PROTESTE ANTI-GRATIERE, ZIUA A 5-A: Zeci de mii de oameni EXULTA in fata Guvernului! Premierul a anuntat ABROGAREA ORDONANTEI – LIVE TEXT

Sambata dimineata in Piata Victoriei romanii vor merge cu copiii pentru a protesta fata de ordonanta care schimba Codurile Penale. Astfel, de la ora 11:00, in Piata Victoriei are loc evenimentul Educatie pentru democratie – marsul copiilor.

UPDATE 18: Pentru a cincea zi consecutiv, romanii au iesit sambata in strada sa apere democratia din tara lor. Au iesit in numar record – 330.000 in toata tara. In timp ce peste 170.000 de oameni protestau la Bucuresti, in fata Guvernului, premierul Sorin Grindeanu a anuntat ca ordonanta Iordache va fi abrogata. Dupa anuntul prim-ministrului, in Piata Victoriei s-au auzit urale, iar steagurile tricolore au fluturat mandru in aer.

Desi manifestantii au considerat decizia premirului Grindeanu o victorie a strazii, in acelasi timp, oamenii nu se simt multumiti doar cu aceasta decizie si sustin ca vin si duminica in piata, pentru a cere demisia Guvernului. Important de mentionat este ca oamenii au protestat si in aceasta seara extrem de pasnic. Nu au fost incidente majore, din contra, manifestatii au cantat, si-au adus copiii la proteste si i-au servit pe “colegii de protest” cu ceai cald.

UPDATE 17: 35.000 de oameni s-au strans sambata seara in Timisoara, orasul din care vine premierul Sorin Grindeanu, pentru a protesta impotriva modificarii Codului Penal in folosul politicienilor penali. Peste 150.000 de oameni in Piata, cel putin la fel de multi ca ieri. Sunt zone mai puternic ocupate decat aseara, iar lumea continua sa vina, relateaza reporterii HotNews.ro. Pe blocul din dreapta Guvernului se proiecteaza harta Romaniei cu mesaje precum “Ne-am trezit”, “Colectiv”, “EU, we love you”.

UPDATE 16: “Cred ca oamenii isi doresc mai mult, un alt Guvern, un alt Parlament. Ne dorim mai mult, nu doar o simpla retragere a ordonantei. Vrem niste oameni pusi sa faca bine in tara asta, nu sa isi stearga lor greselile”, a declarat un protestatar.  Oamenii sustin ca abrogarea ordonantei este o victorie a strazii, insa nu se multumesc doar cu atat, ci vor chiar demisia guvernantilor. “Maine seara vom fi din nou aici pentru demisie!”, a declarat o tanara manifestanta din piata, pentru postul de televiziune Digi 24.

UPDATE 15: Pe masura ce oamenii din piata afla despre decizia Guvernului, tot mai multi protestatari flutura cu putere tricolorul romanesc.  Imediat dupa anuntul premierului, s-au auzit urale in Piata Victoriei. Totusi, unii manifestanti au spus ca nu se multumesc doar cu decizia de abrogare a ordonantei, ci vor raspunderea Guvernului pentru adoptarea ei pe furis, fara consultare. Oamenii spun ca se simt tradati, pentru ca in campania electorala a PSD nu s-a vorbit despre o astfel de masura, relateaza postul de televiziune Digi 24.

UPDATE 14: 120.000 de oameni din Piata Victoriei si alte cateva zeci de mii din alte orase ale Romaniei exulta! Premierul GRINDEANU a anuntat ca ORDONANTA IORDACHE va fi ABROGATA! 

DECLARATIILE PREMIERULUI SORIN GRINDEANU:

“Am ascultat si am vazut si am auzit in aceste zile foarte multe opinii, venind din partea colegilor mei de partid, colegi din coalitie, colegi de politica, de la partide de opozitie, opinii de la oameni simli, vocea strazii
– Vin azi sa va spun decizia mea ca premier
– Nu vreau sa dezbinam Romania. Romania nu poate fi rupta in doua. Romania, in acest moment, prin ce se intampla, pare rupta in doua, e ultima mea dorinta sa se ajunga la asa ceva
In acelasi timp vreau sa va spun ca tot ce inseamna deciziile pe care CCR le-a luat in timp si nu au fost puse in practica e normal ca in cel mai scurt tmp sa-si gaseasca transpunerea n cadrul legal
– Pe de alta parte, dincolo de mitinguri – am vazut pozitile oamenilor, unele argumentate, altele nu, ideea e ca s-a creat un clivaj in societate
Pe de alta parte, membrii nostri ne indeamna sa continuam
Va anunt ca am luat cateva decizii:
1. Miine vom face de urgenta o sedinta de guvern pentru abrogarea OUG. Abrogarea e termenul folosit de Administratia Prezidentiala cand ne-a cerut. Vom gasi termenul legala ca sa nu intre in vigoare – abrogare, prorogare
2. E nevoie totusi de punerea in concordanta a decizie CCR. Voi demara consultare cu celalalte partide, excluzand pragul de 200.000 de lei, astfel ca dupa un dialog pe care sper sa-l am, in cel mai scurt timp sa trimitem proiect de lege spre Parlament
De asemenea, e important sa spunem ca toate argumentele pe care le-am avut in sustinerea OUG nu au fost bine comunicate. Din acest motiv s-a creat multa confuzie, distorsiuni, care nu au legatura cu ce s-a adoptat. De aceea, Ministerul si ministrul Justitiei isi asuma consecintele
Inchei prin a va spune ca doresc in continuare sa pun in practica programul de guvernare, mai avem 12 puncte de adoptat astfel incat ce au votat romanii sa se regaseasca in viata lor.
Va multumesc, o seara buna”

