PROTESTE ANTI-GRATIERE – ZIUA A PATRA: SUTE de MII de OAMENI au iesit, din nou, in STRADA! LIVE TEXT si VIDEO

Romania se confrunta cu cele mai mari proteste de strada dupa evenimentele din decembrie ’89, din cauza scandalului declansat in justitie. Vineri, 3 februarie, este a patra zi consecutiva de cand romanii au ales sa iasa in strada pentru a-si arata nemultumirea fata de decizia Guvernului Grindeanu a modifica, printr-o ordonanta de urgenta, Codurile Penale

UPDATE 30Procurorul general Augustin Lazar a cerut, vineri, judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti – Sectia de contencios administrativ suspendarea si anularea ordonantei de urgenta adoptate de Guvern prin care au fost aduse modificari Codurilor penale, informeaza Agerpres.

Augustin Lazar a cerut judecatorilor ca judecarea cererii de suspendare a ordonantei sa se faca in regim de urgenta, inainte ca acest act normativ sa intre in vigoare pe data 9 februarie.

“In cursul zilei de astazi, 3 februarie 2017, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a sesizat Curtea de Apel Bucuresti – Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal cu o actiune prin care a solicitat: in temeiul art.14 alin.(3) din Legea 554/2004 privind contenciosul administrativ, modificata si completata, sa se dispuna suspendarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.13 din 1 februarie 2017, pana la solutionarea definitiva a prezentei cauze, sens in care a solicitat si stabilirea in regim de urgenta a unui termen de judecata pentru solutionarea cererii de suspendare, avand in vedere data intrarii in vigoare (9 februarie 2017). In temeiul dispozitiilor art.1 alin.(5 ) raportat la art.9 din Legea 554/2004 privind contenciosul administrativ, modificata si completata sa se dispuna anularea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.13 din 1 februarie 2017”, se arata intr-un comunicat al Parchetului General remis AGERPRES.

Totodata, invocand exceptia de neconstitutionalitate a ordonantei, in temeiul art.9 alin.(2) din Legea 554/2004, procurorul general a solicitat instantei sesizarea Curtii Constitutionale, in temeiul dispozitiilor art.146 lit.d) din Constitutie, precum si ale art.1 alin.(2), ale art.2, 3, 10 si 29 din Legea nr.47/1992, intrucat dispozitiile acestui act administrativ cu caracter normativ sunt neconstitutionale.

In motivarea actiunii, Augustin Lazar a aratat ca suspendarea actului administrativ normativ are un interes public major, intrucat ordonanta are ca efect “perturbarea grava a intregii activitati a Ministerului Public si obstructioneaza bunul mers al actului de justitie, in conditiile in care persoane care au savarsit fapte de natura penala vor fi ocrotite prin noua reglementare de tragere la raspundere penala”.

Totodata, mai spune procurorul general, adoptarea acestei ordonante impiedica realizarea rolului constitutional al Ministerului Public de a reprezenta interesele generale ale societatii, de a apara ordinea de drept, drepturile si libertatile cetatenilor.

“Ordonanta este criticabila pentru neconstitutionalitate. Prejudiciul este iminent si se produce la data de 9 februarie 2017. Odata produse la data mentionata, efectele nu mai pot fi reparate intrucat aceasta ordonanta de urgenta se va aplica ca lege penala mai favorabila, indiferent de eventuala sa declarare ca neconstitutionala (Art.5 din Codul penal – Aplicarea legii penale mai favorabile pana la judecarea definitiva a cauzei. (1) In cazul in care de la savarsirea infractiunii pana la judecarea definitiva a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplica legea mai favorabila. (2) Dispozitiile alin.(1) se aplica si actelor normative ori prevederilor din acestea declarate neconstitutionale, precum si ordonantelor de urgenta aprobate de Parlament cu modificari sau completari ori respinse, daca in timpul cand acestea s-au aflat in vigoare au cuprins dispozitii penale mai favorabile)”, mai afirma sursa citata.

