Protest in Piata Constitutiei al romanilor cu credite in franci

Romanii cu credite in franci au iesit din nou in strada. Zeci de oameni protesteaza, la ora transmiterii acestei stiri, in Piata Constitutiei din Bucuresti, cerand conversia creditelor.

Oamenii cer autoritatilor sa intervina in criza generata de aprecierea francului, astfel incat bancile sa converteasca in lei creditele in valuta. “BNR+Banci+Clienti=Vinovati! De ce doar noi suntem penalizati?”, “Banca=Camatar legalizat de BNR si de Stat!”, “Nu vrem banii de la stat, vrem sistem reglementat!”, “BNR reglementeaza doar cum bancile dicteaza!”, “Vreau rata sa imi platesc, Copilul din ce-l hranesc?”, “Conversia, conversia”, scandeaza protestatarii.

In Romania, peste 75.000 de persoane fizice au credite in franci elvetieni, potrivit datelor BNR, iar 95% din imprumuturi sunt concentrate la sase banci, dintr-un total de 14 institutii de credit care au acordat finantari in franci elvetieni. In realitate, numarul debitorilor cu credite in CHF ajunge la circa 200.000, avand in vedere ca mai multe institutii de credit au externalizat o parte din aceste imprumuturi catre bancile-mama.