PROTEST IN PIATA CONSTITUTIEI din CAPITALA: Romanii cu CREDITE IN FRANCI ELVETIENI vor sa organizeze si alte actiuni similare

PROTEST BUCURESTI. Aproximativ 100 de persoane protesteaza, duminica la pranz, in PIATA CONSTITUTIEI, din Capitala. La protest sunt asteptati 5.000 de oameni, clienti ai bancilor care au luat CREDITE in FRANCI ELVETIENI. 75.000 de romani au credite in FRANCI ELVETIENI.

UPDATE 17.36: Mitingul de protest organizat duminica, in Piata Constitutiei, de Grupul Clientilor cu Credite in Franci (CHF) s-a incheiat in jurul orei 16.00, initiatorii miscarii civice anuntand ca intentioneaza sa mai organizeze astfel de actiuni in urmatoarele doua saptamani, atat in Capitala cat si in alte orase din tara.

“Acum facem un plan de bataie. Incepand de azi va fi distribuita petitia din format digital, care poate fi printata pentru a se strange semnaturi reale si pentru a avea valoare legala, juridica. Acesta este primul pas, dupa care urmeaza sa incepem organizarea in teritoriu si in Bucuresti a altor mitinguri, in cel mult doua saptamani. Noi nu suntem profesionisti in mitinguri, dar consideram ca am avut rezultate foarte bune de la prima incercare si dorim sa le dezvoltam”, a declarat, duminica, Daniel Teodorescu, organizator si membru al Grupului Clientilor cu Credite in CHF.

Acesta a precizat ca din estimarile jandarmilor la mitingul de duminica au participat in medie 1.500 de oameni, dar s-a inregistrat si un varf de 3.000-3.500 de oameni.

“Din estimarile jandarmilor, la mitingul de azi am avut un varf de 3.000 — 3.500 de persoane si o medie undeva la 1.500 de persone, ceea ce inseamna ca am avut succes, daca luam in considerare vremea si distanta de la care au venit oamenii. Am avut participanti din Bacau, Iasi, Targu Neamt, Suceava, Oradea. Dorim sa dezvoltam aceste actiuni pentru a pune presiune mediatica pe factorii de decizie care ne pot ajuta in problema expusa. In doua saptamani vom programa un alt miting de amploare in Bucuresti si zonele apropiate si alte mitinguri locale in zonele indepartate”, a spus Teodorescu, citat de Agerpres.

UPDATE 17.05: Avocatul Gheorghe Piperea le-a transmis celor cu CREDITE IN FRANCI ELVETIENI, la mitingul din Piata Constitutiei, ca bancile nu negociaza conditiile creditelor ca solutii individuale, in ciuda declaratiilor bancherilor, si i-a indemnat sa constituie grupuri de 200-300 persoane pentru a negocia.

“Puteti sa va adunati in grupuri de 200-300 de persoane pentru a putea sa fiti importanti, sa puteti negocia. Degeaba vi se spune ca solutiile sunt individuale, ca solutiile sunt la indemana bancilor, nu negociaza nimeni cu dumneavoastra pana nu sunteti un grup mare!”, a fost mesajul lui Piperea catre cei 3.000 de protestatari adunati in fata Parlamentului.

El i-a indemnat totodata pe clientii cu CREDITE IN FRANCI ELVETIENI sa nu se astepte la solutii reale din partea parlamentarilor.

De asemenea, a facut referire la potentialul risc pentru aprecierea cursului euro-leu in urma masurilor anuntate joi de Banca Centrala Europeana si impactul acestuia asupra clientilor cu credite in euro.

“Sunteti considerati si acum cantitate neglijabila. Eu am credit in euro, dar sa stiti ca ma tem foarte tare pentru ceea ce se va intampla saptamana urmatoare, pentru ca s-au intamplat niste lucruri la Banca Centrala a Europei si ce s-a intamplat la banca centrala a Elvetiei cu o saptamana in urma a fost ca un fel de preambul pentru ce va fi saptamana viitoare. Asa ca oti fi dumneavoastra cantitate neglijabila, dar sa vedem ce se va intampla cand va aparea o problema similara cu cei care au credite in euro, care sunt 60% din totalul creditelor, nu mai sunt neglijabile deloc!”, a spus Piperea.

