutier fiind reluat pe toate arterele.

La 22.30, in rondul de la Universitate se mai aflau, inconjurati de jandarmi, circa 20 de protestatari, care au aprins lumanari si le-au asezat pe carosabil.
In cele din urma, ei au parasit zona, astfel ca traficul rutier a putut fi reluat atat pe bulevardul Nicolae Balcescu, cat si pe Regina Elisabeta.

Pentru protestul de sambata din Capitala, manifestantii s-au mobilizat prin intermediul retelelor de socializare, pe internet circuland si un manifest denumit “Declaratia de la Bucuresti. 21 decembrie 2013”, in care se cere, printre altele, demisia Guvernului si a sefului statului, “abrogarea” noilor modificari aduse Codului penal si interzicerea mineritului pe baza de cianuri si a fracturarii hidraulice.

Printr-un alt anunt, oamenii au fost chemati sa aprinda o lumanare in memoria eroilor cazuti in Revolutie si sa refaca, simbolic, baricada de la Intercontinental din 21 decembrie 1989.

 

Manifestantii sunt in majoritate tineri, insa printre ei se afla si copii, dar si persoane de peste 40-50 de ani. Printre ei se afla si persoane care se declara revolutionari, dar si tineri care au scandat cantece din “repertoriul” galeriilor de fotbal.

 

 

 

Incepand cu ora 17.30, protestatarii s-au adunat, cu bannere si steaguri tricolore, atat in zona fantanii de la Universitate, cat si pe trotuarul de la Teatrul National. In mijlocul lor a venit, cu un steag, si liderul Partidului Noua Republica, Mihail Neamtu, care a fost insa apostrofat de cativa manifestanti si obligat sa iasa din multime.

In jurul orei 18.00, protestatarii au intrat pe carosabil, blocand circulatia pe bulevardul Nicolae Balcescu. in zona se afla si politisti de la Rutiera. Pe unul dintre bannerele manifestantilor este scris mesajul “Adevarata Romanie se afla in strada, nu la microfon”.

Protestatarii s-au mobilizat prin intermediul retelelor de socializare, pe internet circuland si un manifest denumit “Declaratia de la Bucuresti. 21 decembrie 2013”, in care se cere, printre altele, demisia Guvernului si a sefului statului, “abrogarea” noilor modificari aduse Codului penal si interzicerea mineritului pe baza de cianuri si a fracturarii hidraulice.

Printr-un alt anunt, oamenii au fost chemati sa aprinda o lumanare in memoria eroilor cazuti in Revolutie si sa refaca, simbolic, baricada de la Intercontinental din 21 decembrie 1989.

 

Aproximativ 2.000 de oameni au protestat in Capitala si duminica trecuta, pentru mentinerea ordinii fiind mobilizati 600 de jandarmi. Manifestatia, neautorizata, a fost marcata de incidente dupa ce o parte a protestatarilor au blocat bulevardul Regina Elisabeta si Calea Victoriei, iar apoi au incercat sa forteze cordonul de jandarmi din fata sediului Guvernului. Cinci protestatari au fost ridicati si amendati cu cate 500 de lei.

Seful Jandarmeriei Romane, Mircea Olaru, a spus, o zi mai tarziu, ca la protest au fost mai multi membri ai unor galerii de fotbal, niciunul dintre acestia nefiind sanctionat pana la acel moment. Potrivit lui Olaru, acestia urmau sa fie identificati dupa vizionarea imaginilor, in conditiile in care au aprins torte in timpul manifestatiei si chiar au aruncat cu acestea spre fortele de ordine.

Olaru a mai spus ca a fost pentru prima data in cele 18 saptamani in care au fost organizate mitinguri neautorizate in Piata Universitatii cand grupurile de suporteri sunt acceptate de catre protestatari.

Foto: Mondo News