Augustin Lazar mai spune ca, prin intrarea in vigoare a ordonantei, este afectata, atat la nivel intern cat si extern, politica penala declarata a statului referitoare la intensificarea eforturilor in scopul adoptarii unor acte normative eficiente in materia combaterii coruptiei la toate nivelurile autoritatilor si institutiilor statului.

“In acest context, desi s-a invocat necesitatea asigurarii conformitatii dispozitiilor Codului penal si ale Codului de procedura penala cu unele decizii ale Curtii Constitutionale, multe dintre modificarile aduse prin acest act normativ analizat depasesc sfera modificarilor impuse de deciziile Curtii Constitutionale. S-a subliniat, totodata, ca efectele imediate ale Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.13 din 1 februarie 2017 sunt vatamatoare in drepturile si interesele legitime ale unei persoane fizice sau juridice, deoarece Guvernul prin adoptarea acestui act administrativ cu caracter normativ a lasat loc arbitrariului in sfera actelor de dispozitie ale organelor administrative. Astfel, toate actele care vizeaza relatiile sociale ocrotite legal privind afirmarea si recunoasterea unui drept sau interes vor fi supuse unor decizii administrative controversate, conducand la lipsa unei disciplinari a aparatului administrativ cu consecinte in planul inechitatilor sociale”, se mai arata in comunicatul Parchetului General.

UPDATE 29John McCain, presedintele Comisiei pentru Servicii Armate din Senatul SUA, arata intr-un comunicat ca este “profund ingrijorat de ordonanta de urgenta a Guvernului Romaniei care dezincrimineaza infractiuni de coruptie” si avertizeaza ca aceasta “submineaza progresele semnificative in lupta anti-coruptie”.

“Presedintele Iohannis si sistemul judiciar au avertizat ca aceasta ordonanta submineaza statul de drept si pozitia internationala a Romaniei. Poporul roman intelege perfect implicatiile, iar 200.000 de protestatari au inundat strazile si isi continua si astazi demonstratia. Sper ca Guvernul sa ia in calcul aceste ingrijorari si sa revina asupra deciziei”, a mai spus McCain, senator republican, fost candidat la alegerile prezidentiale din SUA.

“Romania e un brav aliat NATO, cu aproape 600 de militari luptand in Afganistan, si gazduieste un scut anti-racheta esential. Integritate statului de drept, inclusiv legislatia anti-coruptie, e piatra de temelie pentru democratia vibranta din Romania si o componenta esentiala a calitatii de aliat de incredere. Avand in vedere amenintarile crescande la adresa democratiei venite din Rusia si interpusii sai, Romania nu-si poate permite sa dea inapoi in lupta anti-coruptie”, a mai spus John McCain.

UPDATE 28: Protestatarii fac curat in Piata Victoriei! Foarte multi oameni pleaca din piata, unde sunt insa in continuare cateva mii de oameni in ciuda faptului ca este miezul noptii si maine vor urma noi proteste.

UPDATE 27: Peste 12.000 de oameni au cantat Imnul National in Piata Sfatului din Brasov , informeaza News.ro. Peste 6.500 de persoane au manifestat in total pe strazile orasului Galati si in fata Prefecturii, noteaza Agerpres.

UPDATE 26: La ora 23.00 in Piata Victoriei multimea mai numara doar cateva zeci de mii, dar umorul e la cote inalte: “Este frig in piata / si ma plimb cu suba / este randul tau Liviu / sa te plimbi cu duba”, “Daca inchisoarea este un chin / veniti sa stati la camin”, noteaza corespondentul Hotnews.ro aflata la sediiul Guvernului.

UPDATE 25: “Suntem putini. Sa iasa toata lumea! Sa iasa mai multi!”, sustine un tanar din Piata Victoriei, la postul de televiziune Digi24, desi este constient ca in piata sunt intre 130 si 150 de mii de oameni. Crede ca trebuie sa iasa mult mai multi romani pentru a lupta cu aceasta nedreptate.

