Proteste in Capitala: Incidente in Piata Victoriei. Jandarmii au dat cu lacrimogene si au imbrancit jurnalisti!

Protestele bucurestenilor impotriva modificarilor din Codul Penal continua in aceasta seara in Piata Victoriei. Aproximativ 1000 persoane s-au adunat in jurul fantanii de la Universitate, apoi s-au deplasat in fata Guvernului!

Protestatarii au venit cu pancarte pe care au scris diverse mesaje catre politicieni. “Parlamentari ratati, va simtiti calomniati?”, scrie pe un banner purtat de protestatari, conform Digi 24.

“Uniti o sa va luam toata Romania!” sau “Parlament penal fugi de tribunal”, mai scrie pe alte pancarte.

Oamenii au blocat carosabilul in zona Universitatii, in jurul orei 18. Jandarmeria a somat participantii la protest sa faca posibila circulatia masinilor.

Mai multe femei cu copii in brate au incercat sa rupa cordonul de jandarmi.

In jurul orei 19.00, multimea s-a deplasat catre Piata Victoriei, pentru a demonstra in fata Guvernului. Oamenii s-au deplasat cu greu, avand in fata opozitia fortelor de ordine.

Pana la urma, dupa ce unii protestatari au cazut pe masinile din trafic si au fost raniti, in urma imbulzelilor cu Jandarmeria, cele doua baraje formate din jandarmi pe Calea Victoriei au fost sparte!

La 19.30, tensiunile s-au mutat in Piata Victoriei. Aproximativ 400 de jandarmi s-au mobilizat in zona!

O torta a fost aprinsa in mijlocul protestatarilor la 8 fara un sfert, iar unul dintre jandarmi a aruncat-o in apropierea unei masini. Apoi, torta a fost aruncata in apropierea unei echipe de jurnalisti de la Nasul TV.

In jurul orei 20.00, un protestatar a rupt cordonul jandarmilor, dar a fost batut si apoi bagat in duba!

Imediat, jurnalistii B1 TV au acuzat ca au fost agresati de jandarmi si ca nu au fost lasati sa paraseasca zona, desi acolo se foloseau gaze acrimogene si nu puteau respira. Jandarmii ii rugau pe acestia sa paraseasca zona printr-o anumita directie. Reporterul B1 TV sustine ca l-a sunat pe purtatorul de cuvant al Jandarmeriei si s-a plans de ceea ce s-a intamplat. “Mi-a spus ‘Du-te la politie si mi-a inchis telefonul”, a spus tanara jurnalista.

La 20,20, digi 24 apreciaza ca numarul protestatarilor se afla tot undeva in jurul a 1000. Pana la urma, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei a luat o pozitie oficiala:

“Printre oamenii din piata sunt persoane care au aruncat cu obiecte contondente catre jandarmi si au incercat sa degenereze aceasta adunare. Colegii mei au folosit gaze lacrimogene pentru a stopa intentia unor persoane de a forta cordonul de jandarmi si de a bloca circulatia integrala in Piata Victoriei.

Am inteles de la colegii mei ca printre protestatari sunt persoane cunoscute ca facand parte din anumite galerii. Faceau parte din peluza Sud a echipei Steaua”, a declarat Georgian Enache, la Digi 24.

La 20.45, protestatarii ramasi in piata( in jur de 200) au dorit sa mearga la sectia 2 de Politie, acolo unde , spuneau ei, au fost dusi cu dubele  mai multi manifestanti. Jandarmii nu i-au lasat.

Circulatia a intrat in normal pe Calea Victoriei si in Piata, aproape de ora 21.00, cand mai protestau doar cativa oameni.