UPDATE 13: Peste 30.00 persoane s-au adunat sambata in Piata Unirii din Cluj-Napoca, pentru a protesta din nou impotriva ordonantei de urgenta privind modificarea celor doua coduri penale, potrivit Stiri de Cluj.

Peste 18 oamenii de oameni sunt in acest moment in Piata Operei din Timisoara, potrivit estimarilor furnizate HotNews de catre jandarmii din dispozitiv.10.000 de constanteni se indreapta catre sediul PSD. Se fluiera si se huiduie mult, se striga “hotii, hotii” aproape continuu. S-au auzit petarde de cateva ori, dar protestul continua pasnic.

Peste 2.00 de oameni sunt deja prezenti in Piata Sfatului. oamenii au plecat in mars pe strazile Brasovului, urmand sa revina in Piata, potrivit Digi24.Peste 2.500 de oameni protesteaza acum la Suceava. Coloana de manifestanti a ajuns acum in zona Metro, numarul protestatarilor crescand permanent, potrivit Obiectiv de Suceava.

La aceasta ora 10.000 de craioveni protesteaza in centrul orasului, iar numarul lor creste vertiginos. Craiovenii striga: “Olguta nu uita, asteptam si cartea ta”, “Dragnea nu uita, puscaria-i casa ta”, “Hotii, hotii!”.Bistrita este din nou la datorie, mai multi ca ieri, circa 7.000 de oameni. Un slogan nou, sa nu furi mai mult decat 1Dragnea. 1 Dragnea = 199.999 lei. Impresionanta reactia iesenilor si in aceasta seara. Peste 7.500 de oameni protesteaza la aceasta ora. La Sibiu sunt 4.000 de oameni, la Ploiesti sunt 5.000. 

UPDATE 12Coalitia de guvernare a luat decizia de a retrage OUG de modificare a Codurilor penale, a anuntat sambata presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, potrivit Agerpres.

“Am luat aceasta decizie – sa retragem ordonanta, sa o abrogam, ca nu are niciun fel de dedicatie pentru cineva si ca oamenii sa inteleaga in final ca nu acesta a fost scopul nostru de a ne apara cumva de justitie. (…) Nu e vorba de a ceda in fata unui adversar, ci de a avea intelepciunea de a ne gandi la interesul tarii, la interesul major al Romaniei. Si tocmai pentru ca aceasta ordonanta nu are niciun fel de ascunzisuri, niciun fel de dedicatie speciala, de ce sa nu aratam ca putem sa o retragem pentru ca nu avem nici un fel de interes personal”, a anuntat Tariceanu, la Romania TV.

UPDATE 11: Numarul manifestantilor din Piata Guvernului este de aproape 80.000 la ora 20.10, informeaza corespondentii prezenti la fata locului. 

UPDATE 10: Multimea se deplaseaza pe Calea Victoriei, indreptandu-se spre sediul Guvernului. In Piata Victoriei, s-au adunat deja la aceasta ora (19.20) alte cateva mii de persoane. In jur de 40.000 de oameni marsaluiesc la aceasta ora spre Guvern, in timp ce in Piata Victoriei sunt asteptati de alti 10.000 de protestatari.

UPDATE 9: Peste 30.000 de oameni formeaza un lant uman in jurul Palatului Parlamentului. Romanii au iesit in strada si in alte orase ale tarii, insa intr-un numar mai mic fata de zilele trecuta. La Brasov s-au adunat in jur de 1.000 de manifestanti, 2.000 la Cluj-Napoca, 500 la Constanta si circa 300 la Iasi.