“Nu ma intereseaza lucrurile politice dar cand un om vrea sa fure – nu ma intereseaza cine e la putere, nu tin de un partid, nu ma intereseaza cine e acolo – trebuie sa plece”, sustine si un tanar actor, care nu se bucura prea mult ca PSD i-a marit salariul. “Nu vreau sa-mi mareasca mie salariul cu bani furati de la altii”, a mai spus artistul.

UPDATE 24: Gabriela Firea, primarul Bucurestiului, a declarat intr-o interventie telefonica la postul de televiziune Antena 3 ca 95% dintre oamenii prezenti in piata nu au citit textul ordonantei a caror abrogare o cer.

UPDATE 23: Zeci de mii de oameni in strada la Cluj, Timisoara, Iasi, Sibiu, Constanta, Brasov – record de participanti in fiecare oras!

UPDATE 22: “Sute de mii de romani protesteaza in strada pentru cea de-a patra zi la rand. Este cel mai mare protest de la caderea dictatorului Nicolae Ceausescu in 1989. Totul se intampla din cauza unei ordonante de urgenta care dezincrimineaza fapte de coruptie, desi (Romania – n.red.) este una dintre cele mai corupte tari din UE”, scrie publicatia britanica Metro, care transmite LIVE din Piata Victoriei. Si BBC transmite live pe pagina de Facebook. Oamenii sufla in vuvuzele, iar soferii care trec prin zona claxoneaza in semn de sustinere si cer abrogarea ordonantelor si demisia Guvernului.

UPDATE 21: La Urziceni (Ialomita) a avut loc vineri seara o premiera: primul protest anti-guvernamental din istoria orasului. Circa 200 de oameni au marsaluit prin oras, insotiti de jandarmi, cerand abrogarea OUG de modificare a Codului Penal.

UPDATE 20: O parte din lumea adunata in Piata Victoriei din Capitala incepe sa se retraga spre metrou sau tramvaie (22.25). Altii pleaca pe jos pe bulevarde, in special pe Lascar Catargiu. Momentul maxim in Piata Victoriei a fost la ora 22,00 cand peste 130.000 de oameni au cantat imnul national.

UPDATE 19: La Iasi se scandeaza “Data viitoare iesiti la votare!”La Berlin, au protestat in aceasta seara aproximativ 300 de persoane impotriva OUG si PSD – Dragnea, potrivit Deutsche Welle, citat de Hotnews.ro.La Craiova, circa 10.000 de persoane marsaluiesc pe strazile orasului.

UPDATE 18: Multimea imensa adunata in Piata Victoriei canta Imnul Romaniei, Desteapta-te romane. Imnul s-a cantat concomitent la Bucuresti, Timisoara, Cluj, dar si in alte orase din tara. 

UPDATE 17: Peste 100.000 de oameni in Piata Victoriei, care e incredibil de aglomerata, potrivit reporterului HotNews.ro. Multe zone in care nu se poate circula din cauza densitatii. Si lumea continua sa vina, dar se opreste pe bulevardele din jur.Trupa Vita de Vie isi anuleaza concertul din seara asta de la Iasi, pentu a participa la protest, scrie Ziarul de Iasi.

UPDATE 16: Cordon super securizat de jandarmi in jurul blocului in care se afla sediul PSD din Constanta. Jandarmii legitimeaza jurnalistii care vor sa treaca de cordonul lor sa faca poze. S-a incordat atmosfera probabil din cauza numarului foarte mare de constanteni – peste 13.000. Numarul persoanelor care protesteaza la Brasov se apropie de 10.000, informeaza Agerpres. Si la Pitesti protesteaza aproape 1.500 de oameni, iar la Targoviste – aproximativ 400. De asemenea, circa 80 de persoane au protestat la Caracal si aproximativ 150 la Slatina.

