PROTEST in fata sediului SRI impotriva LEGILOR SUPRAVEGHERII

Mai multi activisti ai organizatiei Militia Spirituala au blocat, joi dimineata, intrarea in sediul central al SRI, in cadrul unui PROTEST fata de LEGILE SUPRAVEGHERII, informeaza Realitatea.net. Protestatarii au fost luati pe sus de catre jandarmi.

PROTESTATARII au purtat un banner cu mesajul “1984, de George Maior, editie revazuta si adaugita”, cu referire la romanul lui George Orwell.

Citeste si: LEGEA PRIVIND CARTELELE PRE-PAY, ATACATA DE AVOCATUL POPORULUI LA CURTEA CONSTITUTIONALA

“Militia Spirituala a organizat azi un act de cultura cetateneasca in fata sediului central al SRI din Bucuresti, cu scopul de a atrage atentia opiniei publice asupra iminentei promulgari a legilor privind supravegherea cibernetica si a comunicatiilor electronice. Consideram ca prin adoptarea acestui pachet legislativ se incalca grav drepturile si libertatile civile ale cetatenilor romani.

 

Odata cu intrarea in vigoare a celor doua legi, organele cu atributii in zona sigurantei/securitatii nationale vor avea dreptul de a efectua perchezitii electronice fara mandat judecatoresc. De asemenea, actele normative mentionate mai sus prevad obligativitatea identificarii cetatenilor de catre operatorii de retele wireless (proprietari de pub-uri, moteluri, cofetarii etc.), precum si obligativitatea de a furniza datele personale in momentul achizitionarii unei cartele PrePay”, se arata intr-un comunicat al Militiei Spirituale.

Citeste si: LEGEA CARTELELOR PRE-PAY, ADOPTATA DE CAMERA DEPUTATILOR

LEGEA CARTELELOR PRE-PAY a fost atacata la Curtea Constitutionala (CC) de Avocatul Poporului, pe ratiuni legate, intre altele, de ocrotirea vietii intime si de faptul ca actul normativ nu ar reglementa criteriile obiective de stabillire a duratei stocarii datelor cu caracter personal.

 In opinia Avocatului Poporului, Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.111/2011 privind comunicatiile electronice contravine prevederilor art. 1 alin. (5), art. 26, art. 53 alin. (2) si art. 147 alin. (4) din Constitutia Romaniei. 

Sursa foto: realitatea.net