PROTEST in Campina, in urma ACCIDENTULUI de pe DN1 in care au murit SASE PERSOANE

Peste 500 de persoane s-au adunat marti dupa-amiaza in centrul orasului Campina pentru a participa la o actiune in memoria celor cinci victime ale accidentului de sambata de pe DN 1, manifestarea fiind, potrivit participantilor, si un protest fata de “indiferenta” autoritatilor in privinta sigurantei circulatiei pe DN 1. 

Rude, prieteni, cunoscuti ai celor cinci victime, colegi ai copilului de 11 ani mort in accident, elevi la Colegiul National “Nicolae Grigorescu” din Campina, dar si oameni care nu-i cunosteau pe cei cinci, dar care au fost impresionati de drama lor, au venit imbracati in negru la actiunea care s-a desfasurat in centrul municipiului.

Organizatorii, angajatii unei societati comerciale, au amplasat, pe o scena, fotografiile celor cinci victime, dar si bannere cu mesaje precum: “De cate victime este nevoie sa se trezeasca CNADNR si sa-si faca datoria?”, “Cati oameni trebuie sa mai moara?”, “Pana cand, CNADNR?” si “Platim cu viata indiferenta Companiei Nationale de Drumuri”. Participantii au purtat pancarte cu mesajele: “STOP indiferentei”, “Vrem separatoare de sens”, “Alocati bani Politiei Rutiere!” si “Anual testati psihologic soferii”.

In discursurile lor, organizatorii au acuzat Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, despre care au afirmat ca este “vinovatul moral” al acestui accident.

Organizatorii le-au oferit participantilor cate o floare si i-au rugat pe acestia sa semneze o petitie adresata CNADNR, prin care solicita acestei institutii sa se ocupe de “„asigurarea de catre autoritati a sigurantei traficului rutier pe DN1”.

Actiunea, care a durat aproximativ doua ore, s-a desfasurat fara incidente, zona fiind asigurata de politisti, politisti locali si jandarmi.

CNADNR a precizat, marti, in contextul tragediei de pe DN1 in care au murit sase oameni, ca acest drum are, pe sectorul cuprins intre km 8+500 (zona Baneasa) si km 100+000 (zona localitatii Cornu), 39,29 de kilometri de separatoare de trafic.

Citeste si: Dosarul accidentului de pe DN1, preluat de Parchet. Incadrarea juridica va fi schimbata in omor calificat

“Pe drumul national DN 1, pe sectorul de drum cuprins intre km 8+500 (zona Baneasa) si km 100+000 (zona localitatii Cornu), sector prevazut cu patru benzi de circulatie, partea carosabila este prevazuta cu un total de 39,29 km separator de trafic, astfel: 8,2 km – separator tip insula mediana; 31, 09 km – separator parapete prefabricat de beton, tip New Jersey”, precizeaza Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADR), intr-un comunicat remis MEDIAFAX.

In acelasi comunicat, CNADNR tine sa dezminta “categoric informatiile si ipotezele vehiculate in mass-media, privind o posibila culpa a CNADNR SA in dramaticul accident intamplat sambata 27.09.2014, pe drumul national DN1”.

Compania mai precizeaza ca in perioada 2013-2014, pe sectorul Baneasa-Cornu al DN1 au fost amplasati 6,5 km de separator de beton tip “New Jersey”, in valoare de 844.518 euro fara TVA, iar in prezent a fost depusa la ANRMAP documentatia tehnica necesara pentru achizitia a 196 km de parapete de beton tip “New Jersey”, in valoare de aproximativ 20 milioane de euro.

CNADR estimeaza ca amplasarea separatorului va fi demarata la sfarsitul acestui an sau cel mai tarziu la inceputul anului 2015, locatiile pe DN 1 urmand a fi stabilite de comun acord cu Inspectoratul General al Politiei Romane – Directia Rutiera.

Tragedia rutiera in care au murit sase persoane a avut loc sambata seara, la kilometrul 81 al DN1, intre Ploiesti si Campina, dupa ce George Dumitru, in varsta de 28 de ani, a intrat cu masina pe contrasens, unde a lovit un autoturism BMW X3 in care se aflau cinci persoane.

In urma impactului extrem de violent, atat soferul care a provocat accidentul, cat si cei cinci ocupanti ai masinii care circula regulamentar au murit pe loc.

Autoturismul BMW era condus de Robert Salvatore Gherghelas, care avea 44 de ani, era mecanic in Campina, era casatorit si tatal unui copil. Robert Gherghelas era in masina cu prietenul sau, Florin Cioroba, in varsta de 44 de ani, si cu fiul cel mic al acestuia, Eduard, in varsta de 11 ani. In autoturism se mai aflau femeia cu care Florin Cioroba urma sa se casatoreasca – Nicoleta Vasilica Mocanu, de 38 de ani, si una dintre fiicele acesteia, Elena Iuliana Buldan, in varsta de 19 ani. Toate cele cinci persoane sunt din Campina.

Principala ipoteza luata in calcul de anchetatori este ca tanarul de 28 de ani, George Dumitru, din Bucuresti, ar fi incercat sa se sinucida. Ipoteza a fost conturata dupa ce George Dumitru a lasat pe contul sau de Facebook un mesaj prin care isi lua adio de la cunoscuti.

In acest caz, Politia Prahova a deschis dosar de cercetare penala pentru omor din culpa.

Citeste si: Tanarul SINUCIGAS de pe DN1 va fi inmormantat marti

George Dumitru, soferul sinucigas care a provocat dezastrul, a fost inmormantat marti fara slujba, la cimitirul Berceni 2 din Bucuresti. Biserica a refuzat rugamintea familiei de a-i face sinucigasului o slujba deoarece procurorii au schimbat incadrarea juridica din ucidere din culpa in omor calificat, ceea ce certifica intentia tanarului de a se sinucide.. La capataiul lui au plans rude si prieteni. Fosta lui iubita a venit deghizata la capela la care a fost depus trupul neinsufletit al soferului sinucigas.