UPDATE 15: Multimea protesteaza pasnic, cu foarte multe steaguri tricolore si pancarte. La fel se intampla si in restul oraselor, cu diferenta ca in majoritatea resedintelor de judet oamenii au plecat in mars pe strazi, pentru a-si purta mesajele cat mai departe, in vreme ce la Bucuresti zecile de mii de oameni se aduna in continuare in fata Guvernului, pentru ca de aici trebuie sa vina rezolvarea problemei, din moment ce aici a fost creata.

UPDATE 14: Numarul protestatarilor din Piata Victoriei din Capitala a ajuns la cel putin 90.000, a crescut fulgerator in ultima ora si continua sa creasca. Sunt zone integi in piata unde oamenii efectiv nu se pot misca, potrivit reporterului HotNews.ro., si zone in care densitatea e mult mai mare fata de zilele trecute. Sub presiunea numarului urias de oameni, jandarmii au retras gardurile de protectie pina la gardul Guvernului, eliberand complet carosabilul, pentru ca multimea sa poata veni, informeaza televiiziunile de stiri.

UPDATE 13: La Cluj, aproximativ 30.000 de oameni marsaluiesc in oras, potrivit Stiri de Cluj . Aproximativ 7.000 de manifestanti au plecat in mars pe strazile orasului Craiova, informeaza News.ro. La Timisoara sunt peste 25.000 de manifestanti.  

UPDATE 12: Oamenii vin in valuri de pe bulevardul Lascar Catargiu si la aceasta ora (21.00). In zona Muzeului Antipa e mult mai aglomerat ca in serile anterioare. La fel si in zona Mihalache – Buzesti – parcare. In Piata Victoriei si zonele adiacente sunt mai mult de 45.000 de oameni, informeaza jurnalistii aflati la fata locului. 

Numarul manifestantilor de la Brasov s-a dublat in ultima ora, ajungand la aproximativ 8.000, informeaza News.ro. La Arad, numarul protestatarilor a ajuns la 7.000. Numarul manifestantilor aflati in mars pe arterele principale ale orasului Galati a depasit 5.000. Peste 500 de oameni, in strada la Focsani. La Buzau, aproximativ 200 de persoane au protestat, informeaza News.ro.

Peste 5.000 de persoane la protest in Baia Mare, pe o ploaie rece, relateaza Agerpres. Peste 5.000 de oameni sunt in fata sediului DNA Ploiesti si striga: “DNA sa vina sa va ia”. La Bistrita sunt 5.000 de protestatari. Peste 1.000 de oameni au plecat in mars prin Deva.  Circa 3.000 de oameni marsaluiesc la Oradea, potrivit Agerpres.

UPDATE 11: Provincia este decisa sa tina pasul cu Capitala in aceasta seara! 20.000 de oameni au iesit la Cluj, 14.000 au iesit la Sibiu, 17.000 la Timisoara. Aproximativ 1.000 de persoane au marsaluit pe strazile municipiului Botosani informeaza Agerpres. La Galati, numarul manifestantilor a ajuns la aproximativ 3.000. Peste 7.000 de manifestanti in strada la Iasi.

UPDATE 10: In Piata Victoriei din Capitala sunt circa 25.000 de oameni. Foarte multa lume pe se afla pe bulevardul Lascar Catargiu, informeaza corespondentul Hotnews.ro de la fata locului. In fata sunt oameni care ofera ceai cald jandarmilor iar jandarmii ofera flori femeilor. La Arad, peste 1.500 de oameni participa marsul de protest, informeaza News.ro. Peste 200 de persoane au participat la “un mars pentru democratie” in municipiul Sfantu Gheorghe.

UPDATE 9: Zeci de moldoveni au iesit in strada, in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau, in semn de solidaritate cu protestatarii din Romania. Potrivit Unimedia.info, deviza marsului este “Doua state, aceiasi hoti”, iar oamenii scandeaza: “Moldova, iesi in strada!”, “Vrem justitie corecta!”.

