MII DE PERSOANE au PROTESTAT in Bucuresti si in tara impotriva DESPADURILOR ABUZIVE. Organizatorii anunta NOI MANIFESTATII. UPDATE

O serie de PROTESTE impotriva DESPADURIRILOR ABUZIVE au fost anuntate pentru sambata in Bucuresti si in mai multe orase din tara, precum si in strainatate.

UPDATE 21.08: Protestul impotriva defrisarilor ilegale s-a incheiat in jurul orei 21.00, organizatorii anuntand o noua actiune pe 5 iunie, de Ziua Mondiala a Mediului.

Mitingul s-a incheiat fara ca protestatarii sa solicite o intrevedere cu ministrul Mediului, GRATIELA GAVRILESCU, care isi exprimase, pe Facebook, disponibilitatea de a discuta cu o delegatie a lor, potrivit unor surse din minister citate de Agerpres.

UPDATE 20.47: Grupul de protestatari a ajuns in fata Palatului Parlamentului, unde au scandat “Parlamentul, vinovat pentru codrul defrisat”.
La portavoce s-a declarat ca anuntul presedintelui Iohannis privind discutarea in CSAT a problemei defrisarilor ilegale este “lipsa de bun simt” si facut ca sa inchida gura strazii.
Pe 5 iunie, de Ziua Mediului, s-a anuntat un nou protest masiv. Protestatarii solicita ca minimum 33% din suprafata Romaniei sa fie impadurita, sa fie interzise prin lege defrisarea si furtul de lemn.
In Piata Constitutiei, au mai ramas la aceasta ora cateva sute de persoane.

UPDATE 19.54: Convoiul a ajuns la Palatul Cotroceni, unde a stat circa un sfert de ora. Protestatarii au strigat: “Codrul verde nu se mai vede”, “Toate partidele taie padurile”, “Afara, afara cu mafia din tara”, “Nu corporatia face legislatia, “Hotii, hotii”, “Mafia defriseaza, Iohannis protejeaza”, “Un copac de mai taiati, o sa ajungeti spanzurati”.

De asemenea, protestatarii au spus ca acesta este “doar inceputul”, iar la final i-au facut presedintelui KLAUS IOHANNIS o “dedicatie” – “Ale, ale, daca vrei sa nu-ti pierzi slujba, nu te mai juca cu drujba!”.

UPDATE 19.26: Si in centrul Brasovului au protestat sambata peste 700 de persoane fata de taierile ilegale de paduri, actiunea fiind organizata de Grupul de Interventie Civica.

“Salvati padurea de la taierile abuzive”, “Uniti, salvam padurea, o aparam”, “Copacii taiati — tepe pentru deputati”, “Codrule, codrutule, te salvam dragutule” au fost o parte din lozincile scandate de protestatari.

Nu au fost semnalate incidente in timpul marsului. Organizatorii au precizat ca urmatoarea iesire in strada va fi pe data de 5 iunie.

Potrivit purtatorului de cuvant al Brigazii de Jandarmi Mobile “Burebista” Brasov, Adrian Stoian, protestul a primit aprobare pentru un alt traseu, pe care organizatorii marsului nu l-au respectat.

“Vor fi sanctionati organizatorii pentru nerespectarea traseului aprobat. Au fost instiintati in acest sens”, a declarat Adrian Stoian.

Totodata, cateva zeci de persoane au participat, sambata, la Drobeta Turnu Severin, la un mars de protest in scopul opririi taierilor “abuzive” de arbori din paduri.

Actiunea, organizata de Partidul Ecologist Roman (PER) si cateva ONG-uri locale, a inceput din Padurea Crihala, participantii deplasandu-se timp de doua ore pe traseul strazilor Crisan — Horia — I.G. Bibicescu — Th. Costescu.

“Protestam fata de lipsa de reactie a autoritatilor la apelul nostru de a proteja padurea. Cerem interventia prompta a institutiilor statului pentru oprirea defrisarilor ilegale, din interese neintelese de noi”, a precizat liderul PER, Adrian Turai, citata de Agerpres.

De asemenea, aproximativ 50 de persoane, care au raspuns unui apel lansat pe retelele de socializare, au participat sambata, la Miercurea Ciuc, la un protest impotriva defrisarilor masive de padure si impotriva investitiei firmei austriece Schweighofer Holzindustrie, care a construit o fabrica de prelucrare a lemnului la Reci, in judetul Covasna.

Protestatarii, in special tineri, au purtat pancarte pe care se putea citi, in romana, maghiara, engleza sau germana: “Afara, afara, cu mafia din tara”, “Transsylvania sau Transsharia?”, “Nu ne furati padurile, nu ne furati viitorul” sau “Nu ne furati aurul verde”.

Printre protestatari s-a aflat si fostul ministru al Mediului KORODI ATTILA, care a apreciat ca este vorba de un moment in care deciziile publice pot fi luate cu mai multa responsabilitate daca au un suport mare din partea opiniei publice.

El si-a exprimat bucuria ca cetateni din toata tara au inteles ca “fenomenul Schweighofer este unul nociv pentru economie si dezvoltarea locala” si a sustinut ca deschiderea fabricii de prelucrare a lemnului de la Reci va duce la disparitia ultimelor capacitati de productie din Harghita.