UPDATE 15.31: Peste 700 de oameni s-au adunat duminica, in Piata Constitutiei din Capitala, pentru a cere conversia in lei a creditelor in valuta, acestia scandand lozinci impotriva Bancii Nationale si a bancilor comerciale.

“Trebuie sa invingem, sa demonstram ca noi suntem forta si nu bancile dicteaza. Trebuie sa ajungem acolo unde ne-am propus, sa avem conversia, asa cum am cerut-o noi si nu prin alte legi propuse pentru amanarea situatiei noastre. Suntem o problema sociala care trebuie rezolvata si nu amanata. Noi i-am numit pe parlamentari, iar ei trebuie sa faca ceva pentru noi si nu pentru banci. Am venit cu incredere ca vom fi sustinuti de autoritati”, a declarat Catalin Voivozeanu, unul dintre initiatorii actiunii.

“Nu mai avem incredere in banci si nici in Isarescu si nici in BNR. (…) Ni s-a promis ca Statul va lucra in folosul nostru, dar vedem judecatori arestati, procurori arestati, bancheri niciodata. In alte tari da, dar in Romania nu se intampla. Noi avem procese cu bancile in care justitia blocheaza dosarele noastre. Vrem o justitie corecta pentru ca in ultimii ani noi traim doar ca sa ne platim ratele”, a mai spus Voivozeanu.

La protestul din Piata Constitutiei s-au strans oameni din Capitala, dar si din alte orase ale tarii, precum Iasi, Barlad, Constanta, Cluj sau Calarasi, organizatorii estimand ca numarul acestora sa creasca pana la ora 16.00, cand urmeaza sa se incheie protestul.

Protestatarii scandeaza “Afara cu francul din tara”, “Jos camatarii”, “Conversia”, “Jos Isarescu”, “BNR, nu uita, asta este vina ta” si agitau pancarte pe care scriau “Banca = camatar legalizat de BNR si de stat”, “BNR + Banca + Clienti = Vinovati, De ce doar noi suntem penalizati?”, “Statul daca se ascunde, Isarescu cui raspunde?”, “Ianuarie 2007 — rata 400 CHF = 800 lei, ianuarie 2015 — rata 400 CHF = 1.800 lei”, “Je Swiss dator vandut”.

Mitingul de protest din Piata Constitutiei este organizat de Grupul Clientilor cu Credite in Franci (CHF) si este programat sa se incheie la ora 16.00.

CRIZA FRANCILOR ELVETIENI. Apelul a fost lansat pe reteaua de socializare Facebook. Protestatarii cer conversia creditelor din valuta in lei. A fost initiata si o petitie on-line care a strans peste 23.000 de semnaturi, informeaza postul B1 Tv.

CITESTE SI: Inca o banca aplica masuri in privinta CREDITELOR IN FRANCI ELVETIENI 

CREDITE FRANCI ELVETIENI. Moneda nationala s-a depreciat semnificativ in ultima saptamana in fata principalelor valute, mai cu seama in fata francului elvetian. Potrivit datelor prezentate de ministrul Finantelor, DARIUS VALCOV, 75.412 persoane fizice au credite in FRANCI ELVETIENI, iar 95% din imprumuturi sunt concentrate la sase banci. 

PROTEST BUCURESTI. Criza scumpirii FRANCULUI ELVETIAN, care afecteaza circa 70.000 de debitori, a declansat in lumea politica o cautare febrila de solutii. PNL a propus sedinta de urgenta a Parlamentului pentru votarea unui proiect de lege a insolventei persoanelor fizice, proiect initiat de 151 de parlamentari (majoritatea PSD) si sustinut public cu mare ardoare de Ana Birchall (PSD).

CITESTE SI: FRANCUL ELVETIAN a depasit un NOU RECORD

PROTESTUL din PIATA CONSTITUTIEI, din fata Palatului Parlamentului, a fost programat de un grup de persoane imprumutate in franci elvetieni.

Sursa foto: realitatea.net