UPDATE 8: Circa 15.000 de persoane s-au adunat deja in Piata Victoriei din Capitala. Timisoara tine pasul cu Bucurestiul, in Piata Operei aflandu-se tot 15.000 de oameni. La Sibiu sunt 5.000 de oameni, la Constanta si Iasi la fel. Aproximativ 5.000 de persoane protesteaza si in Piata Unirii din Cluj-Napoca.

Jandarmeria din Piata Victoriei din Capitala ii sfatuieste pe oamenii care au iesit in strada pentru a protesta pasnic sa se delimiteze imediat de agitatori, sa nu incerce sa-i opreasca pe cont propriu si sa permita interventia fortelor de ordine, daca va fi cazul.

UPDATE 7: Numarul protestatarilor de la Ploiesti a ajuns la 3.000. Si la Iasi sunt tot 3.000 de oameni care protesteaza. Romanii din Berlin protesteaza la randul lor. In Piata Victoriei s-au strans aproximativ 10.000 de oameni.

UPDATE 6: In Piata Victoriei s-au strans circa 7.000 de oameni, oamenii continua sa vina. Protestul este pasnic, fara incidente. Peste 300 de persoane protesteaza acum in centrul orasului Ploiesti, conform ziarului Incomod. Si la Bacau s-au adunat cateva sute de oameni. 

UPDATE 5O petitie postata online cere prelungirea programului de circulatie a metrourilor pana la ora 1 noaptea, astfel incat manifestantii din Piata Victoriei sa poata ajunge acasa la finalul protestelor. Autorul petitiei argumenteaza ca o astfel de masura a mai fost decisa in trecut cu ocazia unor meciuri de fotbal si a unor concerte.

“METROREX prelungiti programul pana la 1AM

In nenumarate ocazii, cu ocazia meciurilor de fotbal sau concerte METROREX a prelungit programul de functionare a metroului. Avand in vedere zecile de mii de oameni care protesteaza in aceste zile cerem prelungirea programului astfel incat ultimele trenuri de metrou sa plece de la statiile capat de magistrala la ora 01:00 pe Magistralele 1, 2 si 3, respectiv la ora 01:45 pe Magistrala 4, iar intervalul de circulatie sa fie de maxim 10-12 minute. 

Consideram ca prin aceasta masura aratati ca va pasa de abonati si in acelasi timp decongestionati zona centrala plina de masinile parcate claie peste gramada ale celor care vin cu ele pentru ca nu pot sa foloseasca transportul in comun”.

UPDATE 4: A fost inchis traficul dinspre Kiseleff sper calea Victoriei si dinspre Lascar Catargiu si Stefan cel Mare spre Mihalache. In piata Victoriei sunt acum in jur de 5.000 de oameni. Aproximativ 500 de protestatari au plecat intr-un mars prin centrul municipiului Piatra Neamt. Peste 600 protestatari s-au strans in fata Prefecturii din Brasov. La Craiova, numarul protestatarilor este la aceasta ora de aproximativ 300, potrivit Gazeta de Sud.

UPDATE 3: Europarlamentarul PSD Sorin Moisa, al carui nume a a fost vehiculat anul trecut ca varianta de nominalizare pentru functia de premier, a anuntat ca sustine protestatarii. “Vine un moment cand tacerea devine vinovata. Speram sa pot amana un mesaj pe aceasta tema pana pe 15 februarie, cand Parlamentul European va vota tratatul commercial UE-Canada, ‘copilul’ pe care l-am crescut in Grupul S&D si probabil, din pacate, singurul proiect strategic major in relatiile transatlantice pentru o buna bucata de vreme. Dar e clar ca am ajuns intr-un moment de tensiune insuportabila, si ma voi exprima, indiferent de consecinte. Sustin cererea protestatarilor de a fi retrasa Ordonanta de Urgenta nr. 13/2017 privind modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala”, a scris Sorin Moisa pe Facebook.

UPDATE 2: Cu zece minute inaintea orei 19.00, la Iasi sunt deja stransi in Piata Unirii aproximativ 1.000 de oameni. Cateva zeci de persoane deja la Ploiesti. In Constanta, pe platoul din faţa Prefecturii sunt la aceasta ora in jur de 150 de persoane cu bannere, pancarte, steaguri şi fluiere, transmite Ziua de Constanta.