“Vor disparea si ultimele capacitati de productie, vor ramane foarte putini. Pentru ca si acum cei care fac case de lemn sau mobilier pentru export nu mai iau materie prima. Deja vorbim de mii de locuri de munca disparute, vor sa inchida si ultimele sute locuri de munca. (…) Ideea este ca deciziile la nivel de reglementare sa fie drastice, ca monopolul sa aiba o limita maxima. Pentru ca aceasta companie a ajuns, cumva, la nivelul moral, dar si la capacitatea financiara maxima de suportabilitate a societatii”, a conchis KORODI ATTILA.

La randul sau, Agnes Benedek, actrita din Sfantu Gheorghe, a afirmat ca identitatea locuitorilor din zona are o stransa legatura cu padurile si in ultima vreme acestea au inceput sa dispara, in vreme ce jurnalistul Mihaly Laszlo si-a exprimat speranta ca parlamentarii vor vota un nou Cod silvic in care sa nu mai existe “portite pe care sa le foloseasca cei care au interes in acest sens”.

La finalul protestului, oamenii au format cu corpurile lor conturul unui brad, cu tot cu radacini.

UPDATE 19.18: Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, GRATIELA GAVRILESCU, invita la sediul ministerului o DELEGATIE a celor care protesteaza, sambata, in Capitala pentru stoparea taierilor ilegale din Romania, potrivit unei postari publicate de catre oficial pe propria pagina de Facebook.

“Felicitari tuturor celor care lupta astazi pentru stoparea taierilor ilegale si a monopolului pe paduri! Inteleg ca ultima oprire va fi Ministerul Mediului. Eu sunt la minister, iar daca o delegatie a manifestantilor doreste sa ne intalnim, sa discutam doleantele lor, ii astept cu drag”, scrie ministrul Mediului.

UPDATE 18.49: La aceasta ora sunt arpxomativ 5.000 de manifestanti in Bucuresti.

UPDATE 18.39: Proiectul Codului Silvic, aflat in Parlament spre reexaminare la cererea presedintelui KLAUS IOHANNIS, va fi marti in dezbaterea comisiei din Camera Deputatilor, iar PSD isi mentine pozitia de a adopta un Cod care sa previna si sanctioneze defrisari ilegale si monopolul, a declarat sambata premierul VICTOR PONTA.

“Am vorbit cu Moldovan, presedinta comisiei de mediu din Camera Deputatilor, si marti va fi din nou Codul Silvic in dezbatere, iar noi ramanem pe pozitia pe care am fost, aceea de a adopta un Cod – la care, culmea, am lucrat si cu liberalii, cu Lucia Varga, atunci, acum s-au mai razgandit – prin care prevenim, combatem si sanctionam defrisarile ilegale si monopolul pe piata al oricarei companii”, a spus VICTOR PONTA.

UPDATE 18.18: Manifestantii au stat in fata Guvernului aproximativ un sfert de ora. Ei au huiduit, au fluierat si au scandat: “Afara, afara cu mafia din tara!”, “Hotii, hotii!”, “Toate partidele ne-au furat padurile!”. De asemenea, in fata Guvernului, ei au intonat imnul Romaniei.

UPDATE 18.14: Si la Cluj-Napoca peste 800 de persoane participa, sambata, la un miting fata de defrisarea padurilor, scandand “Romsilva, hotie, cu Holzindustrie in cardasie” sau “Motii se lupta cu hotii” si criticandu-l pe presedintele KLAUS IOHANNIS pentru ca a trimis Codul Silvic spre reexaminare in Parlament.

UPDATE 18.06: Protestatarii au ajuns la Palatul Victoria, numarul ajungand la peste 3.000.

UPDATE 17.38: Manifestantii au plecat, la ora 17.30, spre sediul Guvernului din Piata Victoriei, dupa care se vor deplasa spre Palatul Cotroceni, iar in final se vor indrepta spre Ministerul Mediului din Piata Constitutiei.

Protestatarii scandeaza “Uniti salvam, padurile aparam!” si “Nu corporatia face legislatia!”. Circulatia a fost oprita pe bd. Aviatorilor de la Piata Charles de Gaulle pana la Piata Victoriei, pe sensul de mers spre Palatul Victoria.

UPDATE 16.49: Peste 2.000 de persoane s-au strans in Piata Charles de Gaulle. Liderii protestatarilor spun ca actiunea este una apolitic: “Asa cum ne-am mobilizat pentru Rosia Montana si impotriva exploatarii gazelor de sist, asa ne mobilizam si pentru apararea padurilor, nu mai sacrificam comunitatile locale pentru profitul unor companii. Putem mai mult decat sa exportam lemnul in forma bruta”, au declarat acestia. Manifestantii striga: “Iesi afara, din tara!”, “Nu corporatia face legislatia!”, “Toate partidele ne taie padurile”, “Uniti salvam padurile!”, “Codru-i frate cu poporul / Nu cu drjba si toporul!”, “Asteptam la DNA / Fabrica de cherestea!” si “Veniti si salvati padurile!”.