UPDATE 8: Manifestantii, in numar de aproximativ 20.000, inconjoara Palatul Parlamentului. Cativa parlamentari USR au impartit flori protestatarilor. O parte dintre manifestanti s-au oprit in fata Ministerului de Justitiei. “Demisia, demisia”, “Iesi afara, javra ordinara”, “La ceas de seara, ati furat o tara”, au scandat ei la sediul MJ. La Parlament, oamenii striga “Hotii”. De la fereastra unui bloc de pe bulevard, o doamna cu parul alb apostrofeaza multimea: “Sa va ia dracu! Criminalilor! Banditilor!”  Se scandeaza: “Rusine, rusine, rusine sa va fie”

UPDATE 7Premierul Sorin Grindeanu, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu au, sambata, o intalnire de urgenta, in care discuta solutiile prin care ar putea fi deblocata criza in care au aruncat Romania prin adoptarea pe furis a ordonantei de urgenta pentru modificarea Codurilor Penale.

UPDATE 6: La ora 17.30 coloana de manifestanti se intinde de la Universitate pana la Piata Unirii, pe o banda de circulatie. Dinspre Universitate spre Unirii sensul e blocat. Se vad deja antemergatoarele de Politie, cu girofaruri aprinse.  La intersectia de la Unirii, la intrare dinspre Universitate, mici grupuri de jandarmi, circa 15 in total, asteapta coloana.

UPDATE 5: Manifestantii intra in Piata Universitatii. “Noi v-am pus, noi va dam jos”, scandeaza ei. Soferii nu par deranjati de protestul de pe bulevard. Dimpotriva, cei care trec cu masinile din sens opus claxoneaza si saluta cu mana la geam.

UPDATE 4: In jurul orei 14.45, copiii si parintii lor au inceput sa plece din Piata Victoriei, se incheie Protestul Copiilor ! Peste 1.000 de parinti si copii au iesit in strada si la Brasov, in fata Prefecturii, apoi au plecat in mars spre Piata Sfatului, relateaza News.ro.

UPDATE 3: La ora 13.00 sunt 8-10.000 de adulti si copii in fata Palatului Victoria. Se scandeaza “Stau acum iarna afara/Sa nu plec cand cresc din tara” si “Nu ne furati viitorul”. Cativa copii scriu cu creta pe asfalt “Nu mai furati, ca o sa regretati”!

UPDATE 2: Zona se umple destul de rapid cu protestatari, portiunea din soseaua Kiseleff dinspre Muzeul Antipa e deja ocupata injurul orei 12.35. Acum sunt circa 5.000 de oameni estimeaza corespondentul Hotnews.ro aflat la sediul Guvernului.”Noi avem superputeri si nu plecam nicaieri”, “Monster DrOUGnea, fly away” si “Chiar daca sunt mic, sunt si eu aici” sunt doar cateva dintre mesajele de pe afise.

“Bunicii v-au dat votul, noi nu mai punem botul”, “Azi nu am tema la Istorie. Azi schimb istoria” si “De la gradinita stiu sa nu mint si sa nu fur” sunt alte mesaje inspirate afisate de copiii protestatari.

Un copil, catre tatal sau: “Nu ma duce la somn, stau sa apar Romania”. Tatal l-a linistit pe cel mic spunand-i ca “ma intorc eu diseara”, noteaza corespondentul Ziare.com din piata. In alta zona a pietei, o fetita imparte bomboane jandarmilor, care mai devreme au primit si flori de la copii.

Masinile care trec prin zona claxoneaza, iar soferii ii saluta pe micii protestatari. Oamenii au venit insotiti si de foarte multi caini, copiii fac baloane de sapun, iar cel mai bun cuvant care descrie atmosfera din Piata Victoriei este “veselie”.

UPDATE 1: Potrivit corespondentilor HotNews.ro de la fata locului si a jurnalistilor postului de televiziune Digi24, s-au strans deja circa 2.000 de persoane.Atmosfera de week-end, parinti care le explica micutilor ca hotii trebuie sa fie pedepsiti, iar conducatorii tarii vor sa scoata hotii din inchisori. Continua da vina grupuri compacte de parinti cu copii, dinspre statia de metrou de la Victoriei. Copii au adus baloane si jucarii de plus. In piata sunt zeci de carucioare pentru copii. Exista punct de alimentare gratuit pentru copii cu mancare si apa.

 In mijlocul pietei un grup de copii deseneaza pe coli albe, asezati pe asfalt. La ora 12.10 sosesc in continuare parinti cu copii, politia a inchis accesul pe soseaua Kiseleff.

STIRE INITIALA

“Ei au venit cu huliganii, noi venim cu copiii. Sambata, asa cum ne-ati propus, hai sa luam copiii de mana, in brate, in carucioare, pe umeri si sa facem cel mai pasnic si colorat protest! Dupa ora 18:00, ii putem lasa in grija bunicilor. Noi ramanem in strada sa le aparam viitorul! In fapt, Romania nu e a noastra, e a lor”, se arata pe pagina de Facebook a evenimentului.

Si cum romanii nu isi pierd niciodata simtul umorului se anunta si spaga pe care o vor primi copiii care merg la mars: cate o bomboana. Evenimentul este promovat pe retelele de socializare cu hashtagurile #marsulcopiilor si #patriotdemic.

Sursa foto: Hotnews.ro