UPDATE 1: Echipa emisiunii “Romania 9” de la TVR a lansat un videoclip in care Florin Iordache, ministrul Justitiei, este ironizat prin intermediul unor replici din filme romanesti rostite de actori celebri, precum Toma Caragiu, Amza Pellea, Puiu Calinescu si Dem Radulescu.

STIRE INITIALA

Pana la aceasta ora aproximativ 3.000 de persoane s-au adunat deja in Piata Victoriei din Capitala. Oamenii sufla in vuvuzele, iar soferii care trec prin zona claxoneaza in semn de sustinere, informeaza corespondentul Hotnews.ro aflat la fata locului. In mijlocul pietei sunt cutii de unde protestatarii isi pot lua pancarte cu mesaje deja scrise. Alaturi este un mic atelier unde oamenii isi pot scrie propriul mesaj pe foi albe.

Ziua de vineri reprezinta un preambul la protestele de anvergura care sunt anuntate pentru weekend, unul plin de proteste, atat in tara cat si in Diaspora. Si vremea pare sa tina cu protestatarii, prognoza meteo indicand temperaturi de pana la 14 grade in zilele care urmeaza.

Astfel, sambata dimineata de la ora 10:00 la Palatul Victoria din Bucuresti va avea loc marsul copiilor. “Ei au venit cu huliganii, noi venim cu copiii. Sambata, asa cum ne-ati propus, hai sa luam copiii de mana, in brate, in carucioare, pe umeri si sa facem cel mai pasnic si colorat protest!”, se anunta pe pagina evenimentului Educatie pentru democratie – marsul copiilor. La ora 13:00, este planificata o intalnire la Piata Victoriei din Bucuresti, iar de la ora 16:00 se va pleca in mars catre Parlament, unde se va forma un lant uman in jurul Casei Poporului.

Mai mult vor avea loc si doua mitinguri de sustinere si in Bulgaria si Republica Moldova. (vezi detalii AICI)

Se anunta ca protestele vor continua in weekend si in:

Toronto (Canada) https://www.facebook.com/groups/1303965589642604/?__mref=message_bubble

Aalborg (Danemarca) https://www.facebook.com/events/1053545018090882/

Lista principalelor proteste din strainatate, potrivit paginii de Facebook a USR Diaspora.

Belgia

Bruxelles: https://www.facebook.com/events/160…

Cehia

Praga: 
https://www.facebook.com/events/216824408722867/
https://www.facebook.com/events/643826082486740/
https://www.facebook.com/events/1888399248062112/

Danemarca

Copenhaga: https://www.facebook.com/events/587…

Elvetia

Geneva: https://www.facebook.com/events/597…
Zurich: https://www.facebook.com/events/186…

Franta

Marsilia: https://www.facebook.com/events/174…
Paris: https://www.facebook.com/events/184…

Germania

Frankfurt: https://www.facebook.com/events/126…
Freiburg: https://www.facebook.com/events/940…
Hamburg: https://www.facebook.com/events/183…
Munchen: https://www.facebook.com/events/191…
Stuttgart: https://www.facebook.com/events/256…

Italia

Roma: https://www.facebook.com/events/171…

Marea Britanie

Birmingham: https://www.facebook.com/events/186…
Londra: https://www.facebook.com/events/702952763214589/

Norvegia

Haugesund: https://www.facebook.com/events/366…

Olanda

Amsterdam: https://www.facebook.com/events/166…

Spania

Bilbao: https://www.facebook.com/events/171…
Barcelona: https://www.facebook.com/events/121…
Madrid: https://www.facebook.com/events/136…
https://www.facebook.com/events/208…
https://www.facebook.com/events/214161249052837/
Valencia: https://www.facebook.com/events/908…

Statele Unite ale Americii

New York: https://www.facebook.com/events/188…

Sursa foto: adevarul