In Bucuresti protestul va avea loc de la ora 16.00 la intrarea in Parcul Herastrau din Piata Charles de Gaulle, la actiune anuntandu-si prezenta pe Facebook peste 12.000 de persoane.

“Sambata, 9 mai, in mai multe orase din tara va avea loc primul protest major impotriva despaduririlor abuzive, care au lasat Romania in numai cativa ani cu mai putin de jumatate din suprafata impadurita pe care o avea in 1989. Situatia este cu atat mai grava cu cat in Romania exista jumatate din suprafata totala de padure virgina din Uniunea Europeana, iar la nivelul clasei politice avem numai complicitati cu beneficiarii despaduririlor abuzive, indiferent de guvernantii care s-au succedat la putere in ultimii 25 de ani. Astfel, in anticamera despaduririlor abuzive «retrocedarile ilegale de paduri» ii avem acum pe indosariatii Viorel Hrebenciuc, Ilie Sarbu (socrul lui Victor Ponta!), Dan Sova, «Printul» Paul, Tudor Chiuariu, Valeriu Stoica etc., dar o complicitate cu cei insetati de lemnul romanesc ne indica si gestul recent al presedintelui Klaus Iohannis de intoarcere catre Parlament a legii care punea capat monopolului companiei austriece Schweighofer Holzindustrie”, se arata in anuntul de pe pagina de pe Facebook dedicata protestului, care a fost creata de Comunitatea Uniti Salvam si alte sase organizatii.

Totodata, participantii sunt invitati la “o plimbare” pe traseul Piata Charles de Gaulle, Piata Victoriei, Buzesti, bd. Stirbei Voda, Cotroceni, Parcul Izvor si Ministerul Mediului.

La Cluj, protestul va avea loc in Piata Unirii, la manifestatie anuntandu-si prezenta aproximativ 3.500 de persoane.

Citeste si: MINISTRUL MEDIULUI ACUZA: Asupra PRESEDINTELUI planeaza o SUSPICIUNE

Manifestatii similare vor avea loc si in orasele Alba-Iulia, Arad, Baia Mare, Barlad, Brasov, Craiova, Drobeta-Turnu Severin, Focsani, Galati, Iasi, Mangalia, Oradea, Pitesti, Ploiesti, Radauti, Sfantu Gheorghe, Sibiu, Sighisoara, Suceava, Targoviste, Timisoara, Tulcea si Vaslui.

De asemenea, vor avea loc proteste si in Stockholm, Madrid, Viena, Paris, Montreal si Londra.

Protestul este sustinut si de Federatia Proprietarilor de Paduri, care considera ca miscarea sociala este o solidarizare la problemele sectorului forestier semnalizate de proprietarii de paduri in ultimii ani.

“Este o miscare cu care nu putem sa nu ne solidarizam. Practic aceasta ampla miscare sociala este o solidarizare la problemele pe care noi le-am ridicat pentru sectorul forestier: aprobarea Codului Silvic, stoparea concentrarii economice, etc. Sunt doua planuri ale miscarii: o directie de forta, de a atrage atentia autoritatilor asupra unei “crime de mediu”, asa cum este perceput fenomenul taierilor ilegale si o abordare participativa, de initiere de consultari si dialog intre principalele grupuri sociale implicate (ONG-uri de mediu, Uniti Salvam, proprietari de paduri), din care sa rezulte propuneri viabile de politici publice, care sa fie sustinute pentru a fi transpuse de catre puterea executiva. Codul Silvic este rezultatul unui astfel de proces real de consultare publica”, afirma Federatia Proprietarilor de Paduri.

Citeste si: PNL cere Guvernului sa prezinte HARTA DEFRISARILOR ILEGALE

Pe de alta parte, platforma de campanii online de-clic.ro a anuntat lansarea petitiei “Salveaza padurea: ia drujba din mana Holzindustrie Schweighofer!”, document semnat de peste 6.000 de persoane la numai o zi de la anuntare. Un numar de 27 de organizatii din Romania si strainatate s-au reunit pentru a sustine demersul adresat membrilor Camerei Deputatilor, care, in saptamanile urmatoare, vor re-examina, la cererea presedintelui KLAUS IOHANNIS, legea de modificare a Codului Silvic. Motivul petitiei si una dintre cauzele cererii de re-examinare o reprezinta limita de 30 la suta impusa prin noul Cod Silvic oricarei companii in procesarea unei specii de arbori din Romania.

Joi, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, GRATIELA GAVRILESCU, a declarat, la Galati, ca spera ca saptamana viitoare Codul Silvic sa treaca de Camera Deputatilor, presedintele KLAUS IOHANNIS sa il promulge si apoi “sa-si intre in drepturi”. Oficialul a precizat ca ministerul are deja pregatite normele metodologice de aplicare a Codului Silvic.

In data de 27 aprilie, Senatul a respins cererea de re-examinare pe care presedintele Klaus Iohannis a transmis-o Parlamentului cu privire la legea care modifica Codul Silvic, adoptand astfel propunerea legislativa in forma trimisa spre promulgare.

Sursa foto: facebook.com