PROTESTE anti Rosia Montana in Bucuresti. Mii de persoane au participat la un mars pe traseul Universitate – Parlament – Universitate

Noi proteste impotriva proiectului Rosia Montana au avut loc, duminica seara, in Bucuresti, in a opta saptamana de manifestari.

Cateva mii de protestatari au plecat in mars duminica, in Capitala, din Piata Universitatii spre Parlament, pe bulevardul I.C. Bratianu, dupa ce negociatorii Jandarmeriei le-au recomandat sa nu mai blocheze circulatia, transmite Mediafax.

Dupa ce au marsaluit de la Universitate pana la Palatul Parlamentului, pe care l-au inconjurat de mai multe ori, cu putin inainte de ora 21.00 manifestantii au plecat de la Parlament inapoi la Universitate, pe traseul Bulevardul Unirii – Bulevardul I. C. Bratianu.

Protestul de la Parlament de duminica seara a durat aproape doua ore.

Cateva mii de manifestanti anti-Rosia Montana iesiti in strada, duminica, in Capitala au ajuns la Parlament, unde au protestat intorcandu-se cu spatele la cladirea Senatului si au aplaudat Academia Romana, al carei sediu se afla pe trotuarul de vizavi.

Protestatarii au ajuns la Parlament in jurul orei 18.15, dupa un mars pe traseul Universitate – Piata Unirii – Piata Constitutiei – Senat.

La Senat, pe Calea Septembrie, ei au blocat circulatia pe un sens, s-au intors cu spatele spre cladire si totodata au aplaudat Academia Romana, al carei sediu se afla pe trotuarul de vizavi, pentru pozitia acesteia fata de proiectul de la Rosia Montana.

Ulterior, in jurul orei 19.00, coloana de manifestanti s-a pus din nou in miscare, dand ocol cladirii Parlamentului. Protestatarii au scandat “Nu corporatia face legislatia”, “Uniti, salvam toata Romania!” si “si-au luat spaga pentru Rosia Montana”, mai transmite Mediafax.

Protestatarii s-au adunat, incepand cu ora 16.00, in zona fantanii de la Universitate, unde negociatorii Jandarmeriei le-au transmis sa nu mai blocheze traficul rutier, pentru a nu ingradi dreptul la circulatie al altor persoane.

Dupa discutiile cu jandarmii, in jurul orei 17.30, unul dintre manifestanti le-a spus celorlalti, la portavoce, sa fie respectata recomandarea Jandarmeriei. “Vom merge la Parlament, vom merge pe trotuar, conform recomandarilor”, a spus acesta, precizând totodata ca “fiecare isi asuma responsabilitatea pentru actiunile lui”.

Manifestantii s-au mutat ulterior pe esplanada cu statui de pe bulevardul Regina Elisabeta, iar de acolo, la 17.45, au plecat in mars pe bulevardul Bratianu, fara sa fie impiedicati in vreun fel de catre jandarmi.

Traseul anuntat al marsului de duminica este Universitate – Piata Unirii – Piata Constitutiei – Izvor – Senat.

Protestatarii au adus la protest traditionalele pet-uri umplute cu pietricele si pancarte cu mesaje contra proiectului minier, dar si a exploatarii gazelor de sist. Ei au scandat “Nu corporatia face legislatia” si “Uniti, salvam toata Romania!”, innoind astfel mesajul “Uniti, salvam Rosia Montana!”.

Vineri, premierul Victor Ponta l-a anuntat pe ministrul de Interne ca jandarmii au mandat clar din partea sa sa actioneze “fara complexe” atunci cand protestele depasesc “linia rosie” si se transforma in agresiuni si amenintari.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a facut apel, sambata, la protestatarii fata de proiectul minier de la Rosia Montana “sa nu isi schimbe atitudinea din ultimele saptamâni”, subliniind ca isi doreste ca “situatia sa nu se schimbe, chiar daca unii considera ca violentele sunt o solutie”.

Ministrul Culturii, Daniel Barbu este protejat, de vineri, de o echipa a Serviciului de Protectie si Paza (SPP), el precizand ca s-a simtit “in pericol” in timpul incidentului petrecut joi seara in Centrul Vechi al Capitalei.

Barbu a fost implicat intr-un incident provocat de mai multi protestatari fata de proiectul Rosia Montana, care l-au huiduit si nu l-au lasat sa plece cu masina in care se afla decat cu interventia fortelor de ordine. In plus, luneta masinii a fost sparta.

Foto: Sergiu Nicolae Brega